Суровата истина

5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
Снимка: Shutterstock

Когато чуя амбициозни предприемачи да казват, че нямат търпение да започнат да работят за себе си, за да могат да пътуват по света, да си вземат дълги почивки и да прекарват повече време със своите приятели и семейство, веднага им припомням, че всички тези награди идват в по-късните етапи от развитието на бизнеса, а не в самото начало.

Ако искате да изградите успешен бизнес, трябва да приемете суровата истина, че ще ви се наложи да направите много жертви. Ще трябва да замените обичайното работно време от 9:00 ч. до 17:00 ч. с работен ден от 5:00 ч. до 21:00 ч. Ще трябва да се откажете от честите срещи с приятелите след работа и от дългите почивки на екзотични дестинация.

Ще ви се наложи да прекарвате много време сами и да изградите целия си график около целите, по които работите. Ще трябва да свикнете с идеята, че някои хора във вашия живот няма да останат доволни от решението ви.

Когато погледна назад във времето и видя пътят, който съм изминал, осъзнавам колко много жертви ми се е налагало да правя, за да постигна всичко това, което имам днес. Всъщност, именно тези жертви ме вдъхновиха да напиша моята книга „ALL IN: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneurs”, с която да покажа на покажа на следващото поколение предприемачи как изглежда пътя към успеха в бизнеса.

Уверете се, че сте готови да жертвате тези 5 неща, преди да започнете своето приключение в света на предприемачеството.

1. Свободното време

За предприемачите на съществува такова нещо като свободно време. Ако не сте готови да бъдете на линия през всичките 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, значи не сте готови да бъдете предприемачи. Познавам много мъже и жени, които казват, че влагат всичко в изграждането на своята мечтана компания, като същевременно с това не отделят нужното време, за да бъдат добри служители, а да не говорим за предприемачи.

Ако искате да създадете нещо, което да издържи изпитанието на времето и да се задържите на върха в бизнеса за 5, 10 или 20 години, трябва от самото начало да приемете факта, че това ще ви коства изключително много време и усилия.

2. Семейството

Липсата на време за семейството е може би най-трудната част от живота на младите предприемачи.

Спомням си колко важна беше ролята на моето семейство, когато започнах първия си бизнес. По това време си тръгвах от офиса в 6, прибирах се за вечеря и прекарвах малко време с моето семейство, след което продължавах работата си от вкъщи, докато не заспя на бюрото в спалнята. Освен това, прекарвах всяка събота в офиса.

Още тогава знаех, че ще трябва да поема този ангажимент, ако искам да успея в бизнеса, и че ще трябва да помогна на моето семейство да разбере решението ми, без да се чувства пренебрегнато и забравено. Имено когато се изправите пред тази дилема, вие ще осъзнаете какви са вашите приоритети в живота.

3. Риск срещу награда

Ако искате да имате безгрижен живот, предприемачеството не е за вас. Ако искате да живеете богато, предприемачеството отново може да не е за вас. Има много други начини да забогатеете, без да поемете огромният финансов риск, който върви ръка за ръка със започването на собствен бизнес.

Едно нещо, което винаги казвам на всеки млад и амбициозен предприемач е, че през първите 18 години от работата ми като предприемач не съм спечелил почти никакви пари. Разполагах с 20 хил. долара в банката в деня, когато продадох  50% от моята компания Wilmar Industries за 20 млн. долара. Скокът бе толкова огромен, защото аз непрекъснато инвестирах спечелените пари обратно в бизнеса.

Какво обаче щеше да се случи, ако нещата не се бяха развили по този начин? Какво щеше да стане, ако бях инвестирал най-добрите години от живота си в бизнес, който се беше превърнал в провал? Това са рискове, с които ще трябва да се примирите, ако искате да бъдете предприемач.

4. Приемането на провала

Друга жертва, която ще трябва да направите, за да се превърнете в успешен предприемач, е да се отървете от всички страхове и съмнения, които имате за себе си, за вашата способност да успеете и за вашия бизнес. Прекалено много предприемачи се отказват от бизнеса след първия си провал. Същевременно с това обаче трябва да сте готови да продължите напред, да се откажете от проектите, които очевидно не работят, и да намерите сили и вдъхновение да започнете работа по нещо по-добро.

В повечето случаи, това което пречи на развитието на предприемачите не са реалните предизвикателства и трудности в бизнеса, а техните собствени страхове, опасения и комплекси. Приемете провала като част от пътя към успеха.

5. Приятелите

Като успешен предприемач мога да ви кажа, че на върха е самотно. Винаги може да назначите нови адвокати, счетоводители и съветници, но в края на краищата, всички те ще се интересуват само от вашата банкова сметка. Част от пътя на предприемача се състои в това да разберете кои са вашите истински приятели и кои са хората, които са до вас само заради безплатния обяд.

Аз имах късмета да имам приятели, които са по-успешни от мен. Те са хора, с които мога да говоря по всякакви теми, от които мога да се уча и към които мога да се обърна, когато имам нужда от съвет и помощ. Тъй като предприемачите прекарват по-голямата част от деня на работното място, поддържането на широк кръг от приятели може да бъде истинско предизвикателство.

От вас зависи да изберете правилните хора, които да останат важна част от вашия живот.

Бил Грийн, автор на „ALL IN: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneurs”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/