Умението, нужно на всеки млад човек

Умението, нужно на всеки млад човек

Умението, нужно на всеки млад човек Настъпи отново моментът от годината, когато милиони студенти завършват образованието си в университетите и се насочват сериозно към изграждането на кариера.

Сега има едно критично важно умение, което би помогнало изключително на всеки от тях, особено на тези, които се ориентират към реализация в областта на маркетинга. Това е отличното писане.

Изтъква го в статия в раздела за маркетинг и комуникации на Inc.com Глен Лийбоуиц. Авторът посочва, че умението да се изразява писмено добре е много необходимо на всеки в началото на кариерата. Той съветва завършващите студенти, ако не са го овладели все още много добре, да положат усилия за себе си и да го сторят. Въпрос е само на желание, лични усилия и упорство.

Липсата на адекватни умения да се пише може да бъде сериозна пречка в кариерното развитие. Още през 2004 г. в изследване в Щатите на Conference Board сред 120 фирми става ясно, че работодателите вземат предвид писмените комуникации при преценката си дали да назначат някого или да го повишат. Оказва се, че много служители по това време са били лишени от това важно умение.

Как да се научите да пиешете по-добре за работна комуникация? (Този тип писане е по-различно от писането за университета. То е по-сбито и по-кратко, говори се по същество, всяка дума е достатъчно силна сама по себе си, оголват се изреченията от излишните епитети и се пропуска посочването на ненужни обстоятелства.)

Има няколко лични инициативи, които бихте могли да предприемете. Например:

Изучавайте книги за доброто писане. Има стотици добри книги, които могат да ви помогнат да се усъвършенствате. Някои от тях са художествена литература. Лийбоуиц препоръчва по-конкретно “За доброто писане” на Уилям Цинсър и “За писането: мемоари на занаята” на Стивън Кинг. И двете са бестселъри и се смятат за класики, имат значително влияние върху умението за писане на хиляди хора.

Четете великолепно написани неща. Професионалните автори се съгласяват: Ако искате да станете добър писател, вие трябва да четете, да четете и да четете още повече. Една от добрите отправни точки, от които може да тръгнете, са класиките – книги на Ърнест Хемингуей, Джордж Оруел, Джейн Остин, Уилям Фокнър, Тони Морисън, Марк Твен, Вирджиния Улф, Кърт Вонегът и други. Разбира се, има и прекрасни статии, които може да прочетете в списания, вестници и онлайн.

Четете блогъри. Съществуват множество талантливи автори, които може да последвате, за да се обогатите от тях и да подобрите писането си.

Слушайте и гледайте добри радиопредавания и телевизионни програми. Някои ги наричат “класни стаи за ухото”. Водещи и експерти в тях употребяват език, който можем да вземем предвид и да използваме в усилията си писмено да се представяме по-добре.

Запишете се на онлайн курс. Има много материали в мрежата, които могат да ви помогнат да се научите да пиешете по-добре. По отношение на писането на английски език, се предлагат и Writer’s Digest или Gotham Writer’s Workshop.

Пишете. Започнете да списвате блог. Споделяйте. Работете. Единственият начин да измайсторите писането си е да пиешете отново и отново. Умът е мускул и вие трябва да го подхранвате с вдъхновение, да го храните с подходяща храна, вода и витамини, и да го тренирате – също както всички други мускули, за да работи добре и отлично. Успех!

Източник:http://www.manager.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA