Митове за кариерата, в които трябва да спрете да вярвате

Митове за кариерата, в които трябва да спрете да вярвате
Митове за кариерата, в които трябва да спрете да вярвате
Снимка: Shutterstock

Митове, легенди или предания, независимо как ги наричате, тези остарели разбирания нямат място в кариерното планиране. За съжаление, в професионалният свят все още се разпространява много информация, която отдавна е изгубила своята значимост, (а понякога е и напълно фалшива), която може да блокира вашия кариерен напредък.

Ако и вие сте сред хората, които продължават да се придържат към тези “реликви” в мисленето, сега е времето да спрете да вярвате в тях и да се съсредоточите върху реалните възможности, които се откриват пред вашата кариера.

За начало, следващият път когато си търсите работа, можете съвсем спокойно да пренебрегнете тези пет често срещани мита, които пречат на кариерното ви развитие.

1. Трябва да отговаряте на абсолютно всички изисквания, за да кандидатствате за определено работно място

„Много често кандидатите се отказват да преследват страхотни възможности за кариерно развитие, защото не покриват всички изисквания в обявата за работа.“, казва Алиса Крейн, главен кариерен консултант в  Powerhouse Talent в Торонто.

„Въпреки че обявата за работа обрисува идеалния кандидат, в повечето случаи работодателите трябва да коригират изискванията си, за да отговорят на способностите на талантите, които са на пазара на труда“, добавя тя.

Ако в крайна сметка отговаряте на всички изисквания, то със сигурност трябва да кандидатствате за тази позиция. Освен това, ако дадена компания търси по-рядко срещани умения, тя може изобщо да не намери кандидат, който да отговаря на изискванията. В този случай компанията обикновено наема служител, който демонстрира други ценни умения, компенсиращи липсата на търсените способности, казва Крейн.

2. Водете се само от вашата страст

Прави това, което обичаш, и няма да работиш нито един ден в живота си. Нали така?! Не точно…

Какво мислите остава от вашата страст, когато постоянно трябва да гоните краен срок и да се съобразявате с прищевките на клиент, който променя вашата визия и закъснява с изплащането на своите задължения? Освен че работата ви става неприятна и досадна, губите и хобито, което ви е правело щастлив след тежкия работен ден.

Да имате работа, която обичате, не означава непременно да следвате вашата страст. Светът е голям и можете да намерите удовлетворение в много различни дейности. Потърсете работа, която намирате за смислена и полезна, вместо да се ограничавате с нещата, които ви интересуват в свободното ви време. Ако например обичате да ловите риба, може да потърсите кариерно развитие в сферата на екологията, където може да намерите много теми, които се препокриват с вашето хоби.

3. Лидерските умения се развиват по естествен начин с времето

Може да сте истински гений в работата си, но ако нямате лидерски и управленски имения, те няма да се появят от само себе си в момента, когато получите повишение. Развитието на подобни умения изисква много усилия и работа, казва Тери Траут, основател и главен изпълнителен директор на Entelechy, компания за лидерско развитие в Ню Хампшър.

Лидерството е умение, което изисква непрекъснато развитие и подхранване. Потърсете помощ от вашия ръководител, който може да ви помогне да зададете нови очаквания, да подобрите социалните си умения и да станете по-уверени. Трябва да посещавате курсове за професионално развитие и непрекъснато да търсите обратна връзка от вашите колеги, служители, мениджъри и всеки друг, който може да ви помогне да се усъвършенствате.

4. Не може да напуснете работа преди да са минали две години

Минали са 10 месеца, откакто сте започнали работа в нова компания. Работното време е много по-дълго от заявеното в обявата, гъвкавостта, която ви е била обещана, така и не се материализира, а заплащането продължава да все така недостатъчно. Вместо да удължавате това мъчение с още една година, вложете усилия в търсенето на нова работа.

„В миналото преждевременното напускане на работата превръщаше намирането на нова длъжност в почти невъзможно мисия, тъй като много мениджъри се оплакваха от служители, които през няколко месеца си сменяха работното място.“, казва Лин Керъл, кариерен консултант от Пенсилвания.

„Нещата вече са различни. Днес много често хората преминават през няколко работни места за кратко време, особено в началото на тяхната кариера“, добавя тя.

Ако започнете нова работа и откриете, че ситуацията не отговаря на вашите очаквания, незабавно започнете да търсите нещо по-добро. Не е нужно да се примирявате с нещо, което ви затормозява, за да изпълните някакъв митичен времеви ангажимент, който никога не сте поемали. Важно е обаче да сте готови да обясните защо напускате работата без да бъдете агресивни и да злословите по адрес на организацията, от която си тръгвате.

5. Колкото повече време прекарвате в офиса, толкова по-голям е шансът да получите повишение.

Шефът ви иска да види резултати, а не тъмни кръгове под очите ви. Прекарването на дълги часове в офиса, в опит да изглеждате заети, не е ключът към успеха. Когато става въпрос за развитие на вашата кариера времето няма значение – всичко зависи от постиженията.

„Виждал съм хора, които работят до пълно изтощение и пренебрегват своите приятели, семейство и здраве, мислейки, че това ще им помогне да спечелят следващото повишение“, казва Даун Робъртс, кариерен консултант от Хюстън.

Ако давате приоритет на важните задачи и работите по-ефективно, може да впечатлите шефа без да прекарвате живота си в офиса.

По материал от Monster.com

Източник: https://www.manager.bg/