Този начин на започване на кореспонденция предизвиква безпокойство у повечето служители

10 грешки на начинаещ лидер

Представете си шеф, колега или клиент, който пише: „Хей, обади ми се в края на деня.“ Или просто: „Здравей“. Тази несигурност изнервя много работници, особено тези от поколението Z. Този стил на комуникация се нарича hey-hanging, което може да се преведе като „поздрав без контекст“.

Ще ви кажем защо това е проблем и как най-добре да отговорите на подобни съобщения.

Според доклад на консултантската компания за човешки ресурси OneDigital повече от 60% от работниците от поколението Z имат тревожно разстройство . „Поздравите без контекст“ ги карат да се тревожат, защото може да е новина за уволнение или безобиден въпрос, който трябва да бъде обсъден.

Защо това е проблем?

Служителите все повече работят от разстояние и начинът, по който взаимодействат, се променя. Важно е да изберете стил на общуване, който ги поддържа спокойни, ангажирани и продуктивни. 


Прочетете по темата:

Наполес обаче добавя, че липсата на подробности може да доведе до объркване, което да накара човека да мисли твърде много за това и да изпита ненужен стрес. Това пречи на ефективната комуникация и дори вреди на взаимоотношенията.

Няколко фактора допринасят за това. Според Джен Хъмфри, вицепрезидент на HR консултациите в OneDigital, работната сила сега обхваща четири поколения и работодателите се опитват да съобразят всички тези различни стилове на комуникация.

Пандемията и дистанционната работа се отразиха и на начина, по който общуваме. Според Хъмфри мениджърите и организациите трябва да разберат как служителите могат да комуникират и да получават информация по-удобно, за да избегнат някои капани.

Как да действаме в такава ситуация?

Трудно е да промените поведението на другите хора, но можете да се опитате да контролирате реакциите си. Експертите дават тези препоръки.

  • Помислете какви проекти са свързани с лицето, което е написало съобщението, за да предвидите темата на разговора.
  • Поискайте кратко обяснение какво точно се планира да се обсъди и трябва ли да се подготви нещо.
  • Не се подготвяйте за лошото предварително – по-добре е да изчакате, докато събеседникът обясни за какъв въпрос пита.