Как да предотвратим негативните настроения в екипа

5 начина да разпознаете конфликтен шеф в интервю

Справянето с емоциите в стресови ситуации не е лесно. За мениджъра задачата е още по-трудна: той трябва да следи общото настроение в екипа, който управлява.

Защо емоциите се засилват в групата и как да пренасочите негативизма в продуктивна посока – прочетете материала.

Намаляването на негативните групови емоции, когато станат контрапродуктивни, е критично умение за днешните бизнес лидери. Пандемията показа колко критично може да бъде подобно умение, особено по време на криза.

„На колективно ниво преживяването на негативни емоции често се засилва, което може да има неблагоприятни последици. В много случаи това може да доведе до неоптимални решения, ирационални избори или, например, неизчакване достатъчно дълго нещо да се случи“, казва Амит Голдънберг, доцент в Harvard Business School.

Заразни ли са негативните емоции?

Но какво означава „изживяване на емоции на колективно ниво“ и как един лидер може да ги пренасочи или намали интензивността им?

„Добра аналогия за идеята за колективни емоции е горски пожар“, обяснява Голдънбърг в статия, публикувана наскоро в списание Perspectives on Psychological Science. —

Когато изучавате горски пожар, можете да погледнете едно горящо дърво и да проучите как пламъците постепенно се разпространяват към други дървета. Но пожарът може да бъде оценен и на ниво гора: как се влияе от гъстотата на гората и терена, дали се разпространява поради вятър и дали интензивността му се увеличава или намалява.

Управлението на колективните емоции е като гасене на пожар.

„Вие сте по-малко загрижени за отделните дървета и повече за това дали пожарът ще изгори или не и колко бързо се разпространява“, казва Голдънберг.

Предишни изследвания показват, че хората са склонни да изразяват по-силни емоции, когато знаят, че другите ги гледат. И наблюдавайки силните емоции на другите хора, ние самите ставаме по-емоционални.

Настроенията се разпространяват и чрез междуличностни взаимодействия, процес, наречен емоционално заразяване.

Минали изследвания на Голдънбъргпоказват, че негативните настроения са склонни да се разпространяват по-бързо в социалните медии, отколкото положителните, особено когато са изразени от публични личности.

По пътя към мира

Ефективен начин за справяне с емоциите на индивидуално ниво е да интерпретирате събитията по положителен начин, с други думи, да преоцените ситуацията. По същия начин, за да предаде чувство на спокойствие на групата, лидерът трябва да тълкува обстоятелствата по различен начин и да предаде тези идеи убедително на екипа.

Ръководителите на големи организации по правило не могат да осигурят индивидуална подкрепа на всеки служител. В такива случаи „трябва да предадете информацията по начин, който помага на хората да оценят случващото се по по-малко емоционален начин“, казва Голдънберг.

Ефектът също ще бъде заразителен. Лидерът не трябва да съобщава идеи на всички: достатъчно е да ориентира правилно няколко влиятелни хора в организацията.

Как да помогнем за преосмисляне на негативните преживявания

Goldenberg идентифицира два подхода.

Преосмислете обстоятелствата, които предизвикват негативни емоции

Това означава да мислите според принципа: „ако животът ви дава лимони, трябва да направите лимонада от тях“.

Стратегията работи добре в кризисни ситуации. Например, ако дистанционните работници са се чувствали изолирани по време на пандемията, може да е полезно да им напомним, че сега имат повече възможности да прекарват време със семейството.

Преосмислянето също помага за разрешаването на междуличностни проблеми. Ако в екипа има агресивни отношения, лидерът може да посочи:

„Фактът, че хората са емоционални за работата, също означава, че ги е грижа за нея. Организация, в която хората са страстни, е по-добра от организация, в която на хората не им пука. Просто трябва да намерим правилните начини да изразим тези емоции и да ги използваме по начин, който прави нас и околната среда по-добри.”

Погледнете ситуацията в различен мащаб

Методът предполага случващото се да се разглежда от гледна точка на по-дълъг времеви хоризонт или по-широк контекст.

Например, ако продажбите на една компания спадат, мениджърът може да го припише на естествените приливи и отливи на пазара, за да облекчи тревогите на хората.

Когато се прилага към междуличностната агресия на работното място, мениджърът, използващ тази стратегия, позволява на хората да изразяват чувства, но им посочва, че това се случва естествено: „Трябва да приемем факта, че понякога хората се ядосват, а ние сме достатъчно силна организация, за да справете се с тези.”емоции.”

Бързо решение на проблема

Чувствата могат бързо да се разпространят в групата. Експериментите, проведени от Голдънбърг и колегите му, показват, че ако 25-40% от групата възприемат нова гледна точка към ситуацията, останалите също ще я приемат.

„Преосмислянето е добро, бързо решение, което помага на екипа да се справи с проблем“, казва Голдънберг. „Страхотното е, че ако историята е вярна, тя се улавя от екипа и се превръща в общото мнение на цялата организация.“