Грешките, които ще ви попречат да превърнете идеите си в реалност

Грешките, които ще ви попречат да превърнете идеите си в реалност

Грешките, които ще ви попречат да превърнете идеите си в реалност В последния ми блог застанах зад твърдението, че всеки човек трябва да гледа на предприемаческия дух като на незаменима стратегия за създаване на растеж и възможности.

Един приятел ми разказа за книга, анализираща една от сферите в бизнеса с най-висок процент на неуспешни проекти – ресторантьорството.

В книгата „The New Restaurant Entrepreneur“, Кеп Суини твърди, че причината за високия брой неуспешни ресторанти се крие във факта, че те сервират храна, която е търсена в съответния пазар, но не е личен фаворит на собственика (да речем, че в тази част на града хората харесват китайска храна, а собственикът на заведението не може да я понася.)

С други думи, собственикът не изпитва страст към своята работа.

Ресторантът може да постигне скромен успех, но това не променя същността на ситуацията. Колко време бихте издържали в една реалност, която мразите? В крайна сметка, липсата на автентичност, идваща от отсъствието на желание за развитие и усъвършенстване, обрича проекта на провал.

Тази дискусия ме накара да съставя списък със шест неща, които могат да попречат на реализацията на вашите идеи:

1. Не преследвате страстно мечтите си

Търсенето на съвършенството не минава през сух перфекционизъм, както мнозина смятат, а през оссвобождаване на страстта. Когато влагате страст във всичко, което правите, имате всичко нужно, за да се превърнете в пионер в бранша. Способността да поддържате огъня в душата си жив е факторът, който в крайна сметка помага за успеха на вашата идея.

2. Липсва ви вашето “Защо?”         

Симон Синек нарича целта, която преследвате, вашето „Защо?“. Намеренията, които имате за реализацията на вашата идея, трябва да следват определен план и да имат специфичен смисъл. Ако ли не, шансът да се откажете по средата на пътя е много голям. Освен това, липсата на ясен план ще увеличи вероятността да се натоварите психически с ненужни извинения и оправдания.

3. Не успявате да създадете инерция

Създаването на инерция е от критично значение за превръщането на идеите в реалност. Важно е да не бъркате добрите приходи с набраната инерцията. Дори лидерите на пазара падат бързо от върха, ако не се адаптират към постоянно променящият се пазар. Идентифицирайте внимателно ресурсите, с които разполагате, и надградете върху тях като създадете мрежа от контакти, в която да споделяте тези средства.

Концентрирайте се, придържайте се към плана, отстранете нещата, които отвличат вашето внимание и неутрализирайте шума. Направете стъпка назад и анализирайте начина, по който да реализирате отделните точки. Управлявайте времето си разумно и не реагирайте лекомислено при проявата на нови възможности, произтичащи от оригиналната ви идея.

4. Не успявате да подобрите идеята си

Не казвам, че трябва да позволите на перфектното да засенчи доброто, но както най-добрият момент да търсите работа е когато вече имате такава, така и най-доброто време за адаптация е тогава, когато сте постигнали успех, върху който да надградите.

Не ставайте безразлични към успеха. Винаги може да разширите обхвата на идеята си и да я направите по-добра. Точно това направи и Стив Джобс с Apple. Това прави и Илон Мъск с Tesla.

5. Не вярвате в баланса между личен живот и работа

Без значение колко сте умен, страстен и фокусиран върху работата, липсата на баланс във вашия живот е предпоставка към прегаряне. Умът, тялото и душата трябва да бъдат в синхрон. Запазването на баланс между работата и личния живот е трудно, но не и невъзможно, ако положите нужните усилия.

Когато сте на работа, бъдете на работа. Когато сте в режим „да поживея“, забравете за работата. Резултатът от това ще ви помогне да откриете различна перспектива, която да имате предвид в моментите, когато ви предстоят дълги безсънни нощи. Не претоварвайте ума си, подарете си глътка въздух и презаредете креативността си.

6. Не оставяте наследство

Да приемем, че сте постигнали успех. Идеята ви е видяла своята реализация и е достигнала величини, които не сте и мислили, че са възможни. Възможностите, които сте създали за другите и за себе си са многобройни. Успехът на вашата идея е превърнал проекта ви в нещо по-голямо от очакваното и вие трябва да направите така, че да остане следа. След като посветите живота си на една идея, носите отговорността тя да остане жива завинаги.

Глен Лопис,  автор на бестселъра the book Earning Serendipity, за Entrepreneur.com

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/nedovrsheno-greshki-koito-shche-vi-poprechat-da-prevrnete-ideite-si-v-realnost?page=0%2C1