За по-добри презентации на криейтив проекти…

За по-добри презентации на криейтив проекти...
За по-добри презентации на криейтив проекти...
Илюстрация: Shutterstock

Умението да се прави добра презентация и да се участва успешно в маркетинг конкурси е нещо, което всеки специалист в криейтив отдел трябва да овладее.

Способността да продава собствената си творческа работа, и то да я продава добре, е жизненоважна за успеха на всеки копирайтър, арт директор или графичен дизайнер, смята Пол Шугит, който коментира темата в сайта The Balance. Той дава 10 съвета, които според него помагат една криейтив презентация да бъде направена по-запомняща се и с които идеите стават най-конкурентни.

Ето какво препоръча:

Никога не поставяйте в презентацията си нещо, което вие самите не харесвате.

Това е нещо, което се случва много често, казва авторът. Случва се един криейтив тим да има три солидни идеи и една, която смята за безопасна, “от типа на ванилията, която се харесва на всеки”, подходяща за маркетинг бюджета. Понякога останалите идеи се пренебрегват и се представя смятаната за най-възможна за одобрение. А клиентът може да не иска това. Ако сте равнодушни към една рекламна идея, “убийте” я преди срещата, съветва Шугит.

Упражнявайте се.

По време на презентацията представяте една обща работа на вашата агенция. Трябва да сте способни да дадете отговор на въпросите, чиито отговор знае копирайтърът, арт директорът, счетоводителят, криейтив директорът или някой друг, независимо кой от тях сте. Основното е да знаете как ви е хрумнала идеята, какво сте направили и след това какво друго, какви ще са ползите от кампанията, за кого, колко ще струва и колко време ще е необходимо за производството.

Опознайте сцената на изява.

Хората стават притеснени и изнервени, когато се изправят пред непознатото. Най-лесният начин да елиминирате едно неизвестно по-малко е да направите опит да опознаете мястото, в която ще направите представянето си. Ако е конферентната зала на агенцията ви, направете репетиция. Ако е в офиса на клиента ви, може да попитате как изглежда помещението.

Проучете добре аудиторията.

Добрата рекламна агенция ще предложи поглед от страна на шефа на компанията, преди окончателно да презентира работата си. Така представителите й имат възможност да опознаят изпълнителният директор и да комуникират с него по-свободно. Ще знаете как да говорите пред него/нея по начин, който му/й харесва и уважава, смята Пол Шугит.

Бъдете готови да се борите за идеите си.

Клиентите са известни с това, че винаги са колебливи.

Не прекалявайте с обясненията.

Полезно е след кратка реч да кажете “Това е, което предлагаме” и да седнете с очакване за въпроси.

Моля, не казвайте предварително “Много ще ви хареса!“.

Бъдете подготвени за трудни въпроси.

Не реагирайте остро на критиката. Покажете идеята си на колеги или на хора извън занаята, които смятате, че могат да ви дадат остра и конструктивна критика. Помислете предварително за възможните отговори.

Ако не сте готови, не презентирайте.

Ако вярвате, че работата ви не е достатъчно добра и че можете повече, поискайте още малко време.

Не спорете с колеги пред очите на клиента.

В случай, че има някакви разногласия между членовете на агенцията, те трябва да бъдат оставени в офиса й. Ако сте с колеги и някой каже нещо, с което категорично не сте съгласни, оставете това за по-късно. В противен случай клиентът няма да ви се довери, защото издавате сигнал за несигурност.

Източник: http://www.manager.bg