Светът на VUCA: какво представлява този модел и как да работите с него

Светът на VUCA

Какво е VUCA

Оказва се, че нестабилността има второ име: VUCA. Съкращението е измислено от американските военни, когато СССР се разпада през 1991 г. Тогава терминът VUCA започва да се използва за обозначаване на ситуации, които се променят толкова бързо и непредсказуемо, че е невъзможно да се предвидят, но в същото време по някакъв начин се налага да се търсят решения на проблемите.

Съкращението се състои от четири думи и ето как изглежда преписът на VUCA:

 1. Волатилност – непостоянство. Живеем в свят, който непрекъснато се променя, става все по-нестабилен и всякакви промени в него (както малки, така и големи) стават непредвидими.
 2. Несигурност – несигурност. В условията на непостоянство става почти невъзможно да се правят прогнози, да се правят планове и да се предвиждат последствията. Как да използваме предишния опит, защото минали решения са загубили своята релевантност.
 3. Сложност – сложност, сложност. Дори човек е претоварен с информация, защото в света се случва твърде много. Какво можем да кажем за компаниите, които трябва да вземат предвид много външни фактори, за да разработят ефективни бизнес стратегии.
 4. Неяснота – двусмислие. Много неща могат да се тълкуват по различен начин, което поражда двойни стандарти и недоразумения, което води до нищо.

 

Как се работи с модела VUCA

Моделът VUCA не е толкова прост, колкото изглежда. Всъщност не става дума за нестабилността на света около нас, а за адаптирането към него. 

В бизнеса този термин се появява едва през 2009 г. благодарение на Робърт Йохансон и неговата книга „Лидерите създават бъдещето“. Авторът е усъвършенствал модела, предлагайки нова перспектива и инструменти, които могат да издържат на предизвикателствата на света на VUCA:

 1. На мястото на нестабилността дойде видението. Тоест умението да си поставяш цели и да вървиш към тях.
 2. Несигурността се смени с разбиране и опити да разберем как един бизнес може да се промени под натиска на различни фактори.
 3. За разлика от сложността, авторът въвежда яснота, под което разбира развитието на критичен ум.
 4. Неяснотата насърчи гъвкавостта, тъй като е важно да можете бързо да реагирате на промените и да се адаптирате към тях.

В книгата си Йохансон отговаря на въпроси за това как бизнесът може да работи в непредсказуема среда. Той обясни, че адаптирането в света на VUCA е възможно благодарение на работата на мениджъра върху себе си. Ето откъде да започнете:

 • приемете факта, че промените в работната среда са неизбежни и извън вашия контрол;
 • спрете и дишайте, за да анализирате спокойно пазарната ситуация;
 • установете нова гъвкава стратегия, която може да бъде коригирана, ако пазарът внезапно се промени драматично.

Недостатъци и предимства на VUCA

Професионалисти:

 • подобрява уменията за лидерство и работа в екип;
 • подобрява стратегиите за развитие на бизнеса;
 • подпомага внедряването на нови решения за стабилизиране на екипа и компанията;
 • насърчава създаването на нови бизнес връзки;
 • сплотява екипа;
 • помага за актуализиране на състава на отбора.

минуси:

 • съществува риск от емоционално прегаряне и демотивация сред служителите;
 • трябва да учиш много;
 • времето и ресурсите на екипа се губят за преструктуриране на вътрешни процеси;
 • може да загубите дългосрочни проекти и настоящи клиенти или партньори;
 • Ефективността на компанията е временно намалена.

 

Какво може да даде светът на VUCA

Кризата е точка на растеж. Следователно средата на VUCA спомага за подобряване на процесите в компанията. Използвайки този метод, можете да изпомпвате вашата компания: да развиете служители, да подобрите репутацията си на пазара и в резултат на това да увеличите печалбите.

