Проблемът с невидимите банери и неговите решения

Проблемът с невидимите банери и неговите решения
Проблемът с невидимите банери и неговите решения
снимка: Shutterstock

От години потребителите подминават рекламните банери, поставяни в уеб-страниците. Така голяма част от използването на този рекламен инструмент се обезсмисля. Хората, които гледат в монитора съзнателно или несъзнателно, го игнорират и се фокусират върху съдържанието. Още повече че значителна част от тях използва програми за блокиране на показването на реклама в интернет (ад блокъри).

Въпреки разнообразните подходи на изработка на банерите, включително такива с различен размер, т.нар. “небостъргачи”, leader boards, от които изображението изскача, пълни банери и дори реклама на половината интернет страница, определено се забелязва бунт срещу тях, коментираха авторите в сайта The Balance. В същото време експерти през 2017 г. посочиха, че банерът не е “мъртъв” инструмент, ако той е място за “кацане” на интернет потребителите при тяхно търсене на неща в мрежата за е-пазаруване.

Банерите струват много малко като изработка, но все пак инициативата с поставянето им се обезсмисля напълно, ако хората намират начини да не ги виждат. Как се стигна до повсеместното “ослепяване”?

“Невидимите банери” са навсякъде в интернет. Някои от тях можете да видите и в сайтове, които четете от години, но някак си не сте ги забелязвали. Има ги в почти всеки уеб-сайт, който хората посещават. Причината е ясна – рекламните приходи задвижват мрежата и правят възможно повечето уеб-сайтове да са безплатни за публиката. Това е сила на интернет, но е същевременно и слабост.

Има ли ефективно решение за този проблем?

Не е лесно. Най-важното е да се осъзнае, че повечето банери отчитат много по-малка от очакваната от мнозина степен на отговор. Тоест, голяма част от тях са виждани, някои не са забелязвани, но съвсем малък процент от публиката кликва и регистрира някаква обратна връзка. Същевременно никой не иска да хаби пари за банери с лошо представяне, които са буквално невидими.

Рекламните специалисти препоръчват няколко вида реакции. Например да се предложи микс от добри и креативни идеи за онлайн рекламиране, необичайни формати на банерите и реклама в уеб-сайтовете, която прешества за кратко показването на следващата страница в тях.

Ако изготвяте онлайн реклама, помислете добре за вида на публиката на сайта, в който ще я поставите, за това колко е активна, кога е активна и на каква възраст са регистрираните. След това се замислете какво искате да кажете на тези хора. Обмислете добре съобщението си. Понякога съдържанието, краткото изречение, което изказвате в банера, може да е по-ефективно и да предизвика повече кликвания, отколкото една красива визия. Помнете, че по-голямата част от аудиторията влиза в интернет чрез мобилния телефон.

Освен това можете да заложите на необичайните цветове и цветови съчетания, ефектите със светлини или нещо друго, което привлича вниманието и разчупва дизайна на уеб-сайта. Много компании в последните месеци разработват банери, които, поставени върху една страница, си взаимодействат помежду си. Или имат вградени елементи, които изскачат от регламентираното банерно пространство. Тези ефекти също могат да бъдат полезни в борбата срещу “слепотата” на потребителите спрямо банерите.

Помислете също за позициониране на банера, както и за поставянето на повече от един банер на една и съща страница. Можете да вградите и нови техники, които карат хората да се задържат по-дълго и да погледнат. Какво мислите за 3D банерите или тези, които изискват специална интеракция. Има много налични техники. Нови и нови се измислят всеки ден.

Някои автори още преди години обявиха банерите за умиращ рекламен инструмент. Други предрекоха същото за видовете медии и заявиха, че традиционните медии, най-вече печатът, външната реклама и рекламирането с директна поща ще загинат. Това обаче не се случи. Ако криейтивът ви е достатъчно силен, стратегията ви – решителна и закупуването на медийно пространство – находчиво, банерите ви могат да се отличат в безкрайната, пъстра вселена на интернет и да повлияят на потребителите.

Източник: http://www.manager.bg