Как да се подготвите за среща с мениджъра на вашия шеф

Топ 4 грешки при изграждането на екип и управлението му по време на криза

Напредването по кариерната стълбица изисква изграждане на взаимоотношения с тези на по-високи нива. Какво да имате предвид, когато се подготвяте за среща, какви въпроси да зададете и защо трябва да кажете на прекия си началник за това в материала.

Изграждането на взаимоотношения с тези, които са по-високо в кариерната стълбица, изисква стратегия, смирение и усърдие. В края на краищата, да си лидер не означава само да управляваш тези на нивото под теб, но и да управляваш предизвикателствата, идващи от тези на най-високото ниво.

Колко добре познавате шефа на вашия шеф? Колко време общувахте с него насаме, когато прекият ви ръководител го нямаше?

Повечето ще отговорят „много малко“. Придвижването нагоре по кариерната стълбица обаче изисква изграждане на взаимоотношения с тези на по-високи нива.

Един от най-ефективните начини да направите това е да проведете среща с някой няколко нива над вас, шефът на вашия шеф.

Тази практика е полезна не само за тези, които са едва в началото на кариерата си. Колкото по-висок е вашият статус в компанията, толкова по-ценни ще са за вас тези срещи.

Тъй като вашите отговорности и резултати стават все по-важни, тази среща гарантира, че не само сте ефективни в ролята си, но и че работите съвместно, получавате необходимата информация и няма да останете незабелязани.

Срещата с мениджър две нива по-високо ще осигури следните предимства.

  • По-широка визия. Директното взаимодействие с мениджъра на вашия мениджър ви помага да се приведете в съответствие със стратегическата посока на компанията и да напреднете в проекти и инициативи, които резонират с това, което се оценява на върха.
  • Създаване на социален капитал. Изграждането на разбирателство с шефа на вашия мениджър помага за изграждането на доверие – безценен актив във времена на промяна и несигурност.
  • Поддържа. Тези срещи са възможност да покажете постижения, да поискате необходимите ресурси и да се позиционирате благоприятно за по-нататъшен растеж.

Ето как да се подготвите за среща, за да бъдете от полза за себе си и за организацията като цяло.

Помислете за културата в екипа

За мнозина мисълта за директно взаимодействие с мениджър може да бъде плашеща. Служителите започват да се съмняват в себе си, тревожат се, че ще загубят времето на своя мениджър или че той ще реши, че те „се стараят твърде много“. И тези страхове са оправдани.

Изграждането на връзка с мениджъра на вашия шеф изисква постигане на деликатен баланс. Ако прекрачите границата, някой ще си помисли, че се опитвате да заобиколите прекия си ръководител.

Така че продължете с повишено внимание. Преди да преминете към планирането на такава среща, помислете дали това е приемливо в екипа и как ще бъде прието такова искане.

Ще бъде ли това приветствано или разглеждано като заплаха? Някои компании насърчават откритата комуникация, докато други поддържат строга йерархия.

Помислете за минали взаимодействия и обратна връзка от вашия мениджър. Какво ви посъветва преди това – да проявите инициатива или да действате по-внимателно?

Информирайте мениджъра си за новости

Ако решите да проведете среща, е много важно да останете прозрачни. Намерете възможност да проведете открит разговор с вашия мениджър.

Обяснете защо смятате, че една среща на върха би била от полза за вас и екипа като цяло. Това може да ви помогне да вземате информирани решения, да намалите броя на посредниците, предаващи информация, или да избегнете нежелани изненади в последната минута, които губят ценно време и ресурси.

Подчертайте, че вашата цел не е да подкопаете или заобиколите авторитета на мениджъра, а да разберете по-добре общите цели и да действате в най-добрия интерес на организацията. Вашият шеф ще оцени, че сте готови да споделите мотивацията си.

Попитайте шефа си как можете да се възползвате максимално от това време и какви теми трябва да обсъдите. Това ще покаже уважение към неговия опит и ще покаже, че бихте искали да работите заедно.

Ако вашият мениджър изрази съмнения или предложи да изчакате по-подходящ момент, изслушайте го. Може би той знае нещо, в което вие все още не сте запознати.

Определите свои цели

Лидерите винаги са заети и последното нещо, което искате да направите, е да не уважите срещата, като се появите неподготвени. Затова определете целите си предварително.

Искате ли да изясните очакванията? Опишете как разбирате ситуацията и поискайте потвърждение или коригиране на вашето виждане.

Имате нужда от съвет? Опишете конкретния проблем или възможност, пред които сте изправени, решението, към което клоните, и попитайте как другият човек се е справял с подобни ситуации в миналото.

Ще споделиш ли някаква информация? Опитайте се да бъдете ясни и кратки в мислите си и споменете неща, които биха представлявали интерес за мениджъра, като се фокусирате върху въздействието и резултатите.

Подгответе въпроси

Независимо какво искате да постигнете с този разговор, основната ви работа е да слушате. Следвайте правилото 70/30: 30% от времето вие говорите и 70% от времето говори шефът на вашия шеф. Като слушател вие се възползвате от техния опит и прозрения и можете по-лесно да улавяте фините нюанси.

Освен това сте принудени да говорите кратко и по същество. Вашият разговор се свежда до задаване на правилните въпроси – такива, които демонстрират вашето стратегическо мислене и дават яснота. Нека дадем няколко примера.

  • Кои задачи смятате за най-важни за нашия екип?
  • Как виждате развитието на ролята на нашия екип в светлината на дългосрочната стратегия на компанията?
  • Въз основа на вашите наблюдения, как мога да израсна в ролята си, за да осигуря най-голяма полза както за отдела, така и за организацията като цяло?
  • На какви тенденции или промени на пазара трябва да обърнем внимание или да се поучим от тях?
  • Когато си представите нашата компания след пет или 10 години, какви ключови етапи ще достигнем?
  • Предвид предизвикателствата, пред които е изправена нашата индустрия, какво ви прави оптимисти?

Създавайте взаимоотношения

Изграждането на истинска, значима връзка с всеки – особено с мениджъра на вашия мениджър – означава постоянно демонстриране на уважение, честност и инициатива.

Никога не боли да покажете благодарност. Благодарете на мениджъра за отделеното време, например по имейл. Можете също така да обобщите основните констатации или да споделите как смятате да действате според техните препоръки.

Отговорността има значение. Ако кажете, че ще се върнете към определена точка или проблем, изпълнете обещанието си и покажете, че можете да разчитате на вас. Помислете също така да поискате тримесечна среща и да я поставите в календара си възможно най-скоро.

Изграждането на взаимоотношения с тези, които са по-високо в кариерната стълбица, изисква стратегия, смирение и усърдие. В края на краищата, да си лидер не означава само да управляваш тези на нивото под теб, но и да управляваш предизвикателствата, идващи от тези на най-високото ниво.