Най-харесвани, винаги уважавани!

Най-харесвани, винаги уважавани!
Най-харесвани, винаги уважавани!
Снимка: Shutterstock

През годините станах свидетел на някои ужасни примери за лидерско поведение.

В повечето случаи именно лошото отношението на шефовете към техните служители се превръща в основната причина те да напускат компанията, за която работят, в търсене на нещо по-добро.

Арогантност, агресия, неискреност, физически и психически тормоз, това са само част от нещата, характерни за типа лидер, който не вдъхва особен респект и доверие в своите служители.

Добрата новина е, че при повечето лидери позитивните личностни черти са повече от негативите.

Това са 5 навика на най-харесваните и уважаваните лидери.

1. Не се страхуват да грешат

Страхотните лидери застават плътно зад определена позиция не защото мислят, че винаги са прави, а защото не се страхуват да сбъркат.

Това поведение изисква определено ниво на автентичност, което се намира рядко. Арогантният лидер, който провъзгласява позицията си така, че всички да я чуят, и пренебрегва чуждите гледни точки и идеи, е лидер, който малко хора биха последвали (най-вече от страх).

Обикновено, тези шефове знаят, че са прави и искат и вие да го знаете. Това поведение не показва увереност, а липса на уважение към останалите.

И обратното – великите лидери, които имат верни последователи, са достатъчно сигурни в своите познания и възможности, за да си признаят когато са направили грешка. За тях е по-важно да разберат какъв е правилния отговор, отколкото винаги да бъдат прави.

2. Слушат повече, отколкото говорят

Как може да разпознаете един несигурен и колеблив лидер на работното място? Лесно, просто обърнете внимание на това колко време прекарва в самохвалство и самоизтъкване.

Уверените лидери знаят какво мислят и искат да разберат какво мислят техните служители.

Великите лидери дават на своите последователи свободата да мислят самостоятелно и да бъдат равнопоставени участници в разговора. Те задават на служителите си много въпроси: как се правят нещата, какво ви харесва, какво научихте от него, от какво се нуждаете, за да бъдете по-продуктивни и ефективни.

Добрите лидери с лоялни последователи са наясно с това, че имат обширни познания и непрестанно търсят начини да ги обогатят допълнително. Те разбират, че начинът да го постигнат е като слушат повече.

3. Насърчават култура на уважение

Ако има един тип токсично поведение на работното място, който неизменно води до пълен разпад на доверието и уважението между колегите, то това е разпространението на клюки.

Загуба на време, понижаване на производителността, разединение между служителите и липса на мотивация са само част от вредните ефекти, до които води разпространението на клюки на работното място.

Именно тук идва моментът, когато добрият лидер ще излезе на преден план и ще каже: „Това поведение вече няма да бъде толерирано.“ Този лидер знае, че насърчаването на позитивна работна култура, в която уважението, сътрудничеството и екипната работа се ценят, води до по-добри резултати от изграждането на култура, в която клюките, тормоза и предателството са нещо нормално.

Той дава личен пример, като страни от слуховете и не злослови адрес на другите, за да подхранва собственото си его. Неговата цел е всеки ден бъде по-добър човек, отколкото е бил предходния.

4. Отдават дължимото на тези, които го заслужават

Представете си следната ситуация. Екипът е проектирал страхотна нова технология. Клиентът не може да повярва колко време и пари ще му спести новата система и няма търпение да се добере до нея.

И тогава изведнъж идва главният мениджър, които си приписва заслугите за цялата работа, без да похвали екипа, без да отбележи всеобщия успех и без да признае приноса на своите служители. Може да сте сигурни, че когато това се случи, всичката мотивация и желание за работа на служителите се изпарява на секундата.

Великите лидери не се нуждаят от слава или признание, те знаят какво са постигнали. Тези лидери насочват светлината на прожекторите върху другите и не пропускат да ги похвалят за добрата работа.

5. Показват смирение и увереност

Уверените и скромните лидери печелят симпатиите на своите служители, защото не се страхуват да потърсят съвет и насока, която да им помогне да се върнат в правилния път.

Тези лидери отказват да използват своя авторитет, за да контролират мислите и действията на своите служители. Вместо това, те позволяват на членовете на своя екип да поемат отговорност за собствените си решения и да се чувстват като част от бизнеса.

Смиреният лидер винаги признава грешките си и няма нищо против от време на време да „изглежда зле“.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg