Кажете им истината, дори и да е неприятна

Лидерски подходи за всяка ситуация
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

По време на криза, когато всички гледат с тревога и несигурност към бъдещето, хората трудно могат да запазят фокус върху работата си. От критично значение в тези моменти е лидерите да полагат големи усилия за поддържането на висока продуктивност и концентрация сред техните екипи. Ето няколко съвета как да се уверите, че вашите служители ще бъдат здрави, свързани и фокусирани по време на криза:

Започнете със себе си

За да можете да подкрепите по-добре вашия екип и да поддържате темпо на работа, сходно с това, което сте имали преди кризата, трябва първо да осъзнаете нивата на стрес и тревожност, които изпитвате самите вие, и да се научите как да ги контролирате. Сега е моментът да задълбаете по-дълбоко и да разберете чувствата и емоциите, които изпитвате. Запитайте се като какъв лидер искате да бъдете запомнени в тази криза – устойчив и решителен или слаб и колеблив. Вашето поведение трябва да бъде пример за всички останали.

Казвайте им истината, дори и да е неприятна

Някои лидери си мислят, че предпазват служителите си, когато крият от тях неприятни истини и трудности, пред които е изправена компанията. Това не е нито ефективен, нито етичен подход към комуникацията по време на криза. Служителите ви трябва да са запознати със случващото се в компанията, за да могат да помогнат за разрешаването на проблемите и да бъдат по-добре подготвени за потенциални шокове в бъдеще. Във време на криза, повече от всякога, е критично комуникацията да бъде ясна, навременна и непрекъсната. Казвайте истината, каквото и да ви струва.

Помогнете им да се справят със стреса

Напрежението и стреса достигат особено високи нива, когато става въпрос за драстични промени в работния процес. Някои от вашите служители може да се чувстват изгубени, непродуктивни и демотивирани. За това е важно да им обясните, че тези чувства са нормални предвид така създалата се ситуация и че всички се нуждаят от време за адаптация към „новото нормално“. Вашите думи и действия трябва да им казват: „Ние сме заедно и ще се справим с тази ситуация“.

Слушайте

Важно е да поддържате тесни контакти с вашите служители. Говорете с тях и още повече – слушайте ги. Опитайте се да разберете какво изпитват и да отговорите на техните въпроси и притеснения. Активното слушане помага за изграждането на по-силни връзки и мотивира хората да търсят подкрепа от другите.

Фокусирайте се върху нещата, които са под ваш контрол

Когато ситуацията е извън контрол, хората много трудно може да запазят фокуса си върху важните неща. Направете всичко възможно за да дадете на служителите си чувството, че имат контрол върху ситуацията, дори и той да е само над техните собствени действия и график. Дайте им възможността да се концентрират върху неща, които зависят от тях и върху които могат да окажат въздействие.

Напомнете на вашите служители да се грижат за себе си

Може да звучи странно и нелогично, но когато хората са обзети от негативни мисли и тревоги по време на криза, една от най-важните задачи на лидера е да им напомня да се грижат за психическото и физическото си здраве. Промените в работния процес и забързаното темпо на работа, характерни за кризисните ситуации, не трябва да бъдат оправдания за пропускане на хранения, липса на сън и пренебрегване на физическата активност. Служителите ви не могат да дават най-доброто от себе си в работата, ако не са в добро здравословно състояние.

…………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Източник: https://www.manager.bg/