Маркетингът използва Instagram. Ето как

Маркетингът използва Instagram. Ето как
Маркетингът използва Instagram. Ето как
Снимка: Shutterstock.com

От маркови джинси, до местните магазини за домашно приготвена храна – бизнес с всякакъв мащаб отдавна се включва в приложението за обработване и споделяне на снимки Instagram.

Надеждата е, че и чрез него може да се прави маркетинг – особено имайки предвид нарастващата му от години потребителска база.

Кое прави Instagram различна платформа, в сравнение с останалите социални мрежи Facebook, Pinterest, Twitter? На този въпрос посвети материал сп.Entrepreneur в сайта си. Ето какво посочват авторите:

Instagram е почти изцяло базирана на снимките. Доказа се като ефективен инструмент, който допълва маркетинга. Използва се с имиджова цел, за employer branding или рекламиране на луксозни стоки, списания, ястия, храни. Компаниите бързо могат да си спечелят разпознаваемост, както и потребителска лоялност, чрез течащия в него поток от снимки, които помагат да се персонализира бранда.

Пример: Една от марките, които още преди години извлякоха голяма полза от Instagram, бе гръцкото кисело мляко Chobani в САЩ. Само няколко седмици след като тя се присъедини към платформата, привлече лоялна група от около 9000 последователи. Те помогнаха на компанията да се изстреля от не толкова познато допълнение към менюто, към по-разпознаваем хранителен продукт, смятат маркетингови наблюдатели. Chobani “създаде шум за себе си” в Instagram, като окуражи последователите си да споделят техните собствени снимки и чрез хаштагове да участват в седмични състезания.

Имайки предвид всичко това, как може да се използва Instagram, за да се прехвърли маркетинга на една фирма на следващо ниво?

Можете да стартирате като използвате някои от следните 5 съвета:

1. Промотирайте стоките и услугите си. Публикувайте творчески снимки на това, което компанията ви произвежда. Избягвайте скучните кадри, както и стереотипните снимки, които се предлагат от сайтове за продажба на илюстрации. Освен това избягвайте информационните графики и снимките с много текст. Мястото им не е в Instagram. Публикувайте красиво и автентично съдържание, включително и видео.

За да избегнете пренасищане на присъствието на марката, не показвайте снимки на продуктите си повече от 3 или 4 пъти дневно. Избягвайте да публикувате същата снимка два пъти. Повторното публикуване на снимки е водещ мотив Instagram общностите, прикрепени към дадена марка, да се свиват.

2. Организирайте фото състезания. Те могат да бъдат забавни, безплатни. Свободен начин са да привличате хора и да си взаимодействате с тях. Чрез надпреварите със снимки може да успеете да превърнете някои от участниците в свои клиенти.

Как да организирате конкурс? Помолете последователите си в Instagram да ви предоставят персонални снимки на продуктите ви. След това изберете най-добрата. Освен това, за да убедите потребителите да се насочват отново и отново към вас, може да организирате кампания „снимка на деня“.

Направете състезанието си в Instagram лесно и забавляващо. Изберете маркетинг награда.

Пример: Levi’s (@Levis) още преди години направи доста ефективна кампания под хаштага #iamlevis. В опит да открие следващия си звезден модел джинси и да достигне по-широка аудитория, компанията помоли феновете си по целия свят да публикуват свои снимки, в които носят любимото си облекло на Levi’s. В рамките на състезанието хората споделиха повече от 3500 снимки в платформата. Победителят зае място в рекламна кампания на марката през 2012 г. – “Go Forth”.

3. Създайте снимки, които съдържат промоционални кодове за ексклузивни намаления и талони за покупка на нови продукти.

4. Покажете кадри зад кулисите. Представете на клиентите си какво се случва в компанията ви докато тече нейното производство, като публикувате честни изображения на служителите, които работят и на това какво те реално изпълняват в работата си.

Освен това можете да публикувате непринудени снимки от фирмени празненства, от официални презентации на нови продукти или събития от вашия бранш. Тези проблясъци зад сцената ще ви помогнат да създадете по-жив и истински образ на марката, изпълнен с човешки лица.

5. Направете клиентите звезди. Изберете потребител на деня и след това го рекламирайте с @(mention). Подобно на Facebook и Twitter, @(име) е начинът, по който хората в Instagram се споменават един друг в коментарите. Това може да създаде силна рекламна промоция от уста на уста между хората и да увеличи броя на феновете ви и потенциални клиенти.

Източник: http://www.manager.bg