Инвеститорите използват AI, за да определят емоционалното състояние на изпълнителния директор

Инвеститорите използват AI

Алгоритмите са в състояние да открият промените в настроението, като проследяват промените в скоростта на речта, силата на звука и други нюанси, които са невидими за човешкото око. И това е ценна възможност за инвеститори и мениджъри на активи, които искат да знаят как наистина се чувстват изпълнителните директори. 

Тази тенденция обаче предизвика друг проблем: някои изпълнителни директори започват да се държат твърде положително, за да изневерят на програмата.

Това е тенденция: компании като Speech Craft Analytics разработват алгоритми за обработка на естествен език, които могат да откриват промени в скоростта на речта, височината или силата на звука. Моделите дори са в състояние да открият „микровибрации“, които не могат да бъдат открити от човешкото ухо, въздишки или колебания в речта, които показват несигурност.

„Идеята е аудиото да улавя повече от текста. Дори ако имате сложна семантична машина, тя улавя само семантиката“, обяснява Майк Чен, главен изследовател в Robeco, компания за управление на активи. Тази година започна да използва AI анализ на речта в своята стратегия.

В същото време ръководителите разбират, че инвеститорите се опитват да разберат какво се случва в главите им, използвайки технологията. Това води до интересен резултат.

„Транскриптите бяха невероятно ценни“, казва Ин Луо, директор на количествените изследвания в Wolfe Research. „Проблемът, с който се сблъскваме ние и много други, е, че общото настроение става все по-положително … защото лидерите знаят, че техните послания се разглеждат внимателно.“

Още по-лошо, технологията, разработвана от компании като Robeco, има ахилесова пета. Инструментът е добър в проследяването на емоционалното състояние на мениджъра, но не и когато в компанията се появи нов изпълнителен директор.

Освен това има проблем с пристрастията, които разработчиците на алгоритми могат неволно да въведат.

Някои лидери също могат да се научат да проектират положителен образ чрез своя глас и поведение. Това обаче ще изисква специфичен набор от умения, които не всеки изпълнителен директор притежава.

„Много малко хора са добри в управлението на гласовата модулация“, казва Дейвид Поуп, главен учен по данни в Speech Craft Analytics. „Много по-лесно е да подбираш внимателно думите си.“

Ние се учим да правим това от детството, за да избегнем проблеми.