Как да се справим с трудните хора в нашия живот?

Как да се справим с трудните хора в нашия живот?
Как да се справим с трудните хора в нашия живот?
Снимка: Shutterstock

Трудните хора не могат да бъдат поставени в логически рамки. Някои от тях са блажено невежи за негативното въздействие, което оказват на хората около тях, докато други изпитват удоволствие и наслада от хаоса, който внасят в живота на останалите. И в двата случая обаче крайният резултат е един и същ – те създават ненужни съревнования, конфликти и стрес.

Проучванията отдавна показват, че стресът може да има трайно негативно въздействие върху мозъка. Излагането на продължителен стрес в рамките на няколко дни компрометира ефективността на невроните на хипоталамуса (важна област на мозъка, отговорна за разсъжденията и паметта), докато поддържането на високи нива на стрес в рамките на повече от месец започва да ги унищожава.

Повечето източници на стрес са лесно разпознаваеми. Напълно нормално е да чувствате стрес, когато опитвате да подсигурите субсидия за вашата неправителствена организация, от която зависи нейното оцеляване. Непредвидените източници на стрес са тези, които нанасят най-тежки щети.

Неотдавнашно изследване на факултета по биологична и клинична психология към университета „Фридрих Шилер” в Германия установи, че излагането на стимули, които причиняват силно негативни емоции, включително и контактите с трудни хора, създава високи нива на стрес. Независимо дали става дума за негативизъм, грубо поведение или непоносим синдром на жертвата, трудните хора могат навредят сериозно на вашето психическо здраве.

В  нашите проучвания в TalentSmart разкрихме многобройни ефективни стратегии, които интелигентните хора използват, за да неутрализират трудните личности в своя живот. Ето някои от най-добрите:

1. Поставят граници

Хората, които постоянно се оплакват от нещо, са лоша компания, защото ви въвличат в техния цикъл от самосъжаление и страдание, само за да се почувстват по-добре в собствената си кожа.

Ние често се чувстваме притиснати да изслушаме жалващите си, защото не искаме да изглеждаме груби и несъстрадателни, но има една тънка граница между показването на съпричастност и засмукването в негативната им емоционална спирала.

За да избегнете това трябва да поставите граници и да знаете как да се отдалечите от тези хора, когато е необходимо. Представете си, че сте астматик и ваш колега е седнал на стъпалата пред офиса да изпуши една цигара. Вие ще се дистанцирате от него, защото осъзнавате колко вреден може да бъде цигареният дим за вас. Направете същото с негативните хора.

Един чудесен начин да създадете граници с хората, които постоянно се оплакват, е да ги попитате как смятат да решат проблема. Това ще ги накара или да замълчат или да пренасочат разговора в една по-продуктивна посока.

2. Осъзнават емоциите си

Поддържането на дистанция изисква осъзнаване на емоционалното ви състояние. Не може да спрете чуждото влияние върху вашето емоционално състояние, ако не го разпознавате като такова. Понякога попадаме в ситуации, в които е най-добре да се прегрупираме психически и да изберем най-добрият път напред.

Представете си следната ситуация – психически нестабилен човек ви среща на улицата и ви се представя като американският президент Джон Кенеди. Едва ли ще го поправите. Когато имате работа с колега, който говори напълно безсмислени глупости, понякога е най-добре просто да се усмихвате и да кимате в съгласие. Ако трябва да го коригирате, най-добре е да отделите малко време, за да планирате подход, който няма да го обиди и засегне.

3. Концентрират се върху намирането на решение на проблемите

Емоционалното ви състояние се определя от това, къде фокусирате вашето внимание. Когато сте обсебени от проблемите, с които се сблъсквате, вие създавате и удължавате негативните емоции и стреса. От друга страна, когато се съсредоточите върху намирането на най-доброто действие в така създалите се обстоятелства, вие си създавате позитивни емоции и спокойствие.

Когато става въпрос за контактите с трудни хора, поставянето на фокуса върху тяхната лудост и токсичност им дава власт над вас. Престанете да мислите за това колко досадни са тези хора и намерете начин да се справите с тях. По този начин вие си връщате контрола върху ситуацията и намалявате създалия се стрес.

4. Не забравят

Емоционално интелигентните хора прощават лесно, но това не означава, че забравят. Да дадеш прошка означава да се дистанцираш от случилото се, за да можеш да продължиш напред. Това не значи, че ще позволиш тази ситуация да се повтори отново. Умните хора не си позволяват да бъдат ненужно натоварвани и забавяни от чуждите грешки, те бързо ги преодоляват и знаят как да се защитят от бъдещи проблеми от подобно естество.

5. Контролират негативния си вътрешен глас

Понякога ние поемаме негативността на другите хора. Нормално е да се чувствате зле, заради лошия начин, по който някои се държи с вас, но вашите мисли могат да засилят негативните емоции или да ви помогнат да ги преодолеете. Негативният вътрешен глас е нереалистичен, ненужен и саморазрушителен. Той ви хвърля в една емоционална спирала, от която трудно може да се измъкнете.

6. Намират време за сън

Когато спите, мозъкът ви буквално се презарежда. От друга страна вашият самоконтрол, внимание и памет са ограничени, когато не сте получили достатъчно сън. Добрият сън ви кара да бъдете по-позитивни, проактивни в подхода си към трудните хора, давайки ви перспективата от която се нуждаете, за да се справите ефективно с тях.

7. Търсят подкрепа

Идеята, че можете да се справите със всичко сам, може да изглежда примамлива, но истината е, че този подход е крайно неефективен. За да се научите как да се справяте с трудните хора, първо трябва да разпознаете слабите страни във вашия подход към тях.

Това означава да потърсите съвет и мнение от ваши приятели и колеги, които могат да ви представят различна гледна точка по проблема. Винаги може да намерите хора, които са готови да ви помогнат да извлечете най-доброто от една трудна ситуация. Научете се да ги разпознавате тези хора във вашия живот и потърсете тяхната подкрепа, когато имате нужда от нея.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/