Има няколко правила, които ще ви помогнат да получите най-доброто от света на VUCA:

Нови възможности . Кризата ви помага да излезете от обичайното и да започнете да търсите решения там, където не бихте го направили преди година. Затова наблюдавайте пазара, установявайте нови контакти и не се страхувайте да работите с нови клиенти и партньори.

Свобода на творчеството . Предишният ви опит с управлението на кризи може да не работи в света на VUCA и това е добре. Опитайте се да потърсите нови нестандартни подходи, включете служителите в това и провеждайте мозъчни атаки.

Лоялност на служителите . Служителите могат да станат немотивирани пред честите промени. За да ги настроите за работа, погрижете се за корпоративната култура и благосъстоянието.

Нови лица в екипа . Ако имате нужда от нови служители, опитайте се да изберете тези, които ще се чувстват комфортно в променящата се среда. Те могат да повлияят положително на екипа и работата като цяло.

Да знаеш как да виждаш доброто в лошото . Гледайте на предизвикателствата като на движещи сили, а не като на преобладаващи.

Какво е лидерство на VUCA

Да бъдеш лидер в нестабилна среда не е лесна задача. Необходимо е не само да реагираме бързо на промените, но и да го правим ефективно, за да не страдат бизнесът и екипът. Лидерът в света на VUCA е бастион на сигурността в среда, пълна с несигурност.

Умения, от които се нуждае лидерът на VUCA:

 • гъвкавост;
 • комуникационни умения;
 • способност за поемане на отговорност и вземане на трудни решения;
 • широк поглед върху ситуацията;
 • способност за анализ.

Лидерът също е отговорен да съобщи всичко това на своя екип. Не всички хора могат лесно да се справят дори с малки промени, които могат да се превърнат в проблем за бизнеса. Следователно лидерството на VUCA е тясно свързано с обучението на служителите за оцеляване в бурни времена.

VUCA модел в стратегическото управление

Вече разбрахме, че кризата е двигателят на прогреса. Следователно концепцията за света на VUCA не е толкова песимистична, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Възможно е да процъфтява в хаос, но само с правилния подход. Ето инструментите, които трябва да използвате, за да развиете бизнеса си в условия на изключителна нестабилност:

Висококачествено и ясно планиране . За да се гарантира, че всеки разбира накъде се е насочила компанията, трябва да се разработи ясна стратегия с прозрачни цели.

Постоянна оценка на ефективността . Анализирайте всяко взето решение, неговите причини и последствия. Това ще помогне да се намерят най-ефективните мерки за бизнеса.

Насърчаване на инициативи . Създайте среда, в която служителите могат да споделят идеи и да се изслушват един друг, както и вие да ги изслушвате.

Гъвкаво управление . Микроуправлението е нещо от миналото. За да оцелее една компания на нестабилен пазар, служителите трябва да бъдат автономни.

Оптимизация . Опростете и подобрете всичко, което можете. Свържете нови програми, инструменти за комуникация и планиране. Тествайте различни модели, докато намерите нещо, което наистина помага на компанията.

VUCA Примери

От 2020 г. живеем в условия на несигурност: карантината, икономическата криза и непредсказуемата ситуация на политическата сцена принудиха бизнеса драстично да се адаптира към новата реалност.

Не всички имаха време да се пренастроят. Помислете колко компании съкратиха персонал, загубиха печалби или затвориха напълно по време на пандемията. Но имаше и такива, които успешно се адаптираха към новите реалности. Например марката Lime. Веднага след като холдингът Inditex напусна Русия, местната марка бързо отне нейното търговско пространство и в същото време целевата аудитория, предлагайки й достойна алтернатива.

Друг пример: „Вкусно – точка“, в която никой не вярваше като достоен заместител на Макдоналдс. В резултат веригата ресторанти не само успешно зае позиция на свободния пазар, но и отвори много нови обекти.

По време на кризата куриерските услуги, таксиметровите агрегатори, банковите услуги и много други се развиха добре. И това е разбираемо, защото именно светът на VUCA с неговите предизвикателства става причина пазарът да се променя. Често за добро.