Как да започнете на нова лидерска позиция

Нетолерантност и пристрастия

Представете си: Вие сте доказали своя опит в търговската ниша и сте станали ръководител на отдела. Изглежда, че задачата е ясна – да управлявате хора в собствената си област и да получите резултата, който сте направили сами, само x2, x3, x5, x10 … И има всичко за това: уменията и способността да изпълнявате вашите задачи ефективно, но липсва един важен нюанс – лидерски опит. 

Първото нещо, което трябва да осъзнаете за себе си: лидерът и изпълнителят са две различни професии. Преходът към лидерска позиция е пълна промяна на вида дейност. Ситуацията е същата като смяната на професията на дърводелец със здравен работник или обратното. И това, че сте били страхотен продавач, не означава, че ще бъдете добър мениджър продажби. 

Опитът във вашата област ще бъде полезен, но не е основното. Необходимо е да се проучи каква е работата на лидера, какви инструменти са налични, какви умения трябва да се изпомпват, за да се получат желаните резултати.

Препоръка за книга: Ефективният лидер от Питър Дракър. Това е въвеждащ материал, който ще ви запознае с професията на мениджъра и ще ви помогне да я овладеете. 

От една страна, всичко ново е предизвикателство, което може да бъде доста предизвикателно. Но с правилното ниво на мотивация, желание за учене и вземане на решения можете да постигнете всякакви резултати. 

Като опитен лидер, ще споделя няколко съвета, които да ви помогнат да се ориентирате в новата си позиция. 

Ключовият инструмент на лидера е информацията, а неговата работа е да я използва компетентно в общуването с хората и вземането на решения. 

В процеса на комуникация и работа с източници на информация той консумира и събира информация, докато мисли, той я обработва и структурира, след което се връща към комуникацията – предава я на служителите. Общувайки, той дава на екипа необходимите знания, мотивира и помага за поставяне на цели. 
 • Научете се да работите с информация

Лидерът изгражда работата на екипа въз основа на получената информация, така че е важно да можете да разграничите невярната информация от истинската. Данните трябва да бъдат предоставени навреме, потвърдени с реални резултати или тествани в практиката. 

 • Изградете комуникация с колегите във формат “партньор-партньор”.

Управлението служи на интересите на хората и компанията. Лидерът е водач на служителите, който им помага да постигнат целите си, а не издава директиви отгоре.

В моята компания за мен е важно да изградя печелившо партньорство, където в процеса на комуникация си поставяме цели и получаваме резултати.

Мениджмънтът осмисля хората в техните дейности, може да мотивира, насочва, предлага и възлага отговорности, които отговарят на желанието на служителя и доставят удоволствие.

 • Представете информацията по ясен и организиран начин

Трябва да можете да представяте идеите си пред колеги, да защитавате решения пред началниците и да си поставяте цели по ясен начин. Без способността да предадете идеята си, няма да получите желания резултат. 

Ако разбирате, че трябва да практикувате, потърсете възможности за изява извън работата. 

Първите стъпки на ново място – да се настаните удобно и да се поставите в екип

 • Етап 1. 

Проучете екипа: разберете кой за какво отговаря, с кого ще общувате във вашата позиция и следвайте комуникационната система в екипа. 

 • Стъпка 2 

Опознайте себе си: разкажете ни за себе си, изяснете визията си за работата, попитайте членовете на екипа за техните цели и какво е важно за тях в общуването с вас. 

 • Стъпка 3

В комуникацията с лидерите разберете какъв резултат се очаква от вас, какви цели са поставени и какви ресурси са осигурени. 

Всички тези стъпки са свързани с получаване на информацията, от която се нуждаете, за да започнете ефективно и удобно на новата си позиция. 

Никой не е застрахован от грешки, но предупреден означава въоръжен, така че нека поговорим за това, с какво определено не трябва да започвате работа на ново място. 

Често срещани грешки, които правят новите лидери: 

 • “Аз съм шефът тук” 

Играта на “шеф” не води до нищо добро. Управлението е за хората и за хората. Вашата цел е да изградите партньорство и доверие с екипа и началниците.

Водени от тази идея ще правите по-малко грешки.

 • Повече действие – повече резултати

Това не винаги е така, особено в началото на работа. Не действайте прибързано: ако не сте сигурни в нещо, помислете го и се консултирайте. Но не стойте мирно в очакване на правилния отговор от някого. Постоянно анализирайте ситуацията и търсете нови решения. 

 • Иска да угоди на всички

Опишете позицията си в екипа и общувайте с всички с уважение, но не обещавайте нещо, в което не сте сигурни, за да спечелите доверие или уважение. 

Ще бъде много по-ефективно да изслушате молбата, трезво да прецените как можете да я изпълните и едва след това да се върнете с отговор. 

 • Извинения, завършване, повторение – и така в кръг

Служителите имат различни обстоятелства, но отново и отново слушат извинения, довършват чужда работа и обясняват едно и също нещо – порочен кръг или установена система на неефективна работа. 

Ако не сте чути два или повече пъти, направете обучение и създайте инструкции за действие на екипа, както виждате работата на служител или екип. 

 • Фокус на «не»

Абсолютно логично е да коригирате работата, където не всичко се получава, но си струва да се концентрирате главно върху силните страни на служителите и, ако е необходимо, да извършите ротация или допълнително обучение. 

И последното нещо, което трябва да запомните:

Лидерът не е този, който се смята за по-умен от всички останали или е такъв. 

Лидерът е човек, който събира по-умни хора, събира екип от тях и ги насочва към общи цели.