Как да обсъдите проблема си с шефа си: 5 съвета

Как да обсъдите проблема си с шефа си 5 съвета

Когато възникне проблем на работното място, имате две възможности: да се справите с него или да смените работодателя си. Но можете да отидете по друг начин – говорете с шефа си и се опитайте да намерите решение. Тези съвети ще ви помогнат да постигнете това, което искате.

Задайте очаквания

Първият разговор между служител и неговия мениджър трябва да бъде за очакванията. „Често имаме очаквания, но не ги формулираме. Тук започват да възникват недоразумения“, казва Никол Бианки, автор на Пет трудни разговора: Как да водим смели разговори за изключителни резултати.

Ако вашият мениджър не е обсъдил това с вас първоначално, поемете инициативата, съветва тя. „Ако някога трябва да спорите с шефа си и да му дадете обратна връзка, как ще го направите? – казва Бианки. „Този ​​разговор ще позволи на всеки да разбере своята роля.“

Отделете фактите от личните чувства

Преди да започнете разговор, определете кое е вярно, казва Джъстин Майкъл Уилямс, съавтор на How We Ended Racism: Realizing a New Possibility in One Generation.

За да направите това, той предлага следния метод. Начертайте таблица с две колони: отляво избройте твърдите факти, а отдясно вашите чувства, емоции, предразсъдъци и истории. До какви изводи стигнахте, отделяйки фактите от личните чувства?

„Ако не се опитаме да разберем разликата между факти, пристрастия и истории, ние се обвиняваме взаимно и спорим чии пристрастия са по-важни“, казва Уилямс.

Помислете какъв резултат искате

След като очакванията и фактите са ясни, определете целите и задачите на разговора. За да направите това, Бианки препоръчва да отговорите на следните въпроси.

Според Уилямс често влизаме в трудни разговори с предварително обмислен желания резултат, което не оставя шанс за сътрудничество.

Той добавя, че най-добрите решения възникват, когато и двете страни могат да изследват идеи заедно. В противен случай събеседникът усеща, че нещо му се натрапва, а това не работи в дългосрочен план.

„Често поражда чувство на срам и вина“, казва Уилямс. „Ако наложиш решението си на човек или го насърчиш да направи нещо, с което не е съгласен, това води до празни действия.“

Практикувайте

Склонни сме да сме по-малко уверени, когато говорим без подготовка. Бианки препоръчва да начертаете сценарий за разговор и след това да го репетирате на глас. Това може да стане или пред огледало, или с човек, на когото имате доверие, който може да ви даде обратна връзка.

Свържете се с шефа си

Не отлагайте разговора за по-късно – по-добре е да разрешите проблема веднага. Бианки съветва да започнете с думите: „Искам да споделя с вас нещо, което може да не забележите.“ След това поискайте разрешение да споделите вашите мисли. Тя каза, че показва положително намерение.

Изберете подходящия момент, за да поканите шефа си на диалог, където притесненията могат да бъдат споделени открито, обратната връзка може да бъде дадена без осъждане и двете страни търсят решение и се опитват да постигнат разбирателство.

И въпреки че е най-добре да действате бързо, Бианки казва, че някои разговори изискват повече подготовка и препоръчва да отделите няколко дни, за да завършите.

Уилямс препоръчва да се въздържате от упреци и да поддържате отворен ум. Според него, когато човек споделя чувствата и емоциите си, той показва своята уязвимост и откритост, а това е необходимо, за да се постигне истинска промяна.