Как да изразите благодарност към служителите и защо имате нужда от това

благодарност към служителите

Едно от най-важните умения на шефа е да цени труда на своите подчинени. Изразяването на признателност не само повишава морала и производителността, но също така насърчава висока производителност, задържане и дори удовлетвореност на клиентите. Въпреки това, внушителен брой лидери не притежават това умение или рядко го използват.

Казваме ви как правилно да изразявате благодарност и какви ползи предоставя тази практика.

Правилното изразяване на благодарност към служителите носи огромни ползи. И това е ясно демонстрирано от изследователите. Според данните, които са събрали за ръководители в различни индустрии, всички показатели за морал, производителност, представяне, удовлетвореност на клиентите и задържане на служителите се увеличават, когато шефът редовно хвали екипа.

И все пак мнозина не успяват да направят това достатъчно често или достатъчно подходящо. Всъщност най-често срещаното оплакване от шефа е, че не успява да покаже признателност. В проучване в медицинска компания 29% от служителите съобщават, че не са получили никакво признание през последната година.

Данните показват как признанието влияе върху нивата на ангажираност на служителите. Ръководителите, класирани в последните 10% по признание, имат 27% ангажираност на служителите. Напротив, лидерите, които влязоха в топ 10%, имаха екип, ангажиран с 69%.

Връзката между признание и ангажираност. Колкото по-добре ръководството изразява своята благодарност, толкова по-ангажирани са служителите. Ръководителите, класирани в последните 10% по признание, имат 27% ангажираност на служителите. Напротив, лидерите, които влязоха в топ 10%, имаха екип, ангажиран с 69%.

Освен това мениджърите от горната група бяха съпоставени със служители, които:

 • бяха по-уверени, че ще бъдат третирани справедливо,
 • чувстваха, че са по-добре информирани,
 • често действат по собствена инициатива,
 • имаше много по-малка вероятност да се откажат.

Всички ли искат признание?

Когато изследователите анкетираха глобална извадка от повече от 12 000 души, 33% казаха, че не им харесва да бъдат признати. Според учените това е по-скоро въпрос на семантика. Ако въпросът беше „Харесва ли ви да бъдете оценени за постиженията си?“, вероятно почти всеки би отговорил с „Да“. Почти всеки оценява „признателността“, която се отнася до тихи и лични взаимодействия, които не се показват.

В същото време, когато се говори за признание от властите, мнозина си представят, че са извикани на среща и публично похвалени за постиженията си. Такова внимание може да предизвика чувство на безпокойство, което е неудобно за мнозина. С други думи, най-често хората не харесват начина на изразяване на благодарност, но не и искрената благодарност.

Какво знаем за лидерите, които са готови да покажат признание

Проведохме друг анализ на 658 лидери, използвайки данните, които имаме за техните предпочитания за даване и получаване на признание. От тях 513 са имали силно желание да бъдат признати, а 145 са били против. Тези данни бяха сравнени с оценките за обратна връзка, дадени им от техните началници, колеги и преки подчинени.

Оказа се, че онези, които са по-склонни да бъдат признати, също се възприемат като по-добри в:

 • сътрудничество и работа в екип,
 • желание за получаване на обратна връзка
 • изграждане на взаимоотношения,
 • вдъхновение и мотивация на екипа.

Как най-добре да изразите благодарност

За най-добър резултат си струва да се концентрирате върху същността на думите, както и върху това как и в какъв контекст ще бъдат произнесени.

Обърнете внимание на съдържанието

 • Конкретната оценка е много по-добра от общи думи като „добра работа“. Опишете конкретно събитие или действие и как то е повлияло на вас, екипа, организацията или вашите клиенти. Това ще подчертае важността на постижението.
 • Ние ценим обратната връзка от колегите, но за повечето признанието от прекия мениджър е много по-важно.
 • Струва си да се оценят не само резултатите, но и действията, довели до тях. Да, някои неща са извън контрола на служителя, но неговата упоритост, трудолюбие и креативност зависят само от него. И заслужава признание.

Оценете ситуацията

 • Много хора се чувстват неудобно, когато бъдат изтъкнати публично. Уважавайте чувствата на онези, които предпочитат да бъдат изповядани насаме.
 • Някои хора ценят благодарствените писма и картички и понякога пазят такива спомени с десетилетия.
 • Ранното разпознаване е много важно. Колкото по-рано човек получи благодарност за действията си, толкова по-високо ще го оцени.
 • Колкото по-често мениджърът изразява благодарност, толкова по-вероятно е да практикувате и подобрявате това умение, както и да го направите по-удобно за колегата, който е свикнал да чува думи на благодарност.

Изразявайте благодарност по-често

Може ли лидер да хвали екипа твърде много? Знаем, че е възможно, но няма много примери. Често е полезно да се запитате в края на всеки ден: „Кой направи повече от очакваното? Чий принос беше полезен? След това, когато имената ви дойдат на ум, не се колебайте да изразите признанието си по начина, който е най-смислен за тях.

Всички сме чували за важността на признанието, но въпреки това много лидери не го правят достатъчно. Може би това изследване не е новаторско. Но ще ви напомни, че трябва да кажете на хората – и на подчинените, и на колегите, и дори на лидера – това, което трябва да чуят, а не само това, което искате да кажете.