Тенденции в онлайн маркетинга за стимулиране на продажби

Тенденции в онлайн маркетинга за стимулиране на продажби
Тенденции в онлайн маркетинга за стимулиране на продажби
Снимка: Shutterstock

Дигиталният маркетинг постоянно се развива, давайки нови възможности да се привлича целева публика и да се стимулират хората в нея да купуват и да създават приходи за бизнеса.

Оптимизацията на търсенето в Google и имейл маркетингът ще продължават да дават резултати, но има и нови методи, които не са за пренебрегване, посочва сайтът на сп. Entrepreneur. Ето четири такива, на които си заслужава да се обърне внимание през 2017 г., според авторите. С тях може да се привлче голяма доза внимание от хората.

1. Микро-влиятелни лица. Маркетингът на лидерите на мнение и влиятелните личности в интернет общности може да достави най-висока възвръщаемост, когато е поставен срещу други форми на маркетинг онлайн. В САЩ бяха основани цели самостоятелни агенции, които се занимават само с т.нар. Influencer marketing. Компании за милиони долари използват този метод, като понякога залагат само на този тип маркетиране. В последните години цената да се покаже една марка от известен човек в интернет скочи до небето. Сега не всеки бранд например може да си позволи да бъде рекламиран от хора като семейство Кардашиян. Това е причината да навлизат “микро-влиятелни личности” в интернет, които между другото може да работят много добре в полза на компании.

2. Live video. Смята се, че през 2017 г. то ще бъде част от маркетинговата стратегия на всяка модерна компания. Платформи като Facebook Live и Instagram Live Video дават възможност на фирмите да достигнат потребителската си база по начин, койо е много личен и показва съдържанието в суров вид. При излъчването на живо няма редакция – всичко се показва реално и е непредвидимо. Има много начини да се използва това, например по време на специални събития на фирмата, разпродажби в магазините й…

Съвет: Ще ви бъде необходимо тестване, за да се определи какъв да е подходът за излъчване на живо, към който най-добре отговаря публиката. Започнете да изпробвате още сега, преди конкуренцията да е овладяла live video.

3. Платени публикации в социалните мрежи. Големият обсег на публикациите във Facebook и Instagram от ранните им дни отдавна вече го няма. Социалните мрежи правят пари от реклама. Ако даден рекламодател иска да изпита потенциала им, той трябва да си плаща и така ще бъде. Facebook рекламите, например, могат да доставят невероятно голям обсег на сравнително ниска цена, в случай че дадена кампания е правилно оптимизирана.

4. AI (Artificial Intelligence) чат ботове. Инвестициите в изкуствен интелект през 2017 г. се очаква да се утроят, според изследване на Forrester. Компании имат амбиции да използват потенциала на машинното учене, като Facebook води с представянето на реклами в нюзфийда, които се отварят директно в чатовете на Messenger и хибридните продукти като Google Allo – умно мобилно приложение с интегриран AI асистент. Това дава възможност на фирмите да преминат от масово таргетиране, до включване в разговор между двама души. Представете си какво би било да можете да стартирате разговор с потенциален потребител, вместо да се опитвате да го карате да кликва на сайта ви и да се надявате той да попълни в него формуляр за е-поръчка.

Източник: http://www.manager.bg