„Стъклена скала“: защо жените са по-склонни да бъдат наемани за лидери по време на кризата

„Стъклена скала“ защо жените са по-склонни да бъдат наемани за лидери по време на кризата

Мъжете са по-склонни да заемат поста главен изпълнителен директор, но в трудни времена някои компании предпочитат да търсят жени на тази позиция. Това явление е известно като “счупване на стъкло”. Разказваме как се проявява и защо възниква.

Какво е “стъклена скала”?

„Стъклена скала“ (от англ. Glass Cliff) – феномен, при който жени се назначават на ръководни позиции само по време на криза, като пандемии и рецесии, и по време на проблеми в компанията. В такива ситуации жените са по-склонни да се провалят, отколкото мъжете, тъй като е малко вероятно да приемат или да получат такова предложение.

Критиците спорят дали това може да се счита за широко разпространено. Те отбелязват, че някои от жените, които станаха изпълнителни директори по време на кризата, коригираха курса на компанията и все още заемат тази позиция. Сред тях е Мери Бара от General Motors. Други, като Мариса Майер от Yahoo!, не успяха да го направят.

Данните обаче показват, че това се случва доста редовно.

Как се появи този термин?

Изразът “стъклена скала” е измислен от учените от Университета на Ексетър Александър Хаслам и Мишел Райън. Те анализираха колко често компаниите от индекса Financial Times Stock Exchange 100 наемат жени в сравнение с мъже по време на кризата. Те установиха, че организациите с лошо представяне са по-склонни да избират жени изпълнителни директори, отколкото тези с добро финансово състояние.

Оттогава допълнителни изследвания потвърдиха подобна динамика в академичните среди, сред компаниите от Fortune 500 и в националните правителства. Освен това изследователите от държавния университет на Юта Алисън Кук и Кристи Глас откриха, че жените и слабо представените расови и етнически групи са по-склонни да приемат подобни предложения, защото смятат, че е малко вероятно да се представи по-добра възможност.

Как се различава от “стъкления таван”?

Понятията „стъклена скала” и „стъклен таван” са логично свързани и преплетени под различни форми.

Счупване на чаша е ситуация, при която компания предлага рискована лидерска позиция на жена, умишлено или случайно я обрича на провал. Но някои от тях все пак успяват, тоест пробиват „стъкления таван“.

Термините обозначават различни явления, но не се изключват взаимно: жена лидер може да пробие „стъклен таван“ и след това да падне от „стъклена скала“. И двете понятия могат да се отнасят до бариери, пред които са изправени цветнокожите и други маргинализирани групи.

Защо се получава това явление?

Нека да разгледаме три възможни причини.

  • Неблагоприятни обстоятелства. Жената лидер се проваля, защото се оказва в ситуация, с която всеки би трудно се справил. Компанията я назначава на подобна позиция поради съзнателен или несъзнателен сексизъм.
  • Стереотипи. Вземащите решения може да открият, че е много по-лесно да обвиняват за проблемите в организацията жена, отколкото мъж.
  • Неподходящо набиране на персонал. Някои членове на борда може тайно да насърчават компаниите да продължат да наемат повече мъже като ръководители. За да направят това, те умишлено избират жени само когато са сигурни, че ще се провалят.

А какво да кажем за Twitter?

В началото на май Илон Мъск обяви, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Twitter. Сега той ще се фокусира върху „дизайн на продукти и нови технологии“ с Линда Якарино , бивш ръководител на глобалната реклама в NBCUniversal, която ще поеме поста ръководител на компанията.

Въпреки че Якарино е добре известна в рекламната индустрия, тя се смята от онези, които изучават динамиката на половете на работното място, за последната жертва на стъклената скала. Откакто Мъск придоби Twitter, компанията е в типични условия за този феномен: напускане на рекламодатели, загуба на приходи, масови съкращения.

Все пак някои експерти казват, че смелостта на Якарино трябва да бъде аплодирана, независимо дали спасява Twitter или не.