Модерно, но дразни

Снимка: Shutterstock

Да звучиш клиширано в бизнеса е едно от нещата, които определено може да омаловажат присъствието ти. Още по-лошо е, ако се опитваш да използваш някои от модерните клишета.

В тази връзка авторът Бил Мърфи-младши от Inc.com се допита до ститици предприемачи в Щатите, за да определи кои са най-дразнещите фрази в момента в работния език. На върха на списъка му се очерта едно от определенията за някои хора, които чуваме често – “Лидер на мнение” (“Thought leader”). “Никой, който наистина е лидер на мнение, всъщност няма нужда да бъде обявяван за такъв”, коментира Мърфи.

Ето какво още се откроява в неговото допитване:

“На 110%…”. Няма лошо да гарантирате, че нещо абсолютно е така, да окуражавате, да заявявате със сигурност, по-голяма от възможната. Това число е нереално и се е превърнало в жаргон на работния език, който се набива на очи и дразни.

“Усмихвам го…”, “Инспирирам”. На английски език: Ideation/ideate като глагол за “мисля”, “създавам идея”. Друг пример: “Onboarding” – качвам го на борда, включвам го в работата.

“Споделям… “/ “Sharing out”Например: Всички да споделят свободно в групата следващата седмица.”

“Шефка, мениджърка”. / Girlboss – изтъква пола на жената на мениджърския пост.

“Свободно заключение”/ “Free Consultation”. 

“Опорна точка”/ “Pivot”.

“Агностичен”. Примери на английски език: “My newest peeve is ‘agnostic.’ We are ‘vendor agnostic.’ We are ‘partner agnostic.’ We are ‘tool agnostic.’ – вероятно означава да си отворен към всички опции в една категория.

“Инфлуенсър”/ “Influencer”. Също както “лидер на мнение“, това название е изтъкване, хвалене, модерно звучене. Като определение винаги е спорно.

“Snackable” – за продукти за бързо хранене, които могат да бъдат изядени на няколко хапки.

“Юберът на…”. “The Uber of …” – за сравнение във връзка с фирми, работещи в икономиката на споделянето.

“Партньори”, когато малка фирма посочва, че е партньор на голяма, в която работят над 1000 души.

“Хакване на растежа”/ “Growth hacking”. Тези думи станаха модерни в офисите когато маркетолози говорят за SEO, SEM или социални мрежи.

Източник: https://www.manager.bg/