Не им казвайте, показвайте!

Конфликтът – скритият коз в корпоративните среди
Конфликтът – скритият коз в корпоративните среди
Shutterstock

За да бъдеш добър лидер, трябва първо да си добър мотиватор. За съжаление, цитирането на мъдрости и популярни политически речи от миналото не са достатъчни. За да можете да мотивирате другите, трябва самите вие да сте мотивирани. И както при всички добри примери, това трябва да бъде показано, а не само казано.

Имайки предвид факта, че всеки човек намира своята мотивация в различни неща, най-лесният начин да разберете, дали той е мотивиран или не, е като наблюдавате неговият език на тялото.

Опитайте през следващите няколко месеца да вмъкнете тези действия във вашето ежедневие, за да започнете да вдъхновявате и мотивирате екипа си, без да казвате дори дума.

1. Покажете отворен и позитивен език на тялото, когато сте сред вашия екип

Когато имате лош или разочароващ ден, офисът е последното място, на което искате да го покажете. Това не означава, че трябва да се преструвате на щастливи и радостни, а да бъде отворени за разговори и критични дискусии. Никой не иска да работи с мениджър, който постоянно се оплаква от личния си живот.

За да покажете, че сте ангажирани с проблемите, нуждите и желанията на вашия екип, покажете тези знаци, характерни за позитивния език на тялото.

-Не кръстосвайте ръцете си

-Обърнете цялото си тяло към човека, с коготоговорите

-Отговорете с визуални знаци като кимане, вместо да казва „аха“ или „мхм“

-Вземете пример от езика на тялото на вашия събеседник. Дръжте се по начин, подобен на неговия.

Тези прости действия ще накарат хората от вашия екип да чувстват, че ги разбирате и че ви е грижа за това, което имат да кажат.

2. Обядвайте заедно с вашия екип

Преди време работех в компания, чийто главен изпълнителен директор бе открил пряка връзка между представянето на своя екип и случаите, в които той обядва заедно със своите служители.

Не казвам, че трябва да го правите всеки ден, но когато прекарвате време с вашия екип извън работната среда, вашите служители започват да гледат на вас като на нормален и истински човек, вместо да ви възприемат като недостъпен шеф. Когато те могат да видят вашата човешка страна, служителите ви ще се отнасят с по-голямо уважение към вас при всеки следващ разговор. Когато обядвате заедно с вашия екип вие показвате, че сте един от тях.

3. Винаги бъдете достъпни и отворени

Това означава да практикувате политика на отворени врати и да се освободите от вашите предубеждения. Добрият лидер може да бъде зает, но той никога не е недостъпен. Служителите винаги трябва да могат да търсят подкрепа или съвет от своя ръководител, без да се страхуват, че ще бъдат пренебрегнати или дори изгонени от стаята.

Когато членовете на вашия екип знаят, че винаги могат да говорят с вас и да разчитат на вашата подкрепа, те чувстват вътрешна мотивация, която ги кара да дават всичко то себе си, защото знаят, че вие сте на тяхна страна.

4. Покажете доверие

Това е нещо, което определено отнема време, но веднъж щом достигнете до силно ниво на доверие, може да сте сигурни, че вашите служители няма да се възползват по негативен начин от него. В действителност, те ще работят усилено, за да запазят изграденото доверие.

Избягвайте микроменажирането и се старайте да спазвате вашите обещания. Ако позволите на вашите служители да поемат отговорност както за лошата, така и за добре свършената работа, тяхната мотивация ще продължи да расте със същата скорост, с която ще се увеличава и чувството им значимост и принос, който дават на компанията.

Джаклин Хо, основател на Arrival Gym и списание Fiterazzi, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/