Как да кажете на шефа си, че сте разочаровани от работата

Неудовлетвореността от работата има отрицателно въздействие върху психичното здраве и продуктивността. Казваме ви как да съобщите за този проблем на шефа си и да намерите начини за разрешаването му.

Направете план за действие

Трябва да се подготвите за разговора, независимо в какви отношения сте с шефа – по-приятелски или професионални.

Помислете кои конкретни аспекти от професионалния ви живот ви правят нещастни и как можете да го поправите. Може би сте били в същата позиция от много години и сте загубили интерес към нея. В този случай можете да поискате да ви дадат нов проект или да ви преместят в друг отдел.

Подходете към проблема конструктивно: не просто докладвайте за проблема, но предложете начини за разрешаването му. Например: „Не съм доволен от този работен процес, но мисля, че тези промени ще увеличат моята ангажираност и продуктивност.“

За да разберете по-добре причините за проблема, опитайте да продължите тези фрази.

  • Това, което най-много не харесвам в работата си е…
  • Бих бил много по-щастлив, ако…
  • Всичко би било по-добре, ако [нещо] беше различно…
  • Това, което най-много ме плаши в работата ми е…
  • Особено съм депресиран след…

Изберете правилното време и място

Не започвайте разговор за проблем по време на обяд или в Slack разговор. Особено стресови периоди за компанията, например по време на изпълнението на сложен проект или в края на тримесечието, не са подходящи за това. В този случай шефът може просто да каже, че трябва да преминете през този период и тогава всичко ще бъде наред.

Вместо това организирайте срещата в по-спокойно време, така че мениджърът да ви обърне повече внимание.

Не търсете виновен

Често причината за недоволството не е процесът или проектът, а човекът. Опитайте се обаче да не обвинявате някой друг за всичките си нещастия – това само ще ви накара да изглеждате непрофесионално.

Можете да научите ефективен мениджмънт или да подобрите уменията си, като изберете курс от каталогас курсове по мениджмънт.

Тук също е по-добре да използвате конструктивен подход. Не казвайте, че просто не ви харесва да работите с определен човек. По-добре е да обясните, че имате различни подходи към работата, което ви затруднява да взаимодействате помежду си и затова е по-добре да работите по различни проекти.

Обмислете персонализирани решения

Може би проблемът не е в колегата или проекта, а в по-голям аспект на работата.

Например, работите дистанционно и имате нужда от повече социално взаимодействие през деня. Ако се чувствате стресирани в офис среда, гъвкавият график може да е отговорът.

Може би сте вдъхновени от мисията на компанията, но се чувствате отегчени във вашия отдел. Ако е така, обсъдете професионалното си развитие с шефа си.

Опитайте се да погледнете на проблема от друга гледна точка и помислете какво би ви направило по-щастливи в работата.

Бъдете готови за обратна връзка и бъдете търпеливи

Има шанс вашият шеф да предложи собствени решения на вашия проблем. Може да ви е странно да получавате обратна връзка за собствените си чувства, но не забравяйте, че работите в професионална среда. Плюс това, шефът може да има някои наистина добри идеи.

Този вид обратна връзка не винаги е приятно да се чуе. Опитайте се обаче да не правите прибързани заключения и да обмислите предложенията. Понякога дори малки промени могат да помогнат за подобряване на настроението ви.

Също така е важно да запомните, че подобренията няма да се случат за една нощ. Това ще отнеме време, така че не се обезсърчавайте, ако все още не се чувствате добре след няколко дни или дори седмици. Не се колебайте да попитате кога ще стане забележим ефектът от иновациите.

Анализирайте външните фактори

Работата е важна, но не единствена част от нашия живот. Помислете дали външни фактори, като раждането на дете или загубата на любим човек, може да са повлияли на отношението ви към работата.

Кажете на шефа си за това – така той ще разбере по-добре ситуацията ви. Това ще има положително въздействие върху вашето благосъстояние и има вероятност шефът ви да може да помогне, като например предлагане на гъвкаво работно време или достъп до грижи за психичното здраве.

Помислете за смяна на работата

Не всички мениджъри са в състояние да разберат другите хора и понякога именно заради тях служителите са недоволни от работата си.

Ако шефът ви не може или не иска да повлияе на ситуацията, може би е време да смените работата си – понякога това е единственият начин да се чувстваш щастлив.< /span>

Направете списък с фактори, които не ви удовлетворяват в настоящата ви позиция, като мениджър, отговорности, натоварване, мисия на компанията или заплата, и ги вземете предвид, когато търсите работа.

Когато се намери подходящ вариант, ще трябва да информирате шефа си за напускането