Доставено безплатно

Доставено безплатно
Доставено безплатно
Снимка: Shutterstock

За някои фирми доставките са разход. За други обаче могат да бъдат силен маркетинг инструмент. Особено когато са безплатни. Как точно? Историята на бизнеса на американеца Дейв Джилбоа го потвърждава.

Докато учи магистратура в Университета на Пенсилвания той и трима негови колеги решават да стартират бизнес с особена концепция. В основата му са били безплатните доставки. Те създават фирма за е-търговия на очила, която в младежките им мечти щяла “да разтърси индустрията”. Макар и не революционен, бизнес проектът им все пак постига значителен успех. В основата му е заложен правилният продход към доставките, на които се гледа като на силен маркетинг инструмент.

Във фирмата си “Warby Parker” Дейв и колегите му предлагат безплатна доставка на очилата плюс безплатно връщане, ако клиентът се разколебае. Имало и промоционална програма “Home Try”, която позволявала на потребителите да си поръчват по домовете до 5 рамки и да избират да си купят тази от тях, която им харесва най-много. След като избирали едната, клиентите връщали на компанията и трите и тя поставяла в посочената от тях стъкла с изписан за тях диоптър. След това връщала готовите очила на адреса. Всичко това – без да се плаща нищо за доставката. Схемата започва да работи и програмата става доста популярна. В нюйоркската фирма за е-търговия днес вече работят 100 души.

За мнозина в бизнеса доставките са разход от веригата, нужен за да достигне продуктът до клиента и той да бъде закупен. Джилбоа обаче ги слага в графата “разходи за маркетинг”. “Ние наистина разчитаме клиентите да правят маркетинга ни вместо нас”, казва той, визирайки промоцията от уста на уста и отзвукът на доволните хора, който се получава във Facebook и други социални мрежи.

В тази връзка специалистите съветват: ако сте решили да стартирате фирмена програма с безплатни доставки, ще я направите по-успешна, ако сторите следното:

Наградете с нея най-ценните си клиенти. Гледайте на нея най-вече като предимство за тях, не толкова като средство за привличане на нови потребители.

Винаги я изписвайте по един и същи начин, с една и съща графика. С един и същи шрифт, дизайн и цвят на съобщението. Правете го навсякъде – във всички страници на уеб сайта ви, в нюслетъра ви, в други сайтове и онлайн магазини.

Ако сайтът ви изисква минимална сума, за да бъде направена поръчка с безплатната доставка, винаги посочвайте на потребителите колко точно им остава, за да я
получат.

Обозначавайте краен срок на възможността за безплатната доставка. Това е особено важно преди големи празници като Коледа или Великден. Така ще мотивирате хората да предприемат действие и да започнат да поръчват веднага.

Съветите са посочени в сайта на спиасние Entrepreneur

Източник: http://www.manager.bg