Станете незаменими в работата

Снимка: Shutterstock

Сигурността на работното място винаги е от първостепенна важност за удовлетворението на човек от неговата работа. В края на краищата, търсенето на нова работа в тежък житейски период не попада в ничии списък с „най-приятните неща, с които мога да запълня времето“.

Един начин да постигнете сигурност на работното място е като се превърнете в служител, който твърде ценен за компанията, че шевът ви трябва да е луд, за да се раздели с вас. Иначе казано – трябва да станете незаменим.

За да се случи това не е достатъчно просто да бъдете добър в работата си (въпреки че помага). Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се превърнете от „служител на месеца“ в служителя, без който компанията не може:

1. Надхвърлете очакванията

Може и да звучи очевидно, но влагането на повече усилия и надхвърлянето на очакваното от вас е чудесен начин да се откроите от останалите.

„Винаги трябва да имате ясна представа за това какво точно се очаква от вас. Питайте шефа си какво разбира под „успешен изпълнение“ на задача, която ви е възложил и по какво ще разберете, че сте се справили отлично. След това дайте всичко от себе си, за да постигнете възможно най-добрия резултат. Нека това бъде вашият най-важен приоритет в работата“, казва Нанси Халпърн, коуч в KNH Associates в Ню Йорк.

Много служители не осъзнават факта, че от тях се очаква с течение на времето да стават по-ефективни и продуктивни в работата си, като придобиват повече познания за ролята, която изпълняват.

„За съжаление, много често опитните служители губят ентусиазма си и започват да влагат минимални усилия, за да покрият базовите изисквания на тяхната работа. Това означава, че те свалят летвата до тази на най-новите и неопитни служители, които на всичко отгоре получават значително по-ниско заплащане. Ако бяхте мениджър, озовал се в подобна ситуация, кои от двамата служители бихте избрали да задържите на работа?“, казва Сюзън Хосидж, консултант и коуч в OneSource HR Solutions.

2. Демонстрирайте инициативност

Независимо дали става въпрос за доброволно поемане на повече отговорности в работата по конкретен проект или за заместването на служител, които отсъства от работа, впечатлете шефа си, като дадете повече от себе си за доброто на компанията.

„Впускайте се с ентусиазъм в задачите, които ще ви осигурят по-голяма видимост в компанията. Ако просто си вършите добре работата без да надигате глава, лесно може да бъде заменен от друг човек, който прави същото. Ако обаче си изградите името на човек, който винаги е готов да помогне в работата на своите колеги, ще имате значително повече „фенове“ в офиса.“, казва Халпърн.

3. Присъствайте „тялом и духом“ на работното място

В ерата на социалните мрежи, когато всички постоянно са втренчили поглед в екраните на мобилните си устройства, вие можете да бъдете онзи служител, който гледа хората в очите и действително изслушва другите.

„Ако сте на оперативка с екипа, не си гледайте телефона през пет секунди. Ако говорите с колега, направете така, че той да се чувства свободен да изрази своите тревоги и притеснения“, казва Халпърн.

Освен в случаите, когато работата налага да използвате телефона си, постоянното взиране в неговия екран ще накара останалите да ви приемат за разсеян, непродуктивен и несериозен човек.

4. Разрешавайте проблеми

Във всяко работно място има повече от достатъчно хора, които са „експерти“ в посочването на проблемите на компанията. Значително по-малко обаче са онези хора, които предлагат решения на тези проблеми. Бъдете един от тях.

„Ако си изградите репутацията на човек, който представя идеи за разрешаването на проблеми и работи с колегите си за тяхното реализране, вместо на такъв, който само отхвърля чужди предложения, защото те „не работят“, ще бъдете приет като изключително ценен за компанията служител“, казва Кенет Л. Джонсън, коуч в East Coast Executives.

Един добър начин да постигнете този ефект е като замените думата „но“ с „и“, когато коментирате идеята на ваш колега. Например, може да кажете: „Това звучи като добър план и мисля, че ще можем да го реализираме през следващото тримесечие“, вместо „Това решение може и да проработи, но няма как това да стане преди следващото тримесечие.“. Тази простра промяна е достатъчна, за да демонстрирате, че цените идеите на вашите колеги.

5. Бъдете добри в много неща или отлични в едно

В този случай има два подхода – или да бъдете добър в множество различни неща в работата и да сте полезни на всички, или да бъдете изключително добър в нещо, което никой друг не може или не иска да се научи да прави.

„Независимо дали става въпрос някакво техническо умение или специфични познания в конкретна сфера, когато сте единственият човек в офиса, който може да се справи с определена задача, то автоматично се превръщате в ценен(а в зависимост от ситуацията може би и незаменим) служител.“, казва Стефани Трояно, маркетинг мениджър в The Hire Talent.

В другият край на спектъра, но не по-малко ценни за компанията, са служителите, които разбират от всичко.

„Ако разбирате от счетоводство, обучаване на нови служилите, поръчване на офис консумативи, маркетинг, работа с клиенти и сте на ти с технологиите, то най-вероятно сте човек, с който никой здравомислещ шеф не би се разделил“, казва Трояно.

6. Бъдете позитивни и любезни

Звучи просто и лесно, но в крайна сметка вашето поведение е от ключово значение за успеха ви в работата. Ако колегите ви не могат да ви понасят и мразят да работят с вас, няма как да станете незаменими.

„Не ме интересува колко сте добри в това, което правите. Ако с вас не се работи лесно и безконфликтно, никой няма да иска да бъде в един екип с вас“, казва Трояно.

Ограничете оплакванията и клюките до минимум(най-добре до нула) и бъдете конструктивна част от вашия екип.

„Хората предпочитат да бъдат в компанията на позитивни хора, отколкото на такива, които гледат на всяка ситуация през призмата на негативизма. Ако сте песимист по природа, насочете тази си особеност в посока на намирането и решаването на проблеми.“, казва Халпърн.

 

Кейт Ашфорд за Monster.com

Източник: https://www.manager.bg/