Как да изградите доверие с шефа си

Как да изградите доверие с шефа си

Шефът ви непрекъснато се съмнява в работата ви, укрива ли информация или дори омаловажава вашите постижения? Може би недоверието му се дължи на несигурност. Споделяме съвети, които да ви помогнат да се справите с проблема.

Ейми Гало, редактор в Harvard Business Review и автор на книги за динамиката на работното място, препоръчва три подхода: покажете, че не сте враг, изградете доверие и говорете откровено. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

Покажете, че не сте опасни

Може да бъде доста трудно да се разбере защо лидер с повече власт и авторитет може да се чувства несигурен.

Чрез няколко проучвания Натаниел Фаст и Серена Чен са показали, че когато хората чувстват, че не са на ниво, те са склонни да пречат на другите, стават по-агресивни и дори отмъстителни. Това обаче не е само липса на опит или умения.

Несъответствието между високите изисквания на работата и самооценката на способностите на лидера води до „защита на егото“, която им помага да запазят самочувствието си или да оправдаят действията си.

Успокояването на егото на мениджъра е може би последното нещо, което един служител би искал да направи в тази ситуация. Това обаче е малка цена за избягване на стреса и за по-удобна работна среда.

Шефът трябва да ви вижда като съюзник, а не като конкурент. И си струва да работите върху това от самото начало на връзката. Например, на среща можете да отпразнувате постиженията на лидера и да подчертаете, че бихте искали да продължите да се учите от неговия пример. Изследване на мениджъри, които се чувстват лишени от компетенции, показва, че искрената похвала винаги помага. Не бива обаче да се преструва.

 

Вместо комплименти, можете да покажете признателност за нещо, което вашият шеф е направил за вас. В едно от проучванията си Фаст установи, че това има положителен ефект върху начина, по който несигурният мениджър оценява представянето на служителя. Затова благодарете на шефа си за възможността да работите по отговорен проект или за това, че ви е запознал с колеги от друг отдел.

Това не само ще разсее ситуацията, но и ще привлече вниманието към силните му страни и ще му помогне да стане по-уверен.

Също така е полезно да проявявате съпричастност. Може би поведението на лидера има рационални причини.

Изградете доверие, като подчертаете, че работите като екип

Консултантите по лидерство Джак Зенгер и Джоузеф Фолкман анализираха хиляди 360-градусови оценки, за да определят на какво се доверява един лидер. Изследването им сочи три елемента: положителни нагласи, здрав разум/опит и последователност.

Задайте си въпроса: какво от това се проявява в комуникацията с лидера и какво може да се подобри? Тъй като не ни е лесно да оценим собственото си поведение, можем да помолим колега за обратна връзка.

Освен това проучванията показват, че хората, които изглеждат компетентни, но не показват топлота, често предизвикват отхвърляне, което вреди на всички страни.

Ето какво трябва да направите в този случай

  • Попитайте за приоритетите. Говорете откровено с вашия мениджър, попитайте за основните им цели и как можете да допринесете.
  • Търсете възможности за съвместни победи. Разбирането на приоритетите ще ви позволи да видите дали можете да се обедините за обща цел. Има ли проект, при който вашият опит би бил особено полезен за мениджър? Можете ли да подчертаете в какво е особено добър?

За да облекчите напрежението, гледайте на работата си като на съвместна работа и използвайте местоимението „ние“ възможно най-често. И когато успеете, не забравяйте да споделите победата.

Говорете очи в очи

Понякога откровеният разговор кара лидера да слуша събеседника и дори да коригира поведението си. Спомнете си как преминаха последните ви разговори. Какво проработи последния път? Какво помогна за създаването на спокойна атмосфера? Кое от следните предизвика отрицателна реакция?

Опитайте да кажете: „За мен е важно да работим добре заедно и имам чувството, че не винаги се справяме добре. Бих искал да повлияя. Има ли нещо, което мога да променя, за да подобрим нашите работни отношения?“

Всяка обратна връзка ще бъде ценна. Слушайте внимателно събеседника и благодарете. Може да не сте съгласни с предложеното, но е важно да демонстрирате желание за промяна и избор на различен подход.

Един от препоръчаните инструменти е концепция, разработена от Центъра за креативно лидерство. Може да бъде полезно да се обсъдят случаи, в които лидерът се е държал неправилно, например прекъснат . Ето как работи:

  • запомнете кога и как се е случило конкретното поведение (ситуация);
  • обяснете подробно какво точно се е случило, като бъдете максимално конкретни и неутрални (поведение);
  • опишете как сте се почувствали от това (влияние).

Запишете примери и обстоятелства на неправилно поведение – това може да бъде полезно, ако искате да донесете ситуацията на висшето ръководство.

Отбележете какво казахте и направихте в отговор. Шефовете ще бъдат по-склонни да предприемат действия, ако видят, че ситуацията е системна и вие — и вероятно други — вече сте предприели стъпки, за да я коригирате. Няма гаранция, че тези резултати ще работят и си струва да се подготвите за това.

Документирайте постиженията си, за да не бъдат подценени от колеги или напрежение в екипа. Съхранявайте списък с това, върху което работите, и включете всички идеи и предложения, които имате. Тази превантивна мярка ще ви позволи проактивно да защитите кариерата си.

Струва си да се подчертае, че за отношенията в екипа отговаря не само подчиненият, но и ръководителят. Но ако той не поеме инициативата, описаната тактика може да насочи динамиката в по-продуктивна посока.