Вие си говорите, но кой ли ви слуша… Защо?

Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Качествата, по които ще разпознаете добрите лидери
Снимка: Shutterstock

За да бъдеш ефективен лидер трябва да знаеш как да привлечеш и задържиш вниманието на хората. В крайна сметка, няма как да ръководите когото и да е било, ако никой не е склонен да ви изслушва.

Така че, ако често се оказвате в ситуация, в която хората пренебрегват казаното от вас и не ви обръщат вниманието, което заслужавате, има няколко възможни причини(и решения), които трябва да вземете предвид:

1. Прекалявате с многословието

Ако искате да предадете на останалите една сравнително проста идея, но за целта използвате сложни изрази и дълги изречения, няма да задържите вниманието на останалите за дълго време. Помислете за начини да направите посланието си завладяващо и лесно разбираемо, ако искате да бъдете чути.

2. Винаги подхождате с негативизъм

Ако сте познати в офиса като ръководителя, който винаги говори за някакви проблеми, постоянно се оплаква и гледа на всяка ситуация през призмата на „чашата е наполовина празна“, хората няма да очакват вашите изказвания с особен ентусиазъм. Не след дълго те просто ще спрат да ви слушат, надявайки се, че по този начин ще избегнат депресивната атмосфера, която създавате на работното място. За това е важно да бъдете наясно с тенденцията си да се фокусирате върху негативното и да опитате да ограничите до минимум(и ако е възможно да я елиминирате напълно).

3. Изказването е неясно

Когато хората не могат лесно да следят мислите ви и да разбират всичко, което казвате, те спират да слушат и вниманието им се насочва в друга посока. Уверете се, че вашите изказвания са ясни и точни.

4. Липса на интерес по темата

Ако не можете да задържите вниманието на хората, защото темата, която разисквате, не им е особено интересна, трябва да намерите по-завладяващи начини да я представите. Помислите за посланието, което искате да предаде, и за публиката, пред която ще го представите, за да прецените какъв стил на комуникация може да отговори най-добре на вашите нужди.

5. Някой приема изказването за обидно

Понякога ние забравяме колко силни могат да бъдат думите. Няма по-неудобна ситуация от тази, в която вие несъзнателно обиждате вашия събеседник(или публика) с изказването си. Ако това ви се случи, веднага се извинете и продължете напред.

6. Изказвате се в неподходящ момент

Ако имате нещо наистина важно за казвана, уверете се, че ще го споделите в правилния момент, когато хората са най-склонни да ви изслушат. Ако установите, че ситуацията е неподходяща, забравете за извинението: „Това ще отнеме само секунда.“ и отложете изказването за по-подходящ момент и място.

7. Престаравате се

Когато престаравате с опитите да направите изказването си забавно и интересно, на хората им става неудобно от ваше име. Тайната тук е да установите връзка с вашата публика. Бъдете искрени и естествени. Когато хората започнат да се усмихват, да се отпускат и да ви гледат в очите, може да сте сигурни, че вече сте спечелили тяхното внимание и че следващата ви задача е да го запазите.

8. Прекалено много информация

Не претоварвайте слушателите си с незначителни подробности и детайли. Запазете фокуса на посланието си върху няколко конкретни акцента, които искате да бъдат разбрани и запомнени. Докато говорите следете за знаци, че вашият събеседник е чул казаното от вас. Ако той изглежда разсеян, не се страхувайте да задавате въпроси от рода „Какво мислите?“, за да се уверите, че вашето послание е било разбрано.

9. Липса на уважение

Когато не отдавате на другите уважението, което те заслужават, няма как да очаквате да получите нещо различно в замяна. Най-добрият начин да спечелите уважение е като го дадете първи.

………………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/