Как да кандидатствате за лидерска позиция, ако нямате опит в управлението

управлението на времето

Хората често се чудят дали си струва да кандидатстват за ръководна позиция без опит. Струва ли си да опитате, ако никога не сте управлявали хора? Най-често отговорът е да. Нека обясним защо.

Да, може да не сте управлявали екип за разработка, но има вероятност да сте работили върху нещо, което доказва, че можете да го направите.

Добрите лидери са преди всичко добри комуникатори. Те управляват работата на всеки член на екипа, независимо дали е един човек или 100, като си поставят ясни цели и редовно проверяват как се справят спрямо тези цели.

Добрите лидери слушат. Те знаят, че работата им е да помагат на хората да развият потенциала си, а не да ръководят хората наоколо, и са готови да улеснят това.

Добрите лидери са наблюдателни. Те постоянно наблюдават напредъка, за да гарантират, че отборът постига целите. Ето защо мантрата на всеки ефективен мениджър или амбициозен предприемач трябва да бъде: „Това, което се измерва, става“.

Според статията от 2019 г. „Лидерът като треньор“ от Херминия Ибара и Ан Скулър, „Ефективният мениджър задава въпроси, вместо да дава отговори, подкрепя служителите, вместо да ги съди, и улеснява тяхното развитие, вместо да диктува какво трябва да се направи“.

Можете ли да докажете, че сте способни на нещо от това? Със сигурност отговорът ви ще бъде положителен.

Разкажете ни за участие в спортен отбор или доброволческа организация. Може би сте взели нов колега под крилото си и сте го усъвършенствали, или сте заменили шеф, докато е бил на почивка.

Повечето работодатели ще оценят кандидат, който може да докаже, че е способен да се учи и да се адаптира към нуждите на бизнеса.

Това беше особено очевидно по време на пандемията. Независимо от предишния опит – някой, принуден да напусне 20-годишна кариера в хотелиерството и да търси нови роли в ИТ, или просто решил да поеме кариерата си в различна посока – тези, които успяха на интервюта, бяха тези, които можеха да мислят извън кутията и демонстрират, че са били готови да адаптират съществуващите умения.

През 2023 г. повече хора ще осъзнаят, че докато техническите познания са от решаващо значение за всеки, който се надява да успее в технологиите, не можете да станете ефективен лидер, без да можете или желаете да управлявате взаимоотношения, да практикувате внимателност и да управлявате реакциите си и да разберете, че всеки един човек е уникален и има своя собствена мотивация.

Това са ключови елементи на емоционалната интелигентност. И по време на интервютата те все повече се интересуват от кандидати, които доказват, че го имат.

Специалистът по подбор на персонал може да попита как кандидатът може да „съчувства“, „ефективно да разрешава конфликти“ или „да управлява устойчивостта на екипа“.

Често се предлага да говорите за момент, когато нещо се е объркало и за уроците, които сте научили от това преживяване.

Независимо от въпросите, ключът към успеха на интервюто е да се подходи към него от гледна точка на работодателя.

Какво точно търси? Какви проблеми има? Какви проблеми трябва да разреши?

Да кажем, че длъжностната характеристика търси някой, който може да ръководи и наставлява екип от административен персонал и инженери по данни. В този случай кандидатът трябва да докаже, че е способен на това, като използва автобиография, мотивационно писмо и интервю.

Не чакайте, докато бъдете помолени да направите това. Имате много повече контрол върху процеса на интервю, отколкото си мислите. И има определени етапи, на които можете да се възползвате от тази възможност.

Начални фрази като „Разкажете ми за себе си“, „Нека прегледаме автобиографията ви“, „С кое постижение в кариерата се гордеете най-много?“ – чудесна причина да се представите.

Хаотично описание на живота ви до този момент няма да свърши работа. Вместо това определете кое ще е най-подходящо за вашия събеседник и го представете в три точки, подкрепени с факти. Те може да се нуждаят от някой, който може да управлява други хора, да си сътрудничи с отдалечени екипи и да поеме лидерска роля в управлението на проекти.

Предвидете тази нужда и им предоставете доказателства, че можете да я посрещнете.

Втората възможност, която не бива да пропускате, е да отговаряте на въпроси за умения.

Ако, например, опишете момент, в който е трябвало да общувате ефективно с колеги, когато екипът е бил под натиск да спази краен срок, свържете този пример с позицията, за която интервюирате.

 

Споделете защо способността ви да общувате ясно и спокойно ще ви бъде от полза като лидер. Например, когато трябва да обсъдите неефективна работа с пряк подчинен.

Трето, подгответе се да затворите интервюто, като споделите резултатите си. Най-вероятно ще бъдете попитани в края, ако имате въпроси или искате да добавите нещо.

Няма нужда да задавате насрещен въпрос за това кога трябва да очаквате отговор от отдела по човешки ресурси или да отговаряте с рязко „не“. Възползвайте се от тази възможност, за да повторите защо сте идеален за ролята, като го свържете с нуждите на потенциалния работодател.

Подготовката ще ви помогне да действате по-уверено. Остава само да изпратите молба за лидерска позиция – тази, за която отдавна мечтаете.