Внимание, егоист!

Гениално!
Гениално!
Снимка: Shutterstock

В някаква степен, всеки от нас си отглежда доза егоизъм. Да, адекватното самолюбие и увереност в себе си са важни за нормалността на всеки човек. Но има граница, пресичането на която означава егоцентризъм, високомерие и самовлюбеност.

Егоистичните хора обичат светът да се върти около тях. Със сигурност няма да сте сред техните любимци, ако не подкрепяте усещането им за превъзходство. Но животът ни среща с тях без предупреждение. И ако близкото им присъствие започне да ви тормози, ето кратък практичен наръчник с конкретни методи на поведение, които да ви помогнат да се справите с тях.

1). Приемете за даденост – егоистът никога не мисли за другите

Първият съвет при общуване с егоцентрика е да бъдете честни със себе си. Дайте си сметка и не го приемайте лично – той просто не е в състояние да помисли първо за нечии други проблеми. Това ще ви даде ясното разбиране къде точно се намирате в отношенията си с такъв човек.

2). Дайте си вниманието, което заслужавате

Егоистите са емоционални вампири. Жадуват за вашето внимание, но в замяна нищо не дават. Така ви вкарват в невидима опустошителна спирала надолу, в която игнорирате своите потребности за сметка на техните. За да избегнете емоционалното опустошение, осигурявайте си вниманието, което давате на този вампир.

3). Оставайте верни на себе си

Егоистът е умел манипулатор, знае как да поеме контрола над ключови емоционални настройки, да ви внуши чувство на вина или малоценност. Не влизайте в играта му, не се дръжте така, както не е обичайно за вас. Останете верни на себе си. Ако усетите гняв към него, съсредоточете се върху себе си, върху вашата истинска същност.

4). Напомняйте му, че светът не се върти около него

Зациклилият върху себе човек не забелязва вашите мисли и чувства. И затова трябва периодично да му се напомня, че светът не се върти около него. Но, дипломатично! Опитайте например с въпроса “Готов ли си да ме изслушаш?”, вместо с обвинението “За теб няма значение какво мислят другите!”

5). Не му давайте вниманието, от което отчаяно се нуждае

Това е мощна стратегия за общуване с общуване с тези, които изобщо не мислят за другите. Номерът е да бъдете вежливи, но никога да не давате на егоиста цялото внимание, което той толкова много търси. На оплакванията му можете да реагирате не с искрено съчувствие, а просто с дистанцираното обобщение “Да, такъв е животът”

6) Не му давайте думата

Не изпускайте контрола в разговорите си с него, повдигайте теми, които интересуват вас, не него. Фокусирайте се упорито върху своята тема  и ще видите колко бързо ще избяга от вас, когато разбере, че не ви интересуват неговите егоистични истории.

7). Спрете да му правите услуги

Егоистите винаги търсят помощ и молят за услуги. Но и със свещ не можеш да ги откриеш, когато имаш нужда от тяхната помощ. Такава им е природата.

8). Ограничете времето, което прекарвате заедно

След като осъзнаете мащабът на вредите от натрапващото присъствие на егоиста в живота ви, време е да започнете да го държите по-далече от себе си. Реакциите му може да са най-различни – от истерии, до гняв. Но, бъдете твърди. По-добре да бъдете сами със себе си, отколкото да търпите егоиста.

Източник: Lifehack

Източник: https://www.manager.bg/