Спрете с тези клиширани въпроси!

Снимка: Shutterstock

Питали ли сте се някога защо мениджърите, които провеждат интервютата за работа, задават едни и същи банални въпроси, въпреки изобилието от теми, които могат да бъдат обсъдени с кандидата за работното място?

…”Какви са вашите силни и слаби страни? Къде се виждате след 5 години? Защо искате тази работа?”…

Може да очаквате поне един от тези въпроси да бъде зададен на всяко интервю за работа и макар че има добра причина именно те да бъдат част от репертоара на мениджърите, отговарящи за назначаването на нови служители,  съществуват и няколко често пренебрегвани и омаловажавани причини за промяна в списъка с въпроси. Ето и някои от тях:

1. Клишираните въпроси принуждават кандидатите за работа да лъжат

Какъв избор имат кандидатите за работа, освен да излъжат, когато бъдат попитани: „Какви са най-големите ви слабости?“. Никой кандидат няма да каже, че е ужасен екипен играч или че се нуждае от калкулатор, за да направи проста сметка.

Основният проблем на изтърканите въпроси идва от факта, че има „правилни“ и „грешни“ отговори, или поне общоприет етикет, който принуждава кандидатите за работа да отговорят по начин, прикриващи истинските им мисли и чувства. В резултат на това, вместо да научите нещо повече за истинските качества и слабости на интервюирания, вие единствено разбирате колко добре той може да лъже.

2. Изтърканите въпроси получават предварително подготвени отговори

За никого не е тайна, че кандидатите за работа се подготвят за интервютата с бъдещите им работодатели. В действителност, това не просто не е тайна, а нещо, което е очаквано от тях. В основата на тяхната подготовка седи именно запознаването им са най-често срещаните въпроси при интервюто за работа и с начина, по който да им отговорят. В резултат на това получавате добре аргументиран и детайлен отговор, който обаче не казва много за това, което наистина мислят кандидатите. Целта на интервюто трябва да бъде да получавате искрени, макар и неперфектни, отговори, а не заучени изрази, които вече са били повтаряни многократно от различни кандидати през годините.

3. Клишираните въпроси не помагат за намирането на най-добрите таланти

Какъв е смисълът от напрегнатите интервюта за работа, при които кандидатите са принудени да реагират и отговарят в движение? Основната идея е да се види дали кандидатът за работа наистина разполага с умения за критично мислене, които са нужни за предлаганата работа. Да се разбере дали той се изразява ясно, дали е остроумен и дали мисли логично. За съжаление, най-често срещаните въпроси на интервюто за работа не помагат по никакъв начин за постигането на тази цел. Въпросите „Къде се виждате след 5 години“ и „Защо искате тази работа“ нямат никакъв ефект за разпознаването на най-способните и талантливи кандидати.

4. Никой не харесва клишираните въпроси

Кандидатите за работа мразят да отговарят на изтъркани въпроси именно заради причините, които изброих до момента. Тези въпроси ги принуждават да лъжат, да дават неискрени отговори и честно казано, да се чувстват некомфортно в собствената си кожа. Какъв отговор трябва да даде човек, когато е попитан: „Защо искаш тази работа?“. Нека бъдем честно, почти всички хора кандидатстват за определено работно място, заради предлаганата заплата, но това не е отговор, който някой би дал.

В крайна сметка, казаното дотук не е призив за пълно отхвърляне на класическите въпроси от интервютата за работа. Те изпълняват своята цел, когато са зададени в подходящата ситуацията, а и няма нищо лошо да в това да предразположите кандидата и да смъкнете напрежението в атмосферата, като започнете интервюто с въпрос от рода на „Можете ли да ми разкажете малко за себе си?“. И все пак, опитайте да разнообразите интервюто с ваши лични въпроси. Задавайте по-креативни и уникални въпроси и ще получите по-значими отговори, които ще ви помогнат да изберете правилния кандидат за предлаганото работно място.

Питър Янг, съосновател на ResumeGo, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/