Спрете да казвате „да”, когато всъщност искате да кажете „не”

Преди да започнете бизнес
Преди да започнете бизнес
Снимка: Shutterstock

Повечето хора не обичат да казват „не“, защото се страхуват, че може да разочароват другите и да предадат тяхното доверие. Способността да казвате „не“ в точните моменти обаче е едно от най-важните умения, които може да придобиете във вашия живот. Правилната употреба на думата „не“ може да ви помогне да изградите по-добри и искрени взаимоотношения с останалите и да ви освободи време, което да използвате за наистина важните за вас неща.

Това са пет съвета, които ще ви помогнат да се научите да казвате „не“,

1. Приемете, че не можете да направите всичко, което се иска от вас

Когато опитвате да казвате „да“ на всеки и на всичко, не ви остава време и енергия да се справите качествено с вече поетите от вас ангажименти. Започнете с подбирането на нещата, на които наистина искате да кажете „да“, на тези, които са от значение за важните хора във вашия живот, които съответстват на вашите ценности и които ви харесват и радват. Спрете да поемате ангажименти, които не отговарят на тези критерии.

2. Определете личните си граници

Ваша задача е да поставите граници, които определят емоционалното и психическото разстояние между вас и останалите. Мислете за тях като за пазачи, които защитават личното ви пространство, и бъдете максимално ясни в това, до къде се простират те.

Поставянето на граници, особено пред хора, които са важни за вас, може да бъде много трудно и в началото да ви накара да чувствате вина и срам, но не трябва да забравяте, че когато се грижите за себе си, вие гарантирате, че ще имате нужната енергия и сила, за да помогнете на другите, когато те имат нужда.

3. Определете вашите приоритети

За да знаете кога да кажете „не“, вие трябва да имате ясно дефинирани приоритети. Отделете нужното време, за да определите нещата, които са най-важни за вас. Доброто приоритизиране ще ви направи по-ефективни, ще ви спести време и ще намали напрежението и стреса във вашия живот. Когато знаете какво е най-важното за вас, можете лесно да прецените къде да вложите вашето внимание и енергия.

4. Упражнявайте се да казвате „не“

Без значение дали отказвате покана за купон или отхвърляте предложение за нов проект в работата, има начини да кажете „не“, без да нарушавате приятелския тон и да звучите неуважително. Създайте няколко базови правила, към който да се придържате, и повторете няколко пъти думите, които ще кажете.

Ако искате, можете да споделите накратко причината, заради която отказвате предложението, но не се задълбочавайте в подробности.  Бъдете директни и кажете нещо от рода на: „Съжалявам, но това не е нещо, с което мога да се ангажирам в момента“.

5. Приемете, че не можете да угодите на всички

Опитът да задоволите жаленията на всички хора около вас е рецепта за стрес и нерви. Истината е, че това е чисто и просто непостижимо. Може да се страхувате, че хората ще останат разочаровани от вас, ако им откажете, но в повечето случаи мнението им няма да бъде повлияно от едно „не“.

В края на краищата, развитието на способността да казвате „не“ изисква време и упоритост. Научете се да разпознавате ситуациите, в които това е най-добрият ви отговор, и ще подобрите както отношенията си с другите, така и грижата за самите вас.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/