8 грешки на лидерите на медицинския бизнес

8 грешки на лидерите на медицинския бизнес

Недостатъчни управленски умения

Да си лидер, който не разбира всички нюанси и тънкости на процеса, е като да дирижираш оркестър без да познаваш нотите . По правило повечето директори на медицински организации са лекари и това е правилно.

Но в същото време често им липсват мениджърски качества, които са просто необходими за такава позиция: изграждане на стратегия, комуникативни умения, управление на времето и т.н. Тъй като това не може да бъде „вродено“, важно е да развивате умения и то постоянно.

Какво да правя

  • Вземете курсове за обучение на ръководители на медицински организации. Много е важно да изберете формат на профила, тъй като всеки бизнес има своите специфики.
  • Ако смятате, че „не се дърпате“, е възможен вариант за партньорство , при който в организацията има двама мениджъри и всеки отговаря за собствения си слой работа. Например, единият е лекар, който отговаря за вътрешните процеси, другият е мениджър, който отговаря за промоция, франчайзинг, маркетинг, административен персонал и т.н.

Заложете на “звездни лекари”

Звездният лекар в клиниката е статус, доверие, поток от пациенти, които отиват на името и съответно печалба за клиниката. Но работата с известна личност е специална линия в бизнеса.

Смятам, че разчитането само на “звездността” на специалист с надеждата, че това ще е достатъчно, за да се задържи е голяма грешка. Във всеки момент лекарят може да си тръгне, като вземе всичките си пациенти със себе си.

В една столична клиника ръководителят, в допълнение към основната си работа, активно привлече звезден лекар за участие в снимки, промоции и други PR кампании. Какво е причинило напускането – недостатъчен финансов бонус или невъзможност да се комбинират няколко дела наведнъж – не е известно. Във всеки случай лекарят напусна организацията. И такъв резултат с неправилно изградени отношения не е рядкост в моята богата практика.

Какво да правя

Най-важното е да се създаде качествено взаимно сътрудничество , в което и двете страни да се чувстват комфортно. Постоянно „измервайте температурата“: може би звездният човек няма достатъчно приеми, но иска да обучи персонал, да популяризира марката на клиниката чрез името си или обратното. Всички нюанси трябва да бъдат обсъдени и фиксирани в договора, за да се защитят страните и да се помогне на всеки да постигне целите си.

 

Надпревара за печалба

Една медицинска организация, както всеки друг бизнес, трябва да бъде печеливша. Но не трябва да забравяме, че основната мисия е предоставянето на квалифицирана медицинска помощ . Ако лидерът се концентрира само върху изпълнението на плановете и финансовата надпревара, тогава рано или късно това ще доведе до намаляване на качеството на услугите, изгаряне на екипа и негативизъм от страна на пациентите.

Много мениджъри, уви, използват нелоялна конкуренция и използват паниката на хората, за да увеличат парите. Например по време на пандемия разходите за медицински услуги, лекарства и различни материали в някои организации се повишиха значително .

В моята практика имаше ярък пример за такова състезание. Ръководителят на многопрофилна клиника е поставил висок KPI, но не е взел предвид, че в различните посоки има максимален поток от пациенти. И че винаги има повече записи при педиатъра и терапевта, отколкото при онколога или офталмолога. Съвсем логично е, че за по-тесните специалисти е било много по-трудно да постигнат поставената летва, колкото и да са се старали.

Какво да правя?

За да бъдат доволни пациентите, те трябва да имат прозрачно изчисление на ръцете си: не просто „лечение на кариес“, а подробна схема: анестезия, лечение на канали, рентген и др.

За да бъдат служителите доволни, е важно да се разработят адекватни планове, които могат да бъдат реалистично изпълнени без прекомерна работа, попълване на ненужни документи, отчетност, а също и да не са в ущърб на основната професионална дейност.

Преследване на рекламата

Много е важно да сме в крак с времето и да използваме всички иновации, които съвременният свят предлага. Друго нещо е, че не всички работят еднакво добре. В индустрия като медицината рекламата е много рисковано средство, което може да причини повече вреда, отколкото полза.

