Обидно пренебрежително

Обидно пренебрежително
Обидно пренебрежително
Снимка: Shutterstock

Нека поговорим за онези колеги, които обичат да се държат, все едно са нещо повече от всички останали и ви карат да се чувствате малки и незначителни.

Никой не харесва да го гледат пренебрежително

Помисляли ли сте обаче, че е възможно именно вие да сте този човек във вашия офис? Или още по-лошо, дори да не осъзнавате, че се държите по този начин.

Не искам да ви стряскам, но истината е, че всички сме хора и лесно се отдаваме на навици и чувства които понякога ни карат да изглеждаме арогантно и снизходително.

Това са пет признака, че вие сте пренебрежителният колега на работното място.

1. Не подбирате внимателно думите си

Има две думи, които винаги намират начин да се промъкнат в речника ни и да накарат  хората около нас да се чувстват малоценни и незначителни. Тези думи са „всъщност“ и „просто“.

Помислете за последния път, когато сте казали нещо подобно на това в офиса:

Това всъщност е добра идея.

Просто трябва да направиш нещата по този начин.

Вмъкването на тези две думи във вашия изказ веднага ви кара да звучите надменно и обидно пренебрежително. Думата „всъщност“ в случая показва изненада от факта, че вашият колега може да направи прилично предложение. От другата страна думата „просто“ предполага леснота и представя вашия колега като идиот, за това, че не е стигнал сам до това решение.

2. Винаги поставяте себе си на първо място

Въпреки че знаете, че останалата част от вашия екип прави всичко по-силите си, за да завърши важен проект в срок, вие решавате да си вземете една по-дълга от обикновеното обедна почивка, защото смятате, че го заслужавате.

Докато преминавате през претъпканата конферентна зала, ръкомахайки към вашите колеги, вие се усмихвате и им казвате, че днес ще се забавите малко повече.

Да, понякога е важно да поставяте себе си на първо място и да се отдавате на заслужена почивка, но има една тънка граница между това да се грижите за собствените си нужди и да се отнасяте към колегите си като към изтривалки.

Това не означава, че трябва да се превърнете в мъченик, който жертва собственото си щастие за останалите, но няма нищо лошо в това да подадете ръка и да помогнете на колегите си в най-тежките ситуации.

3. Майстор сте на подигравателните комплименти

Може да си мислите, че постоянно хвалите вашите колеги, но трябва да обърнете внимание на начина, по който го правите, за да не се окаже, че вашите комплименти всъщност са подигравки.

Питате се как изглеждат тези подигравателни комплименти? Ето два класически примера:

Тази презентация се оказа по-добра от последната ти.

Личи си, че не си имал достатъчно време, но този проект изглежда сравнително добре.

Намеренията ви може да са добри, но подобни похвали не са особено по-позитивни от директната критика и порицание. Когато искате да направите комплимент, акцентирайте само върху позитивите, всичко останало може да ви накара да изглеждате злонамерено.

4. Винаги сравнявате преживяванията си с тези на вашите колеги

Когато ваш колега иска да говори с вас за някакъв проблем или трудност, вие смятате, че най-добрият начин да покажете съпричастност и подкрепа е като дадете пример с ваше преживяване, което мислите за сходно.

Вашият колега, който току-що е бил критикуван от шефа ви за своето закъснение по важен проект, най-вероятно няма да бъде особено утешен от факта, че сандвичът, който сте си купили стуринта, не е бил вкусен.

Показването на съпричастност е едно нещо, а опитът да сравните собствените си преживявания с тези на вашите колеги(особено когато те нямат нищо общо) е съвсем друго.

От друга страна, отговори типа: „Радвам се, че не ми се е налагало да се изправям пред подобен проблем“ или „Това никога не ми се е случвало“, също не са особено полезни.

Вместо това, опитайте да изслушате вашия колега и да предложите да му помогнете с каквото можете. Това е нещото, от което той в действителност има нужда.

5. Обичате да контролирате разговорите

Едно от нещата, с които се гордеете най-много, е способността ви да поддържате оживена дискусия с всеки човек във вашия офис. Питали ли сте се обаче дали това наистина е разговор или просто монолог? Давате ли на вашия колега достатъчно време, за да сподели своите мисли и чувства?

Когато не позволявате на други хора да се включат в разговора, било то на събрание на екипа или по време на личен разговор очи в очи, изпращате посланието, че това, което искате да кажете, е по-важно от всичко останало. Няма нищо по-снизходително от това.

Така че, следващия път, когато разговаряте с колега, направете съзнателно усилие, за да го слушате поне толкова, колкото искате той да слуша вас. Никой не обича хората, които превръщат всеки разговор в монолог.

Никой не иска да бъде снизходителен към своите колеги, но за съжаление понякога това се случва, без дори да го осъзнаваме.

Дръжте очите си отворени за тези пет признака и ще намалите значително вероятността да обидите вашите колеги със снизходително поведение.

Кат Богарт, бизнес блогър, за TheMuse.com

Източник: http://www.manager.bg