6 действия на служителите, които дразнят шефовете

Инвеститорите използват AI

Шефът ви дразни ли? Може би вие тровите неговия професионален живот толкова, колкото той трови вашия.

Кариерни експерти и самите мениджъри обясниха какви действия от страна на служителите им пречат да изградят добри взаимоотношения.

Оплакват се

„Постоянният негативизъм може да създаде токсична работна среда и да повлияе на морала на екипа“, казва Алвина Милър, кариерен консултант в Career Success Australia. „Шефовете ценят желанието за намиране на решения, а не постоянното оплакване.“

Разбира се, работата често може да бъде разочароваща. Въпреки това Милър съветва да не се фокусирате върху неприятните аспекти, а спокойно да признаете проблемите и да предложите оптимални решения.

Нгуен Хай, основател на базираната в Хавай компания за тениски Trendy Aloha, също вярва, че безкрайните оплаквания могат да подкопаят морала на екипа.

Така че следващия път, когато искате да споделите оплакванията си с колега, уверете се, че шефът ви не може да го чуе.

Не може да работи без инструкции

Според кариерни експерти мениджърите ценят проактивните служители пред тези, които постоянно чакат допълнителни инструкции.

„Не чакайте хората да ви дадат проекти и да ви кажат какво да правите – използвайте мозъка си и разберете какво трябва да се направи“, казва Катрин Киркинис, кариерен треньор в Wanderlust Careers. „Направете план, вземете разрешение и действайте.“

Киркинис добавя, че ако служителят не разбира какво да прави през работното време, мениджърът може бързо да се разочарова от него. Ако изобщо няма предложения от подчинен, някои шефове могат да прибегнат до микромениджмънт.

Според кариерните експерти служителите трябва да демонстрират възможно най-често, че могат да идентифицират проблемите и да предлагат и прилагат решения.

„Не питайте „Какво трябва да направя след това?“, но се опитайте да предложите план за действие, казвайки: „Забелязах, че трябва да решим проблем X. Ето как можем да го направим“, съветва Милър.

Не отчита напредъка на работата

Комуникацията играе ключова роля на работното място. Според Прерика Агарвал, основател и главен изпълнителен директор на Inspiration Careers, ако служителят не съобщи как върви работата, това оставя мениджърите на тъмно и може да наруши работния процес.

Служителите трябва да предоставят редовни актуализации, дори ако няма значителен напредък. Агарвал добавя, че информирането на всички страни помага за поддържането на доверие и прозрачност в екипа.

Може да е трудно да се намери правилният баланс между твърде малко и твърде много комуникация. Но Хай казва, че почти винаги предпочита да му се дава твърде много информация, отколкото да бъде оставен на тъмно.

Задава твърде много въпроси

Шефовете ценят хората, които могат да решават проблемите сами. „Няма да бъдете уволнен, защото задавате твърде много въпроси, но може да бъдете възприеман като тревожен, несигурен и неспособен да разберете нещата сам“, казва Киркинис.

Агарвал добавя, че добрите мениджъри разбират, че въпросите са естествена част от ученето и им отговарят търпеливо. За да не дразните мениджъра, можете да изпращате въпроси не един по един, а няколко наведнъж.

„Това показва, че служителят не само уважава времето на мениджъра, но също така е организиран и внимателен“, казва тя.

Отлагат 

Според кариерни експерти управлението на времето е едно от най-ценните умения, които служителите имат, а отлагането е най-досадното нещо за шефовете.

„Отлагането е като бавна отрова за продуктивността“, казва Крейг Климан, главен изпълнителен директор на The New Workforce. „Когато служителите отлагат задачи, това не само се отразява на качеството на работата им, но и разстройва целия екип.“


Мениджърите очакват членовете на екипа да използват времето си ефективно, казва Стивън Грийт, главен изпълнителен директор и съосновател на BeamJobs. Той добавя, че дори ако служителят има свободно време, той може да поеме допълнителни задачи, да участва в дейности за професионално развитие или да търси начини за рационализиране на процедурите и увеличаване на производителността.

Клюкарство

Обсъждането на колеги може да бъде забавно, но кариерните експерти предупреждават, че мениджърите може да не го харесат.

„За някои хора това е начин да се сближат, но клюките могат да бъдат вредни, особено на работното място“, казва Киркинис.

Треньорът по лидерство Мелиса Майерс казва, че служителите не трябва да говорят за колегите зад гърба си. За да създадете сплотен екип, тя казва, че е важно да приемете разнообразието от мнения.

„Ако не харесвате нещо в друг човек, с когото работите, първо го обсъдете с него, вместо да намесвате шефа си“, съветва Киркинис. „Ако в крайна сметка се наложи да намесите мениджъра, нека бъде така, но се опитайте да го решите помежду си.“