Навикът – голямата сила на маркетинга

Навикът - голямата сила на маркетинга
Навикът - голямата сила на маркетинга
Снимка: Shutterstock

Навиците за пазаруване на хората обикновено се променят в периоди на житейски обрати или пък катаклизми. Това са установили маркетинг специалистите на американската компания Target Corp.

За Target това означава използване на историята на търсенето в интернет от хората и пазаруването им.

С този метод може да бъде идентифицирана дадена жена-купувач, която очаква дете, в най-ранния стадий от бременността й, преди новината дори да се е разпространила извън най-тесния кръг на семейството й, твърдят от компанията. Целта била да бъде мотивирана всяка бъдеща майка да стане клиент завинаги. Или поне в активните години на пазаруване на памперси и всякакви други бебешки и детски артикули.

Продължително изследване на фирмата е алармирало маркетинг експертите й, че щом една бъдеща майка влезе в магазина, ще си тръгне безразлична и повече няма да се върне. Затова се оказало, че е необходимо “да бъдат взети мерки” и да бъдат променени навиците и нагласите на купувачите – в случая младите майки.

Нова теория: Не купуваме стоки, наемаме ги!

За да се случат желаните промени, трябва да бъде използвана деликатната наука на психологията. Успехът има отношение към връзките в мисленето. В опит да запазят енергията си, хората обвързват решения на въпроси и проблеми като „Как мога да се добия с всички неща, от които се нуждая за бебето си, без да заплащам твърде много и да отивам твърде далеч?“.

За да се избегне допълнителното усилие, мозъкът ни следва едни и същи, вече “утъпкани” мисловни връзки, всеки път, когато възникне същата ситуация. Оказва се, че следата може да доведе до всяко място, затова, защо не до Target?

Този тип автоматизиран отговор всъщност има предимства. Така според компанията майките имат много за вършене без да има нужда да изследват най-добрата сделка за бебето си всяка седмица. С други думи, не се учим да връзваме обувките си всяка сутрин. Веднъж, щом сме се научили да го правим, не мислим и го правим машинално отново и отново.

Тези неврологични тенденции могат да бъдат от полза за маркетинга. Същевременно имат и недостатъци. Същият тип ръкописен шрифт употребяваме през целия си живот. Както и същите детайли за това как говорим на децата си, как управляваме поведението си и изграждаме семеен стил на живот.

Понякога навиците ни са физически действия, почти логистични по природа. Може да купуваме същата закуска с мляко година след година. Можем да проверяваме имейли и съобщения нонстоп през деня и това да ни отдалечава от децата ни и значението на истинския свят за самите нас като човешки същества. Може да спрем да спортуваме, когато се сдобием с дете.

Накарайте клиентите да заговорят за вас

Тук, на помощ идва една светла идея в проучването и стратегията на маркетолозите от Target: че най-добрият начин да променим навиците си е като ги осъзнаем. Актът на обръщане на внимание променя преживяването на покупката. Тази привидно простичка концепция е основна в мисленето през вековете.

Осъзнаването е практика на връщане на вниманието ни към опита и действието в момента, когато то се разгръща. Идеята е, че каквото и да ни се случва, трябва да насочваме мислите си към него реално. Към всичките му нюанси. По най-добрия възможен начин. Необходимо е да наблюдаваме мислите, усещанията и тялото си, докато се променят и правим нещо с тях. Каква връзка има това с пазаруването? Във всяка ситуация най-лесното нещо е да се следва една и съща схема на мислене, един и същи установен модел на поведение, отново и отново.

Когато избираме да направим пауза и да обърнем внимание, обаче, откриваме нови възможности да се погрижим за себе си и за останалите около нас. Без значение как сме живели до този момент, винаги имаме избор как да реагираме в следващия. Смята се, че чрез специални инструменти маркетингът може да пробуди хората и да ги накара да обърнат внимание на установените от тях, машинални действия на търсене и пазаруване.

Никой от нас всъщност не иска да бъде твърде повлиян в решенията си. За да нарушим цикъла, трябва да направим пауза няколко пъти на ден. И да планираме пазаруването си, може би докато вървим нанякъде, по време на обед или преди да си легнем. Призивът е следният: вместо да продължавате с това, което вземате и вършите по навик, пробвайте кратки практики на осъзнаване.

По материал в сайта на „Хъфингтън поуст“

Източник: http://www.manager.bg