Модерно, но дразни

Снимка: Shutterstock

Да звучиш клиширано в бизнеса е едно от нещата, които определено може да омаловажат присъствието ти. Още по-лошо е, ако се опитваш да използваш някои от модерните клишета.

В тази връзка авторът Бил Мърфи-младши от Inc.com се допита до ститици предприемачи в Щатите, за да определи кои са най-дразнещите фрази в момента в работния език. На върха на списъка му се очерта едно от определенията за някои хора, които чуваме често – „Лидер на мнение“ („Thought leader“). „Никой, който наистина е лидер на мнение, всъщност няма нужда да бъде обявяван за такъв“, коментира Мърфи.

Ето какво още се откроява в неговото допитване:

„На 110%…“. Няма лошо да гарантирате, че нещо абсолютно е така, да окуражавате, да заявявате със сигурност, по-голяма от възможната. Това число е нереално и се е превърнало в жаргон на работния език, който се набива на очи и дразни.

„Усмихвам го…“, „Инспирирам“. На английски език: Ideation/ideate като глагол за „мисля“, „създавам идея“. Друг пример: „Onboarding“ – качвам го на борда, включвам го в работата.

„Споделям… „/ „Sharing out“Например: Всички да споделят свободно в групата следващата седмица.“

„Шефка, мениджърка“. / Girlboss – изтъква пола на жената на мениджърския пост.

„Свободно заключение“/ „Free Consultation“. 

„Опорна точка“/ „Pivot“.

„Агностичен“. Примери на английски език: „My newest peeve is ‘agnostic.’ We are ‘vendor agnostic.’ We are ‘partner agnostic.’ We are ‘tool agnostic.’ – вероятно означава да си отворен към всички опции в една категория.

„Инфлуенсър“/ „Influencer“. Също както „лидер на мнение„, това название е изтъкване, хвалене, модерно звучене. Като определение винаги е спорно.

„Snackable“ – за продукти за бързо хранене, които могат да бъдат изядени на няколко хапки.

„Юберът на…“. „The Uber of …“ – за сравнение във връзка с фирми, работещи в икономиката на споделянето.

„Партньори“, когато малка фирма посочва, че е партньор на голяма, в която работят над 1000 души.

„Хакване на растежа“/ „Growth hacking“. Тези думи станаха модерни в офисите когато маркетолози говорят за SEO, SEM или социални мрежи.

Източник: https://www.manager.bg/