Бизнес тандем: как да намерите човек, с когото можете да печелите пари и удобно да правите бизнес

Бизнес тандем

В областта на технологиите 94% от основателите на стартиращи компании вярват ,че бизнесът е по-успешен, когато е изграден в партньорство. Същите Microsoft, Google, Apple, Twitter не са създадени сами. Има и руски примери за тандеми: братята Дурови, които основаха VKontakte, Иля Сегалович и Аркадий Волож, които създадоха Yandex, Родион Шишков и Вячеслав Бочаров, които създадоха услугата Scooter. 

Иля Мошин, съосновател на услугата за проверка на контрагенти Rusprofile, сподели своя опит и каза как да разпределя ролите в такъв тандем, така че сътрудничеството да бъде наистина ползотворно и удобно.

Какви са ползите от бизнес партньорствата

Според проучване на технологични компании сред всички успешни ИТ бизнеси, основани след 2005 г., 80% са имали двама или повече основатели. Основната причина за лекотата на работа в тандем често се посочва като различната и допълваща се експертиза на съоснователите. 

Това обаче далеч не е единственият фактор:

 • Вторият основател помага за споделяне на отговорностите и разходите

Когато създадох първия си бизнес – услуга за доставка на стоки от САЩ, които не са били в Русия, партньорът ми имаше средства и разбиране за това как бизнесът работи стратегически, а аз имах уменията за оперативно управление, които той нямаше . 

 • На етапа на привличане на инвестиции фондовете и частните инвеститори ще бъдат по-лоялни към съучредителите 

В своите интервюта или експертни статии отделни руски и чуждестранни инвеститори казват , че дават приоритет на екипи със съоснователи, а не на вълци-единаци. 

Да, и статистиката на Crunchbase показва, че инвеститорите са по-склонни да инвестират в компании с един основател не в началото на пътуването, а на по-зрели етапи, когато техният продукт се е доказал.

Как да изградим процеси при работа с бизнес партньор 

Новите предприятия живеят средно три години, а една трета, при успешен набор от обстоятелства, живеят до десет години. Разбира се, много фактори влияят върху жизнеспособността на бизнеса и хармоничният тандем от основатели съвсем не е най-малкият от тях. 

Стартирах три проекта с различни партньори и по едно време се сблъсках с най-често срещаните проблеми при съосноваването: 

 • неправилно разпределени зони на отговорност, 
 • Предприемачите изгоряха с идеята си, 
 • различни цели и липса на прозрачна комуникация. 

Според моя опит трябваше да измисля няколко нетипични правила, които помагат да се проверят за „бизнес несъответствия“ и да се изградят процеси по такъв начин, че да се намали рискът от загуба на бизнес поради конфликт. 

Вижте как се държи потенциален съосновател в неформална, но състезателна обстановка

Ако вече сте събрали препоръки за бъдещ бизнес партньор, но не разполагате с достатъчно, за да вземете окончателно решение, съветвам ви да погледнете поведението на човек по време на спортна игра. 

Играйте заедно футбол, волейбол, баскетбол или друг спорт, който включва работа в екип и непредвидимост. 

Това ще улесни разбирането как мисли партньорът, как взаимодейства с другите и най-важното как реагира на успехи и неуспехи. 

Много е важно да проверите предварително дали вашите ценности и възгледи за бизнеса съвпадат: Имах такава ситуация, когато партньорът ми видя, че приходите му в нашия проект са по-високи, отколкото в основната му работа, и реши, че не е нужно да стремеж към развитие. И видях перспективата и възможностите за увеличаване на инерцията. 

В резултат на това бизнес партньорът ми спря напълно да работи и бизнесът не можа да достигне ново ниво. Трябваше да се разделим.

Тестване на сътрудничеството

Опознаването на вашия бизнес партньор след етапа на преговорите е необходима стъпка за изграждането на силен бизнес. Когато проектът Rusprofile се появи с настоящия ми партньор, беше ясно предварително, че е много вероятно да работим добре заедно – имахме успешен съвместен опит в малък проект като студенти.

