Повишение или нова работа?

Снимка: Shutterstock

Всеки ден в продължение на повече от година давате всичко от себе си на работното място. Не обещавате неща, които не можете да изпълните, и постигате повече, отколкото се иска от вас, във всеки проект, по който сте работили. Имате добри отношения с вашия екип и не сте чували нищо друго освен комплименти и похвали от вашия шеф. Въпреки всичко това, шефът ви не е споменавал нищо за повишение. Не разбирате защо, но се страхувате и да попитате, което ви кара да насочите вниманието си към търсенето на работа на друго място.

След като най-накрая успявате да откриете работа, която отговаря на вашите изисквания и представи, подавате вашата автобиография и започвате чакате покана за интервю. Един ден тази покана най-накрая идва и вие започвате да се подготвяте за срещата с потенциалния ви нов работодател. По време на интервюто за работа оставате страхотно впечатление у мениджъра, отговарящ за наемането на нови служители, и получавате предложение за работа, което включва по-висока и заплата и по-висшестояща позиция от тези, които имате в настоящата си работа.

Доволни от предложените условия, вие решавате да се срещнете с вашия шеф и да му дадете предизвестие за напускане на работа. Преди обаче още да сте си отворили устата, той ви казва, че компанията е впечатлена от вашето представяне и че ръководството е взело решението да ви повиши.

Какво бихте направили в този момент?

Трудно е да избирате между две страхотни възможности. Ако искате да вземете решение, което ще е най-добро за вас в дългосрочен план, отговорете на тези 4 въпроса:

1. Къде ще бъда по-ангажиран и заинтересован с работата?

Ако сте ангажирани с настоящата си работа и смятате, че това няма да се промени, след като получите повишение, имате наистина сериозна причина да останете. От друга страна, ако мразите работата си и не сте особено ентусиазиран от новите отговорности, които ще получите след повишението, то тогава не си заслужава да останете на това място.

Предимствата на по-високото заплащане и по-авторитетната позиция ще се изчерпат бързо, след като осъзнаете, че тази работа просто не е за вас. Това, което никога не омръзва, е работата, която ви вдъхновява и поддържа интереса ви. Всеки човек се интересува от различни неща – докато някои намират мотивация в решаването на сложни проблеми, други искат възможността да се изразяват по креативен начин.

В крайна сметка, трябва да се запитате къде ще се чувствате по-доволен. Коя работа ще ви кара всяка сутрин да ставате от леглото със усмивка? Това е мястото, където трябва да работите.

2. Коя работа ще ми даде повече възможности да постигна нещо наистина значимо?

Кариерата ви представлява един дълъг маратон, а не спринт. Трябва да прецените както възможностите, които ще се открият пред вас на новата позиция в настоящата ви работа, така и тези, които ще имате на другото работно място. Коя от двете компании ще ви осигури по-добри дългосрочни перспективи за постигане на смислени и значими резултати? Когато вашата работа оставя видима следа върху компанията и живота на вашите клиенти, то вие спокойно може да кажете, че правите нещо, което има смисъл. Това не само че ще ви превърне в търсен професионалист, но и ще ви помогне да запазите вашата мотивация за работа и да бъдете по-щастливи в дългосрочен план.

3. Къде ще намеря хора, които да защитават мнения, противоположни на моето

Важно е да работите с хора, които споделят вашите ценности и цели, но също толкова важно е да бъдете заобиколени от хора, които имат мнения, различаващи се от вашите, виждат света по различен начин и имат различен житейски опит от вас. Това ще ви помогне да научите нови неща и да се чувствате по-удовлетворени от работата си. Прочуванията показват, че компаниите, насърчаваща разнообразието от гледни точки и идеи, са по-иновативни и приспособими към бързо променящата се бизнес среда от останалите. Когато работите в иновативна компания имате повече възможности да се занимавате с интересни и предизвикателни задачи.

Има ли такива хора в настоящата ви работа или може да откриете повече от тях в компанията, в която обмисляте да се преместите? Лесно е да се работи с хора, които ви харесват и се съгласяват с всяко ваше предложение, но ако искате да се развивате професионално трябва да търсите различни гледни точки и да разширите вашето разбиране за бизнеса.

4. Коя компания отговаря най-добре на моите ценности и цели?

В основата на удовлетворението от работата се крие един ключов въпрос – коя професионална роля и работно място отговарят най-добре на вашите ценности и дългосрочни цели?

Може да работите с най-интелигентните хора в света и да сте част от най-иновативните проекти във вашата индустрия, но ако целите на организацията не отговарят на вашите и не сте съгласни с начина, по който тя влияе на обществото, няма да можете да спите добре през нощта. Никоя работа не заслужава подобна жертва, особено когато имате друг избор.

Дон Раскин, автор на The Dirty Little Secrets of Getting Your Dream Job, заFastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg