9 вида колеги, с които е трудно да се работи

Топ 4 грешки при изграждането на екип и управлението му по време на криза

Срещали ли сте труден човек на работа? За да научите как да взаимодействате с него, първо трябва да определите какъв тип е той.

Материалът съдържа девет вида трудни колеги и съвети как да се справите с тях.

Експерт в своята област

Този човек има големи познания в своята област и не се страхува да ги съобщи. Компетентността е важна за него в другите хора и той поставя много високи стандарти. Или му помагате да си върши добре работата, или се сблъсквате с критики от него.

Защитете границите си и изисквайте колегата ви да започне да развива междуличностни и функционални умения.

Таен стратег

За да реализира амбициозен план, такъв колега е готов да управлява други като шахматни фигури. Без значение колко положителни са намеренията му, той може да направи грешки в детайлите и да накара хората да се почувстват манипулирани и подценени.

Ако можете да говорите на неговия език (вижте голямата картина и мислете стратегически), това е достатъчно, за да го насърчите да възприеме по-широк подход: вземете предвид интересите на другите и се съсредоточете върху задачите, както и върху стратегията. 

Убеден идеалист

Този принципен човек се отнася сериозно към работата си и изгражда лоялни екипи. Той обаче може да не харесва колеги, които според него не са отдадени на принципите си и не са достатъчно безкористни.

За да установите връзка с такъв човек, трябва да покажете, че следвате принципите си. Не допускайте критика и осъждане от негова страна. Вместо това предложете да постигнете взаимен компромис, който ще позволи на екипа да расте устойчиво. 

Инициативен трудолюбив

Такъв колега се характеризира с находчивост и решителност. Обича трудностите и не понася тези, които не обичат да работят. Той е склонен да поема повече задачи, отколкото може да се справи, и може да се опита да запази това в тайна.

Защитете границите си и общувайте, за да не поемате твърде много работа. Бъдете откровени и поддържайте положително отношение – като правило е възможно да се споразумеете с „инициативен трудолюбив“.

Революционер

Този човек с готовност приема нови идеи и мащабни промени. Често той започва да действа, без да координира действията си с другите и без да отчита възможните последствия.

За да работите с революционер, трябва да намерите общ език. Но дори и в този случай се опитайте да не се замесвате в прибързаните му действия. Вместо това помагайте да поддържате връзки с възможни съюзници, избягвайте прегаряне и настоявайте за по-добро управление на проекти.

Империя Строител

Такъв човек е харизматичен и далновиден. Той възлага индивидуални задачи на последователите, докато се опитва да придобие повече контрол, за да избегне критики и трудности.

Използвайте подхода „Да, и…“, за да обсъдите открито несигурността и сложността. Например, можете да кажете: „Да, планът за действие, който ни предоставихте, може да работи. И може би първо трябва да се справим с този проблем.

Паникьор

Такъв колега е внимателен към детайлите и има желание да помогне на другите – освен когато поради притеснение направи грешка или започне да управлява микро.

Предложете подкрепа и наставничество, за да не му позволите да стане „труден колега“. Опитайте се да избегнете микроуправление от негова страна или кажете ясно, че няма да толерирате това. Например, хвърлете документи на масата и кажете: „Ако знаете как да правите нещата, защо не се заемете с този въпрос.“

Стълба

Този човек е много отговорен и отдаден на работата си. Той обаче ще откаже всяка задача, която смята за рискована, зле обмислена или по-малко важна, обикновено без да съобщава това.

Поканете го да участва в планирането на по-голямата картина, за да може да разбере общите приоритети. За да се преборите с неговата негъвкавост, обяснете какво може да се случи, ако исканията ви бъдат пренебрегнати. 

Мил

Това е приятен и скромен колега, на когото всички вярват. Но като избягва конфликтите и промяната, той може да пренебрегне рисковете и да пропусне възможностите.

Уверете се, че вашият колега не се съгласява с трудна задача, за да ви успокои и наистина възнамерява да го направи. Научете го как да води трудни разговори. Не толерирайте лошо поведение или ниски стандарти от други членове на екипа, които добрият човек може да пренебрегне.