Знаехме, че можем да се доверим един на друг и лесно да се справяме с идващи нови задачи и да разграничаваме области на отговорност: 
 • Дима отговаря за правото, счетоводството, наемането, 
 • и съм специализиран в поддръжка на уебсайтове, отворени данни, SEO. 

Разбира се, може вече да нямате някакъв съвместен опит с всички хора и кандидати за партньори. Но можете да предложите сътрудничество по проект за домашен любимец, преди да преминете към пълноценен бизнес. 

Така след шест месеца или година ще можете да: 

 • уверете се, че наистина ви е удобно да работите един с друг, 
 • разберете как ще си взаимодействате заедно,
 • каква реакция ще има човек, когато проблемите му се натрупат. 

Друг начин за проверка е да наемете човек на ръководна позиция във вашата организация или да му предложите изнесен проект. И в резултат на това вземете решение за бизнес партньорство.

Синхронизирайте редовно, но не отнасяйте споровете към екипни разговори

За да избегнете трогателни моменти, изградете седмичен процес за споделяне на новини. Например веднъж седмично отделяме час за дискусия: повдигаме всички проблеми, възникнали за седем дни, търсим решенията им и гледаме в каква посока се движим. 

Преди това в рамките на такива разговори активно доказвахме позицията си един на друг, сега се научихме да решаваме проблеми в спокойна атмосфера. 

Ето няколко правила, които спазвам:

 • Гледайте силата на гласа си: колкото повече преминавате в емоции, толкова по-силен и по-бърз става гласът ви. Инстинктивно събеседникът ще направи същото, чувствайки необходимостта да заеме отбранителна позиция. Така че веднага щом започнете да усещате, че силата на речта нараства, предложете да отделите време за няколко часа и да се върнете към въпроса по-късно. 
 • Приложете правилото на трите „да“: Изберете три твърдения или аргументи от вашия събеседник, с които сте съгласни и обяснете защо. И едва след това изразете алтернативно мнение. Така вие сами можете да намерите положително в предложенията на партньора, да покажете, че уважавате неговото мнение и професионализъм, и в същото време да предложите да обмислите решаването на проблема от различен ъгъл. 
 • Обърнете се към статистиката: често възникват спорове, когато партньорите предлагат решения интуитивно и се опитват да защитят своята гледна точка, без да разчитат на числа. 
 • Използвайте стратегията XYZ в бизнеса: където X е причината, Y е емоцията, Z е решението. Например вместо фразата: 

„Поради вашето командване ние сме на ръба на прегаряне и уволнение на двама ценни служители!“

Можеш да кажеш:

„Научих, че някои от нашите служители сега са на ръба да бъдат уволнени поради прегаряне (X), това ме тревожи много, защото без тях няма да можем бързо да поддържаме стабилността на логистичната система и ще загубим пари (Y). Нека да разберем как да ги накараме да се чувстват по-добре и да преработим процесите, за да избегнем повторение (Z). 

Така веднага ще преминете към конструктивната част и търсенето на решения. 

Най-важното е да не въвличате колегите си в синхронизациите, защото ако уловят момента на спора, ще си помислят, че си нямате доверие. Чрез проба и грешка започнахме да прехвърляме всички синхронизации извън офиса.

Но е по-добре да хвалите партньора си публично и с подчинени.

Много често в бизнес надпреварата забравяме да празнуваме доброто, концентрирайки се върху трудностите и провалите. Има много статии и курсове, които учат как да мотивирате екип чрез похвала, но малко хора си спомнят, че основателите и топ мениджърите също се нуждаят от мотивация и подкрепа. 

Как да вземем максимума: изграждане на ефективен бизнес тандем

 1. Преди да влезете в пълноценно партньорство, внимателно проучете на практика бъдещия си съосновател: предложете тестов проект, игра на спортен отбор или се ангажирайте като външен консултант.
 2. Не довеждайте ситуацията до конфликт: следете силата на речта в спорни ситуации, използвайте принципа на трите „да“, подхода XYZ и разчитайте на данни, а не на емоции. 
 3. Не показвайте на служителите, че има разногласия между вас: по-добре е да извадите синхронизацията извън офиса. Обратно, хвалете партньора си по-често пред екипа.