Как да разпознаете вашата професионална суперсила

Гениално!
Гениално!
Снимка: Shutterstock

Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават озадачени от този въпрос, защото мислят, че биха забелязали сравнително отрано, ако имат някаква суперсула, но за разлика от уменията на комиксовите герои, като например свръхчовешката скорост и способността за летене, които трудно могат да останат незабелязани, професионалните суперсили в реалния живот често биват пренебрегвани.

Питате се защо? Докато някои ще кажат, че причината се крие във факта, че повечето хора не могат да се похвалят с някакво уникално и специфично умение, истината е точно обратната или с други думи, има неща, в които някои хора са толкова добри, че те не им костват никакви усилия. Когато правим нещо с лекота, ние често мислим, че то е също толкова лесно и безпроблемно и за всички останали.

„Често подценяваме това, с което се справяме добре. Когато шефът ви идентифицира вашите таланти и ви постави задача, която да ви позволи да се възползвате от вашата суперсила, вие може да си помислите, че той ви няма доверие, защото ви дава нещо толкова лесно.“, казва Уитни Джонсън, авторът на „Why Talented People Don’t Use Their Strengths“, за Harvard Business Review.

Този начин на мислене носи загуби както за компаниите, които често не успяват да се възползват от силните страни на своите служители, така и за самите хора, които полагат огромни усилия, за да се справят с неща, които не им се отдават, вместо да използват своите таланти за това, в което са наистина добри.

Джонсън предлага няколко въпроса, които ще ви помогнат да идентифицирате вашата професионална суперсила.

1. Какво ви дразни?

Ние често изпитваме гняв и раздразнение, когато гледаме как другите се затрудняват и не могат да изпълнят същата задача, която ние намираме за елементарна. Именно по тази причина може да използвате нещата, които ви дразнят, за да разпознаете вашата суперсила.

„Аз винаги запомням имената на хората, с които се запознавам, и много се дразня, когато другите не могат да запомнят моето име. От друга страна, не мога да се похваля с добра пространствена ориентация, което най-вероятно дразни хората, които винаги знаят посока трябва да вървят, за да стигнат до крайната си цел“, дава за пример Джонсън.

2. Кои комплименти пренебрегвате?

Когато сме добри в нещо, ние често сме склонни да омаловажаваме неговата сложност и значимост.

Често казваме: „Това не беше нищо особено.“ или „Изправял съм се и пред по-трудни ситуации“. Истината обаче е, че ако човек ви прави комплименти и ви благодари за нещо, то това нещо е имало значение за него.

Обърнете специално внимание на тези моменти, защото те ви показват вашите силни страни, които вие пренебрегвате, а другите ценят.

3. За какво мислите, когато нямате работа?

Бил Гейтс наскоро каза, че човек може да стане талант от световен мащаб в дадена сфера, ако се занимава с дейност, с която се е забавлявал, когато е бил тийнейджър.

На същото мнение е и Джонсън, който казва, че ако постоянно мислите за едно и също нещо, когато имате свободно време, то това е добър знак, че имате естествен интерес и заложби към тази сфера на дейности.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/