Как да станем по-уверени и да вдъхнем самочувствие на хората около нас

Навиците, които ще ви направят по-добър лидер през новата година
Навиците, които ще ви направят по-добър лидер през новата година
Снимка: Shutterstock

Едно от най-важните неща, от които се нуждае всеки човек, за да постигне успех, е увереност. Също толкова ценна е способността да вдъхвате самочувствие у хората, които ви заобикалят, и да им помогнете да се превърнат в най-доброто си Аз.

За съжаление, в много случаи самите ние изпитваме проблеми в намирането на нужната увереност, за да повярваме в собствените си способности, камо ли да имаме способността да я вдъхнем в някой друг.

Професорът по психология от Стандфордския университет Алберт Бандура посвещава живота си на изучаването на самосъзнанието и самооценка на личността. За целта Бандура въвежда понятието „самоефективност“, с което той обозначава вярата на индивида в собствената му способност да постигне целите, които си е задал. В неакадемичните среди способността, която Бандура нарича самоефективност, е по-известна като увереност.

Разбира се, всички разбираме какво означава да бъдеш уверен. Проблемът не е в това. Въпросът е как да станем по-сигурни в собствените си възможности и да вдъхнем увереност у останалите, така че да разкрием собствения си потенциал, или този на хората около нас.

В работата си  често се срещам с хора, които търсят съвети как да излязат от професионална криза или как да се справят със сложен период в личния си живот. Забелязал съм, че в повечето случаи това не са хора, на които им липсват нужните умения или способности, за да се справят сами с тези препятствия, а хора, които наскоро са преживели някаква загуба, нанесла сериозен удар върху тяхното самочувствие( били са уволнени, не са получили желаното повишение, били са критикувани за своето представяне или са се разделили със своята половинка).

Един мой приятел, който наскоро премина през криза на самочувствието, ми напомни за едно изказване на звездата от НБА Стеф Къри, което го е вдъхновило.

„Винаги съм вярвал, че за да постигне на всеки човек са му нужни мотивация, отдаденост и стремеж. При мен обаче водещи бяха увереността и вярата.“, казва Къри.

Обърнете внимание на думите, които използва Къри. Мотивацията, отдадеността и стремежа са различни аспекти на себеусъвършенстването. Всички искаме да постигнем нещо. Ние се отдаваме на даден занаят, на научаването на конкретни неща и придобиването на определени умения. И не на последно място, ние се стремим да достигнем определено ниво(статус), докато правим това нещо. Въпросът, който обаче стои зад тези три думи е: „Вярваме ли наистина, че това е възможно?“.

С други думи, ако вземете за пример човек, който има нужните умения, таланти, навици и познания, за да бъде най-добрия в това, с което се занимава, единственото нещо, което може да го отклони от пътя към успеха, е липсата на увереност.

Така идваме и на въпроса: как можем да станем по-уверени и да вдъхнем самочувствие на хората около нас?

1. „Опитът прави майстора”

Не е тайна, че колкото повече пъти повтаряте дадено дейност или действие, толкова по-добри ставате в него. В своите проучвания Бандура нарича този процес „направлявано майсторство”. По същество това означава, че ако сте направили нещо в миналото, вероятно сте уверени, че можете да го направите в бъдеще. С други думи, ако страдате липса на увереност, един от най-добрите начини да си я върнете е като упражнявате дейността, в която изпитвате колебания.

2. Вземете пример от майсторите

Бандура нарича тази практика „косвен опит“. Изследванията, които ние провеждаме в О.C. Tanner Institute, потвърждават идеята, когато хората виждат как някой друг получава комплименти и признание за добре свършена работа, те започват да вярват, че могат да постигнат сходни резултати. Ако имате проблеми със самочувствието или познавате човек, който е загубил вяра в собствените си способности, потърсете някой, който е постигнал нещо значимо. Поговорете с него и го попитайте за препятствията и трудностите, които е трябвало да преодолее, за да стигне дотук.

3. Обърнете повече внимание на обратната връзка и по-специално на негативните отзиви

Докато страхът и тревожността могат да унищожат увереността на всеки човек, истината винаги може да я възстанови. Има голяма разлика в емоционалния удар, който поемате, когато разберете, че някои не е доволен от вашата работа и този, който идва от осъзнаването на причината за неговото недоволство. Подхождайте към критиките и негативната обратна връзка от гледната точка на това, че ще получите информация, която да ви покаже как да бъдете по-добър, а не с мисълта, че ще бъдете унижени и засрамени.

4. Научете се да разпознавате и отбелязвате чуждите успехи

Социалния натиск е могъща сила. Според скорошни проучвания, 79% от служителите, които напускат работа, посочват „липсата на признание“ като основна причина за тяхното решение. Колкото и добре да са се справяли със своята работа, тези хора никога не са се чувствали ценени и уважавани на работното място.

Ако искате хората около вас да бъдат уверени в себе си, отбелязвайте техните постижения и не забравяйте да им казвате колко важни са те за вас или за вашата компания. Давайте конкретни причини, заради които харесвате тяхната работа и се старайте да го правите пред възможно най-много хора. Човекът, който хвалите днес, може да не страда от липса на самочувствие, но друг служител, който става свидетел на вашето признание, може да придобие нужната увереност, за да поеме риск и да подгони мечтата си.

Увереността е сложно нещо. Тя си идва и отива в различни моменти от нашия живот и кариера. И макар че изграждането и запазването на самочувствие е борба, която продължава през целия ни живот, ние можем и трябва да се постараем да внесем увереност във хората около нас, защото те ще ни отвърнат със същото.

Тод Нордстрьом, директор съдържание в O.C. Tanner Institute, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg