Полезни съвети за борба със стреса на работното място

Полезни съвети за борба със стреса на работното място

Полезни съвети за борба със стреса на работното мястоАко не сте внимателни, стресът на работното място лесно може да завладее кариерата ви и личния живот. Напрежението в офиса идва от всички посоки, но това не означава, че трябва да се отчаята и предадете.

Няколко малки промени в подхода ви към работата могат да бъдат достатъчни, за да се справите с професионалното натоварване и да си върнете контрола над живота.

Ето и седем неща, които можете да направите, за да намалите стреса на работното място.

1. Ограничете работата с електронната поща.

Днес имаме постоянен достъп до имейлите, заради смартфоните и други устройства. Докато прекарваме време със семейството, или вършим някакви домашни задачи, може да се изкушим да прочетем ново съобщение, което сме получили, на телефона. Не бъдете роб на пощенската кутия! Може би си мислите, че бързият отговор ще ви направи по-добър служител, но напрежението, което идва от постоянната свързаност и готовност за работа, рано или късно взема своите жертви.

Изберете няколко периода през деня, когато вниманието ви да е посветено изцяло на вашата пощенска кутия, а през останалото време забравете за нея. Това ще ви позволи да останете фокусирани над всички други задачи от деня.

2. Избягвайте драмите.

Тъкмо сте влезли в офиса и отивате да си вземете чаша кафе, когато изведнъж зад ъгъла изскача ваш колега и казва: „Няма да повярваш какво се случи!“. Това е началото на една безкрайна спирала от драма и клюки.

За съжаление, подобни сцени са често срещани. Според проучване на CareerBuilder в САЩ от 2015 година, 44% от служителите стават свидетели на клюкарстване в офиса, a 30 на сто лично са чували слухове относно други колеги. Не се замесвайте в тези истории. Ако някой колега се опита да ви въвлече в подобен разговор, извинете се и кажете, че имате важна работа.

3. Взимайте си почивки.

Проучване на Staples Business Advantage от 2015 г. установява, че 28% от служителите стават жертва на професионално прегаряне, защото никога не си взимат почивки в рамките на работния ден.

Колкото по-дълго работите без физическа и психическа пауза, толкова по-ниско ще бъде качеството на вашия труд. Ще станете лесно раздразними и ще започнете да се чувствате неудовлетворени.

Вместо това, взимайте си почивки за няколко минути всеки път, когато се почувствате претоварени. Хапнете нещо, за да заредите мозъка с енергия или пък се разходете, за да раздвижите кръвта в тялото. Каквото и да направите, със сигурност ще е по-добре от това да седите на едно място, затрупани от стрес и тревожност.

4. Обградете се с позитивна енергия. 

Всички имаме нещо, което ни мотивира, независимо дали това е снимка на семейството, или плакат с любимия ни цитат. Обградете се с неща, които ви карат да се чувствате добре и поддържат настроението ви позитивно.

Разберете кои са изображенията, звуците и цветовете, които ви успокояват. След това украсете офиса със съответната декорация и извадете слушалките, за да си пуснете песни, които да ви правят щастливи в рамките на работния ден.

5. Говорете с колеги. 

Хората са „социални животни“. Дори и най-срамежливите интровертни се чувстват добре, когато знаят, че не се сами. Отделете време, за да изградите добри взаимоотношения в офиса, тъй като това може да ви помогне да избягате от стреса на работното място.

Намерете колега, който има сходни интереси и хобита. Дори и единствената ви пресечна точка да е последният епизод от „Игра на тронове“, това ще е достатъчно, за да говорите за нещо, което не е свързано с работата. Помнете, че разговорите могат да бъдат терапевтични, но в момента, в който темата се насочи към слухове и клюки, потърсете начин да се измъкнете.

6. Просто кажете „не“.

Това е умение, което научих още в прогимназията, но в последните години бях позабравил. Когато искаме да се докажем на работното място, лесно прихващаме навика да казваме „да“, постоянно. Без значение дали става въпрос за извънредна работа или за колега, който се нуждае от помощ по негов проект, вие искате да покажете на останалите че сте трудолюбиви и, че сте готови да положите допълнителни усилия.

Колкото и да сте отдадени на вашата работа, денят има само 24 часа. Ако натрупате твърде много отговорности и задължения, ще започнете да се чувствате изтощени и изчерпани. Помислете дали допълнителните задачи ще се отразят негативно на вашата работа, личен живот и дори на здравия ви разум. Ако някое от тези неща е изложено на риск, имате пълното право да кажете „не“.

7. Обърнете внимание на добрата страна на нещата.

Когато имате напрегнат ден, или дори седмица, лесно може да затънете в самосъжаление и депресия. Както казват „Всяко зло за добро!“. Изправете се директно срещу негативните емоции и потърсете нещо положително, което идва от множеството проблеми. Важното в случая е да намерите поне една позитивна черта, която да ви напомни, че нещата не са толкова зле.

Стресът е естествена част от живота, а в някои случаи може да бъде и мотиватор, който да ви направи по-добър професионалист. Следвайте тези стъпки, за да се отървете от излишното натоварване и да постигнете един по-добър баланс между личния живот и работата.

Илия Позин, предприемач, автор и инвеститор, за inc.com

Източник: Manager.bg