Това важи и за tiktok, където може би вашата целева аудитория ще отсъства. Много добре си спомням как в една клиника след успешна пиар акция пациентите потекоха като река, а после се оказа, че никой не може да се справи с такъв поток.

А в друг мениджърът заложи на блогъри с надеждата, че ще доведат клиенти и ще укрепят имиджа. В резултат освен дупка в бюджета ефект нямаше.

Какво да правя

Професионален маркетолог ще помогне да се коригира грешката – това устройство може да бъде включено в държавата или да се използва за известно време. Ще ви помогне да определите правилната стратегия, да изберете най-оптималните и ефективни канали за бизнес, фокусирани върху вашата целева аудитория. От опит, грешният портрет на целевата аудитория е причината за много неуспехи.

Пренебрегване на клиничните препоръки

Мениджърът не изучава актуализираните клинични насоки, искрено вярвайки, че „няма нищо ново там“. Но е много важно лидерът на всеки бизнес да е запознат с всички научни постижения, препоръки и най-новите данни. Освен това се уверете, че служителите също разполагат с подходяща актуална информация.

Какво да правя

Непрекъснато се учете, дори ако квалификацията и опитът са колосални. Освен знанията, непрекъснатото усъвършенстване ви поддържа в добра форма, подкрепя желанието за по-нататъшно развитие. Също така провеждайте обучение на специалисти, служители, от които се изисква да бъдат запознати с всички нови клинични препоръки.

Отхвърляне на иновациите

Каквото и да е отношението към цифровите технологии, изкуственият интелект е бъдещето. А въвеждането на AI в бизнеса е процес, който опростява много функции в здравната система.

Нека ви дам пример: в стоматологията вече успешно работи домашен проект, базиран на AI-Dentdomo. Алгоритъмът е в състояние да създаде виртуален 3D модел на човешкото съзъбие и да изчисли патологиите.

Не всички мениджъри осъзнават и приемат такива иновации, като се позовават на високата цена и неефективността. Още по-сложна е ситуацията в държавните структури. В някои институции все още няма електронни опашки и установен работния процес.

Какво да правя

Вместо скептицизъм, изучавайте и тествайте различни технологии, като избирате най-добрите варианти. Може да си струва да започнете с малко и да видите как се хваща и работи в организацията.

Катастрофизация

Политиката на санкции силно повлия на ръководителите на медицински центрове. Мнозина започнаха да влошават ситуацията и да сеят упадъчни настроения, защото логистиката беше нарушена, лекарствата и имплантите бяха закупени в чужбина.

Паниката обхвана хората и пациентите започнаха да планират процедури в други страни. В резултат на това ситуацията скоро се подобри – бяха открити нови пазари, доставчици и т.н.

Какво да правя

Създайте възглавница за финансова безопасност и включете антикризисно управление . В допълнение към забранената мрежа има и други информационни канали, които трябва да бъдат развити (Telegram, Zen, Rutube). Много е важно според мен да можеш да преиграеш ситуацията, когато това ще е от полза за бизнеса.

Например по време на пандемията Expert Group свърза телемедицината, за да могат пациентите да получават професионални съвети без излишни контакти. А фармацевтичното предприятие “Химавтоматика” в същия труден период създаде производство на антисептици, което увеличи приходите.

Пренебрегване на административния персонал

Тъжно е, когато един лидер разчита само на лекари. Че само те са ценни кадри, а останалите са обслужващи. Но служителите в кол центъра, администраторите и санитарите са образът на организацията.

Имаше случай, когато ръководителят дори проведе две корпоративни партита: едното за медицинския персонал, другото за останалите. Подобно разделение никога няма да обедини отбора и да го направи едно цяло.

Какво да правя

Уважавайте всеки служител във вашия екип и се интересувайте от обучението и кариерното израстване на всеки. Убеден съм, че човек, който работи с удоволствие, вижда реакцията на ръководството към инициативата, винаги ще допринесе за едно обещаващо бъдеще.