Изкуството да създаваш социален капитал

Изкуството да създаваш социален капитал
Изкуството да създаваш социален капитал
Снимка: Shutterstock

Не е нужно да се превърнете в активен общественик, за да се възползвате от предимствата на социалния капитал или иначе казано от облагите на социалните контакти. Достатъчно е да отделяте толкова време за инвестиране в него, колкото отделяте и за финансовия капитал и ще откриете, че ползите, които произтичат от тези нематериални инвестиции, ще се умножат и върнат при вас многократно, пише Harvard Business Review.

Отношенията са пари

Колко пъти вие или ваш познат предприемач сте присъствали на бизнес събития, където сте срещнали други добри играчи на пазара (бизнесмени) и никога повече не сте комуникирали с тях отново? Въпреки че собствениците на малък бизнес понякога са прекалено заети и дори не помнят какво са закусвали преди да отидат на работа е срамота да се игнорират нови контакти, които всъщност могат да бъдат потенциални нови бизнес партньори. Ключът към подобряването на социалния капитал не е в броя контакти, а в осъществяването на трайни връзки. Ние ви предлагаме 3 стъпки, които могат да ви насочат в правилната посока.

1. Звънете на клиентите си лично

Поинтересувайте се как вървят нещата при тях. Как се развива проекта, в който и вие евентуално участвате. Попитайте дали има нещо друго, с което можете да помогнете на този етап.

2. Общувайте с всички, които по някакъв начин са свързани с бизнеса ви

Интересувайте се как вървят нещата при тях. Опитайте се да научите повече за проектите, които са важни за тях. Така може да успеете да приближите бизнеса си към тях.

3. Направете си списък с 50 души, с които имате намерени да поддържате връзка за вбъдеще

Включете всеки, които ви е отправил предложение за съвместен бизнес в последните 12 месеца както и всички други, които са перспективни и смятате, че можете да развивате бизнес съвместно с тях.

Социалният капитал е международната валута при нетуоркинга особено този, който е пряко свързан с бизнеса. Само няколко седмици след въвеждането на тези мерки в движение ще видите как социалният ви капитал ще се повиши значително и ще отвори нови врати на пазара за вашият бизнес.

Източник: http://www.manager.bg