Начален маркетинг за дребния предприемач

Начален маркетинг за дребния предприемач
Начален маркетинг за дребния предприемач
Снимка: Shutterstock

Да управляваш добре бизнес не е като по филмите. Може да изградиш фирмата си, но мечтите ти да не се сбъднат. Къде в тази история се вписват практиките на маркетинга?

Маркетингът е свързан с това да предприемеш действия и да провокираш ситуации, в които хората узнават, че предлагаш някаква услуга или продукт, смята Сюзан Уард, автор в сайта ТхеБаланце (Marketing.About). Освен това трябва да убедиш хората да ги купят, подчертава тя в материал, отправен към читателите – собственици на малък бизнес, които трябва да се захванат с маркетинга сами.

За да бъде ефективен маркетингът, трябва да припомняш на хората за предлагането от теб в интервал от време, без да спираш, казва още тя.

За да направиш това, трябва да си създадеш маркетинг стратегия и маркетинг план. Каква е разликата между двете? Стратегията е очертана от генералните бизнес цели. Тя е описание на продукта/услугата които предлагаш, плюс профил на целевите потребители или клиенти, които ще се обърнат към теб и дефинира ролята на компанията ти спрямо конкуренцията. Маркетинг стратегията като цяло е един документ, който използваш, за да определиш предназначението и ефективността на специфичните ти маркетинг планове.

С други думи маркетинг стратегията е обобщение на продуктите на компанията и позицията й във връзка с конкуренцията. А плановете ти за продажби и маркетинг са конкретните действия, които ще предприемеш, за да постигнеш целите на маркетинг стратегията ти.

Така, маркетинг планът може да бъде счетен за практическото приложение на маркетинг стратегията. Той включва информация, свързана с уникалното бизнес предложение, което фирмата отправя (тя трябва да се различи от останалите, за да има смисъл съществуването й на пазара), за ценовата стратегия, продажбите и плана за дистрибуция, както и плановете за реклама и промоции.

Фактически се оказва, че една фирма може да има маркетинг план без дори да има стратегия. Но маркетинг план без стратегия е загуба на време. Стратегията е тази, в която са изброени целите на фирмата, за да продължава тя напред и да се развива. Планът е специфична карта, която ще те заведе там, където искаш.

Колкото по-детайлна информация е събрана предварително, толкова по-добро и ефективно ще е планирането. Първата стъпка в изготвянето на плана е да се поставят целите и да се запишат. Какво искате да ви донесат вашите промоции?

„Ако продавате подправки, например, вероятно ще искате да увеличите месечните си продажби с 25%. Ако сте посредник при продажби, добра маркетинг цел може да бъде 10 нови имена в списъка всеки месец. Моята собствена маркетинг цел е да печеля по един нов клиент все месец. Каквато и цел да си поставите в маркетинга, трябва да е реалистична. Трябва да можете да я постигнете и да ви мотивира или да ви служи за добра летва за оценка на успеха ви“, добавя Сюзан Уард.

И тук следва трудната част. Под всяка поставена маркетинг цел, запишете специфичните неща, с които ще я постигнете. „Ако искам да увелича месечните си продажби с 25%, нещо, бих помислиля за някакви реклами. Но докато работя по списъка ми с маркетинг цели, имам нужда от време да премисля нещата, за да мога да ги следвам ефективно“, казва още авторката.

Тенденции в социалните мрежи, които ще имат влияние през 2018 г.

Поставянето на реклами е само част от инструментите по изпълнение на маркетинг целите. Трябва да се уточни типа на рекламите и къде ще ги поставите, както и колко сте склонни да заплатите за тях. На малкия бизнес в по-малки градове се препоръчват местните вестници, телевизии и сайтове. Нужен е план за рекламата и промоциите. Всичко в тези дейности трябва да е съгласувано с календара – кога ще се състои и какво се цели.

Щом създадете маркетинг плана си е важно да имате предвид, че трябва да е „истински, „жив“ документ – не лист хартия, който поставяте в красива папка или записвате на файл някъде и никога не се връщате към него. Специалистите препоръчват: Отделяйте около 15 минути на ден, за да преглеждате целите си съгласно момента, в който се намирате, както и да разсъждавате във връзка със започнатите от вас маркетинг дейности. Какво трябва да направите утре?

Източник: http://www.manager.bg