По-конкретно!

Неостаряващи стратегии за успешно предприемачество
Неостаряващи стратегии за успешно предприемачество
Снимка: Shutterstock

Без значение кой сте, каква компания управлявате и от колко дълго го правите, никога няма да вземате правилните решения в 100% от случаите. Единственият начин да избегнете напълно грешките е като никога не вземате решения и не предприемате никакви действия. Както можете да се досетите, най-успешните хора не са стигнали до върха с бездействие и апатия.

Когато ръководите компания, грешките са неизбежни. Нещата не винаги ще вървят по начина, по който сте планирали, но най-важното е да знаете как да върнете себе си и вашия екип в правилния и и да продължите напред. Един от начините, по който може да обедините всички членове на вашия екип около една цел е с чрез конкретността.

Колкото по-конкретни сте в представянето на вашия план и в определянето на проблемите, които могат да изникнат по време на неговата реализация, толковапо-ангажирани и подготвени ще бъдат вашите служители.

Ще ви дам един пример. Преди известно време, аз и моят партньор разбрахме, че служителите ни искат по-ясен кариерен път на развитие в нашата компания. Това ни накара да започнем програма, която имаше за цел да помогне на служителите да усъвършенстват своите способности и да усвоят нови умения. Почти никой обаче не се записа за участие в програмата.

В крайна сметка се оказа, че хората не са разбрали какво би означавало тяхното участие в тази програма за бъдещето им в компанията, или иначе казано, никой не се записа, защото ние не обяснихме достатъчно конкретно и ясно нашата идея зад цялата програма.

И така, през пролетта ние събрахме всички екипи и се извинихме за неяснотата около програмата и обещахме да разработим нов план, зад които да застанат всички хора в компанията.

Определено не беше забавно преживяване да се изправим пред всички и да кажем: „Да, сбъркахме, но ето какво ще направим, за да коригираме проблема.“ Въпреки това, нашата грешка ни даде ценен урок за това колко важна е конкретността в ръководството. Ето три важни предимства, които идват с по-голямата конкретност в работата.

1. Конкретността дава цел

Като лидер трябва винаги да знаете какво се случва във вашата компания. Знаете какви са вашите цели и имате представа за това как да ги постигнете. Какво обаче знае екипа ви за тях? Имате ли те същата представа за начина, по който тези цели трябва да бъдат реализирани? Ако отговорът е „не“, значи имате сериозен комуникационен проблем.

Когато служителите са оставени на тъмно, те няма как да изпълнят възложените им задачи по начина, по който искате. Някои от тях дори могат да изгубят своята мотивация и интерес, заради чувството на изолираност и пренебрежителното ви поведение. Именно това разбрахме от провала на нашата програма. Ние имахме ясна идея за нейното реализиране и за това какво би означавала тя за нашите служители, но самите те не можеха да си представят нашия план по същия начин.

Когато сте конкретни в задаването на целите на вашия екип и в определянето на подхода към тяхното изпълнение, всички разбират по-добре ролята, която трябва да изпълнят в проекта. За вашите служителите ще бъде значително по-лесно да разкрият пълния си потенциал, когато сте конкретни относно вашите очаквания и визия за тяхната работа.

2. Конкретността изгражда доверие

Това е нещо, което дълго обсъждахме с моя партньор, докато се подготвяме за срещата с нашите служители. В бизнеса доверието е всичко, а за да бъде то запазено, трябва да сте честни и искрени. Знаехме, че само едно „съжаляваме“ няма да бъде достатъчно, напротив, това би нанесло повече вреда, отколкото полза. Трябваше да влезем по-навътре в проблема и да дискутираме какво трябва да се промени, за да запазим доверието на нашия екип.

Не е лесно да си признаете, че сте направили грешка, особено когато се очаква от вас да бъдете непоклатими и безгрешни. Въпреки това, признаването на грешките и даването на конкретни причини и решения за тях създава повече доверие в екипа от каквото и да е било.

Освен това, конкретността не помага за изграждането на доверие само в случаите, когато става въпрос за някаква грешка. Когато работите по постигането на определена цел, давайте конкретни напътствия. Когато целта бъде постигната, вашият екип ще види, че вашите съвети и указания са се оказали ефективни. Мога да ви гарантирам, че след това те отново ще потърсят вашата помощ.

3. Конкретността спестява време и пари

Най-просто казано, лидерите на могат да си позволят да не бъдат конкретни, защото това би им коствало много ценно време. Ако искате да представяте ефективно вашите идеи, ще отделяте по-малко време за срещи в офиса и повече за работата по тяхното реализиране.

Има много неща, за които лидерите трябва да мислят всеки ден, но в крайна сметка всичко опира до парите. Ако вашият начин на управление води до финансови загуби, то нещо трябва да бъде променено. Неясните указания и насоки често водят до посредствени работа, която трябва да бъде коригирана. Това внася допълнително натоварване в работата на вашия екип.

Работата на лидера е да бъде конкретен. Ако не за друго, то защото трябва да познавате вашите цели и проекти по-добре от всеки друг. Когато можете ясно и точно да обясните целите на вашата компания и начина, по който те ще бъдат постигнати, екипите ви ще бъдат значително по-успешни в своята работа.

Конкретността гарантира, че всеки член на вашия екип ще знае какво се очаква от него, ще ви има доверие като лидер и ще даде всичко от себе си, за да се представи възможно най-добре.

Джон Хал, главен изпълнителен директор на Influence & Co и автор на „Top of Mind”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/