Защо тази реклама не работи

Защо тази реклама не работи
Защо тази реклама не работи
Илюстрация: Shutterstock

Има реклами, които просто не привличат вниманието. Клиентите не ги забелязват, не купуват промотирания от тях продукт и в бизнеса не
влизат печалби.

Така е, защото съобщенията им са неясни или необвързващи, коментира Рой Уилиямс в електронното издание на сп. Entrepreneur. Авторът и основател на международната рекламна агенция Wizard of Ads описва 4 от основните грешки, които правят рекламите неефективни и невзрачни. Според него те са следните:

1. Съобщението претендира, че звучи „правилно” и „професионално”, обаче всъщност е адски познато и предсказуемо. Предвидимите реклами не пробуждат съзнанието. Напротив. Минават през слуха, но не и през главата.

2. Информирате, без да твърденията ви да могат да бъдат доказани? Недейте. По-добре не съобщавайте информация, която не може да бъде потвърдена. Не казвайте например „Гарантирано ниски цени!”. Или какво? Ако не са, ще се извините? И не обяснявайте ползата на клиента. Не споменавайте сложни обяснения като „Използваме Синхростатичния метод!” Какво използвате???

3. Не забавлявайте, без да убеждавате! Не пускайте реклами, които са симпатични или забавни, ако съобщението в тях е неясно. Например като покажете домашен любимец, който казва „Обичам… (името на продукта ви)”. Кучето обича да се храни с продукта. И? Може би аудиторията също трябва да заобича… Става дума за кучешка храна. Но коя беше…

Помнете, че най-добрите реклами са тези, които карат клиентите да си представят, че предприемат някакви действия. Такъв пример е излъчването на танцуващ силует на екрана на iPod, с който се слуша музика.

4. И не слагайте излишни декорации. Графичното ви лого е напълно достатъчно, освен ако не сте в бизнеса с лайфстайл, мода или парфюми. Излишните декоративни елементи в рекламата на услуги разконцентрират.

Източник: http://www.manager.bg