Как да съобщите за уволнението правилно: избягвайте тези 6 грешки

Как да изградите доверие с шефа си

Уволнението е травматично преживяване както за организацията, така и за служителите. Много е важно да се вземат предвид интересите на тези, които ще напуснат компанията и тези, които ще останат в нея. Как да съобщим лоша новина и да не съжаляваме – прочетете материала.

„Когато наемате отново, хората на пазара на труда ще гледат на компанията въз основа на репутацията, която е спечелила по време на цикъла на съкращения“, казва изпълнителният треньор Евелин Родщайн.

Говорим за често срещаните грешки на мениджърите, които обявяват уволнение.

Не обсъждайте открито състоянието на бизнеса

Най-добрите компании гарантират, че служителите са наясно със състоянието на бизнеса – както в добри, така и в лоши времена. Те канят служителите да слушат конферентни разговори, да провеждат тримесечни срещи или да организират редовни съобщения, за да ги актуализират за състоянието на бизнеса, подчертавайки големи нови клиенти, загуби, бизнес придобивания или продажби и текущи тенденции в индустрията.

Тази далновидна стратегия гарантира, че неизбежният спад в бизнеса няма да шокира никого. Хората разбират колко е трудно да управляваш бизнес и няма да ти простят, ако скриеш нещо от тях.

Анджела Стопър, директор по обучението и развитието на хора и организации в Калифорнийския университет, Бъркли, отбелязва, че понякога организациите чакат да предадат лоши новини от страх, че „добрите“ служители ще ги напуснат.

“Защо мислиш така? Тя пита. „Всички във вашия екип трябва да са добри хора.“

Нямате ясен план за действие

Съкращенията могат да доведат до значими промени в компанията само ако тези мерки са част от по-голяма стратегия.

Преди да действате, уверете се, че разбирате ясно тази стратегия и сте готови да я представите убедително. Споделяйки вашето виждане, останалата част от екипа ще бъде готова да прости грешките, да остави настрана съмненията и да се ангажира отново с вашата организация.

Избор на грешен тон

Здравият човек не иска да наранява другите, а лидерите са склонни да се дистанцират от собствените си чувства за вина или провал. Но това ги излага на риск да се дистанцират, да игнорират или да не обръщат достатъчно внимание на емоциите, които служителите може да изпитват.

Вземете това предвид, когато планирате. Представете си каква връзка бихте искали и действайте според нея. Помислете как бихте реагирали, ако някой на среща започне да плаче или да се ядоса. Когато служителите напуснат компания, „искате те да се почувстват обгрижени“, казва Стопър.

 

Ще трябва да бъдете съпричастни, без да се защитавате или да търсите извинения за лошата бизнес ситуация, в която се намирате. Бъдете търпеливи с критиките – не всеки реагира добре на селфи на главен изпълнителен директор, който плаче пред камерата заради съкращенията.

Не позволявайте на останалите служители да задават въпроси

Повечето разбират, че изискванията на бизнеса могат да доведат до намаляване на персонала. Бъдете готови да отговорите на различни въпроси, от това как ще бъде организирана работата до това каква подкрепа ще бъде предложена на напускащите служители.

Хората оценяват колко безопасно и изгодно е да останат в една организация. Те вероятно ще искат да разберат защо някои позиции се съкращават, а други не. Има проекция на вина на оцелелия („Защо избраха тях, а не мен?“), както и реакция на стрес: „Аз ли ще бъда следващият?“

Бъдете готови да обосновете решенията, но първо се консултирайте с адвокати и HR какво можете да кажете.

Служителите също ще искат да знаят дали ще има нови съкращения. Можете да кажете, че сте уверени в бизнес стратегията си и ако това е така, тогава не се планират допълнителни съкращения. Никога обаче не казвайте, че това са „единствените“ или „последните“ съкращения: не можете да знаете със сигурност.

Възможността за задаване на въпроси показва прозрачността и откритостта на лидера, което може да помогне за изграждането на доверие сред служителите. Гледайте на всеки разговор като на възможност да наемете отново този, който остава в компанията.

Не включвайте мениджъри от средно ниво в процеса

Служителите вероятно ще насочат повечето си въпроси към своите ръководители. Ето защо е наложително да се предостави на мениджърите от средно ниво необходимата информация, за да могат да изчистят съмненията на своите подчинени.

Мениджърите трябва да вярват в стратегията или техните действия ще изглеждат несправедливи, казва Родщайн. Дайте им пространство да обработят чувствата си, за да могат да се появят като лидери с истинска увереност, когато това е най-необходимо.

Не показва благодарност към напускащите служители

Вашите служители са допринесли за създаването на организацията. Благодарете им за частта от живота си, която вложиха в този бизнес. Изразете своята благодарност искрено, както официално, така и лично.

Справянето с трудна ситуация като уволнението изисква обмислени действия. Вашите служители са не само настоящи партньори във вашия бизнес, но и бъдещи клиенти, клиенти и конкуренти. Отнасяйте се с тях като с такива.