Изследване откри ключова обща черта за продуктивност

Как да станете добър екипен играч
Как да станете добър екипен играч
Снимка: Shutterstock

Какви са характерните черти от мисленето и действията на продуктивните хора? На този въпрос посвещава изследване американската консултантска фирма Zenger/Folkman, разказва Business Insider.

Проучването е проведено върху представянето на 7000 души в САЩ. Резултатите са обобщени в Harvard Business Review от авторите на изследването. В рамките на него те са помолили различни видове личности – мениджъри, служители, колеги и клиенти, да оценят 7000 души по продуктивност. Оказва се, че има една ключва и най-важна обща характеристика, за да бъде човек продуктивен. Това е способността му да очаква възможни възникващи проблеми, които може да осуетят плана му, и бъдейки подготвен за евентуалната им поява, да ги разрешава.

Става дума за способността да направим крачка назад и да си кажем “Добре, това звучи като страхотен план. Но какво може да се изпречи на пътя ми? Какво може да стане, което да развали този страхотно изглеждащ план, който имам по пътя на моята цел/ мечта?”.

Ако човек очаква препятствията и се опитва да бъде подготвен за тях, той ще бъде много по-продуктивен, смятат авторите.

Според авторите на изследването мнозина изобщо не отделят време да помислят какво би могло да се обърка, въпреки че ако го направят, ще се справят доста по-добре.

В Harvard Business Review те цитират по-ранно наблюдение на психолога Габриел Йотинген, посветено на “умствените контрасти” или да си представяме препятствията, които биха могли да застанат между нас и целта ни и как да ги преодолеем. Йотинген достига до препоръка, която нарича “WOOP” – Wish, Outcome, Obstacle, Plan – поредица от дейности за постигането на дадена цел – пожелаване, последствие, препятствие, план. Когато използваме тази стратегия 1.) мислим за крайната си цел като си я представяме по най-добрия възможен начин да се получи, 2.) мислим за личните пречки, които биха могли да възникнат на пътя ни, 3.) планираме как бихме могли да преодолеем тези препятствия. Идеята е сочена за вид позитивно мислене.

Йотинген и колегите й твърдят, че т.нар. WOOP-ing стратегия работи за всичко, без значение дали целта ни е да отслабнем или да вземем важен изпит.

Алтернативата на това да помислим и за пречките е да поддържаме абсолютно позитивна нагласа, но това може да бъде опасно, смятат авторите, защото е като да нарисуваме себе си в ъгъла на общата картина.

Източник: https://www.manager.bg/