Защо си заслужава да се инвестира в уеб дизайн

Правилото за трите пъти в онлайн общуването с клиенти
Защо си заслужава да се инвестира в уеб дизайн
Снимка: Shutterstock

Преди няколко месеца написах своето откровение, че имам нужда да преобразя всичките си уеб сайтове. Два от тях са с търговска цел, останалите три са информационни. Както много други компании, аз се опитвах да не изоставам от интернет революцията и мисля, че се справях добре. Наскоро обаче осъзнах, че не е достатъчно да се справям просто добре в една индустрия, която вижда как навиците ни на пазаруване се променят заради модерните технологии. И всъщност останаха ли сектори на бизнеса, които да не са подвластни на тези промени?

Смятам, че имам достатъчно опит в създаването и поддържането на уеб страници, за да съм наясно, че това е доста по-сложно отколкото изглежда. Лично аз не търся начини, по които да ги направя да изглеждат по-добри. Просто се опитвам да ги направя страхотни. Защо? Заради възвращаемостта на инвестициите.

Убеден съм, че един по-добър сайт е способен да плаща за своята издръжка и сам, независимо дали става дума за по-голям трафик или по-висок процент реализации в по-късен етап. Цената на една нова страница лесно може да ви смути, но ако разделите разходите за период от четири години и видите потенциалната печалба, цифрите няма да ви изглеждат толкова плашещи.

Също така стигнах до заключението, че наемането на неподходяща фирма за изработването на уеб сайтовете би било много неприятно и скъпо преживяване, което драматично ще се отрази на представянето на моите фирми в следващата година или две.

Преди да се впусна в тази инициатива поех ангажимент пред себе си да бъда далеч по-внимателен, преднамерен и придирчив, отколкото бях преди по отношение на наемането на важни доставчици, фирми за реклама, счетоводители и др.

Мога да ви кажа от опит, че фирмите са способни да ви покажат различни мостри, които първоначално да ви впечатлят, но след това да се отнесат изключително несериозно към вашия проект. За разлика от останалите компании, тези, които се занимават с разработката на уеб дизайн имат много по-малко възможности да ви „изработят“.

Всичко започва с техните собствени сайтове. Ако не са направени добре, това е “червена лампичка” . След това обаче ви показват сайтовете, които са направили за други компании. Колебанието в този момент сигурно е голямо, но не се притеснявайте да задавате въпросите защо и как? Едно е ясно със сигурност – те комуникират съвсем ясно и отчетливо и ще ви кажат когато не са съгласни с вас. Другото им важно предимство е, че бързо и находчиво разрешават изпречилите им се проблеми.

В момента, в който започнахме процеса на търсене единственото, от което се интересувахме бяха препоръките. Това привлече вниманието ни към трима кандидати – двама местни и един от провинцията. В допълнение на това, интернет директорът ни направи някакво проучване относно най-добрият софтуер на сайтове за пазаруване и се оказа, че някаква компания от Бостън има впечатляващо портфолио. Още от самото начало местните търговци имаха предимство заради самият факт, че са на местно ниво. Това е хубаво, защото ще имаме възможността за срещи на четири очи, което ще ни спести евентуални разходи по пътувания и др.

В крайна сметка получихме оферти от три от четирите кандидатствали компании. Четвъртата беше елиминирана заради неточна информация относно софтуера, която ни бяха предоставили. Оказа се, че на стартовата права са трима състезатели, един от които дръпна пред останалите и в крайна сметка спечели.

Това беше компанията от Бостън. Те имаха по-добри отговори на интервютата и проявиха повече разбиране по отношение на това, което искахме да се направи. В интерес на истината компанията имаше по-висока оферта от останалите конкуренти. Ние, разбира се, ги попитахме защо? Отговорът им беше ясен: „Първо ние правим проучване на пазара, преди да се заемем с разработването на самия сайт.“ Освен това ни обясниха, че в другите оферти, които сме получили едва ли се предлага всичко, от което имаме нужда. След това проверихме и се оказа, че са били прави.

А аз изпълних своята част от сделката, като ясно споделих, че ако нещо не се получава в даден момент, то трябва да му се обърне сериозно внимание и от двете страни и да бъде свършено както трябва. Все пак не искаме да си създаваме проблеми един на друг. Също така ясно заявих, че моите служители ще направят всичко каквото трябва, за да се спазва графика. Затова и не искам да слушам оправдания след това. Засега, всичко върви по план, а аз вярвам, че си струва усилията.

Джей Голц, в блог секцията на „Ню Йорк Таймс“

Източник: http://www.manager.bg