Добрите лидери водят с личен пример

Добрите лидери водят с личен пример
Добрите лидери водят с личен пример
Снимка: Shutterstock

Малко са нещата, които могат да бъдат по-вбесяващи от лицемерните лидери.

Всички познаваме шефове, които редовно напускат офиса преди края на работния ден, но изискват от служителите си да спазват стриктно графика.

Същите тези мениджъри възлагат невъзможни задачи без да поемат отговорността за последващите незадоволителни резултати.

Когато казвате едно, а правите друго,  служителите ви ще започнат да си задават въпроса: „Ако той не го прави, защо аз трябва да го правя?“.

Това лицемерно отношение насърчава постоянно негодувание, подозрение, недоверие и съмнение. За да бъдете ефективен лидер, трябва да давате личен пример с начина си на работа.

За да бъдете успешен мениджър, трябва да покажете на другите как да разширят своите познания и възможности и да достигнат своя пълен потенциал. Трябва да давате непрекъснато поводи членовете на вашия екип да си казват: „ Ако той може да го направи, значи и аз мога.“

Истинските лидери не ръководят от задните редици, те първи се „хвърлят в битката“ и носят своя справедлив дял от тежестта на задачата, с която са се заели.

Това са 9 начина да водите като давате личен пример

1. Изцапайте си ръцете

Сами настройвате служителите си против вас, ако стоите настрана и им диктувате какво да правят, без да показвате готовност за участие във възложените задачи. Никой не обича да върши мръсната работа. Ако шефът обаче е готов да се заеме с нещо, което не е „негова работа“, със сигурност ще спечели уважението и доверието на своите подчинени.

2. Поемайте отговорност

Най-добрите лидери в света стратегически прехвърлят заслугите и поемат вината. Когато обвинявате екипа си за провалите, неговите членове стават по-несигурни и предпазливи, а вие губите  доверието, което те са имали във вас. Лидерите за пример поемат лична отговорност за неуспехите на компанията и пренасочват комплиментите и похвалите към служителите си, за да изградят доверие и да намалят тревожността и стреса в екипа.

3. Вслушвайте се в съветите на вашите служители

Екипът ви е най-ценният актив, с който разполагате. З това е важно да не игнорирате идеите, предложенията  и критиките, идващи от вашите колеги.Покажете на членовете на вашия екип, че се интересувате от тяхното мнение и, че цените високо техните съвети. Приложете политика на отворени врати, насърчаваща задаването на въпроси и споделянето на противоположни възгледи. По този начин, вие ще изградите един здравословен модел на общуване, от който може само да спечелите.

4. Признавайте и дори чествайте провалите

Ако сте последовател на управленския модел „Провалът не е опция“,  трябва да знаете, че заемате позиция, която, на първо място създава предпоставки за повече неуспехи и второ, изгражда фирмена култура, базираща се на страх и разочарование. Провалът е жизненоважна част от процеса на иновация, изобретяване и поемане на рискове. Ако искате да изградите наистина изключителен екип, търсете и окуражавайте неуспехите в една контролирана експериментална среда. Това ще подобри креативността и устойчивостта на вашите колеги.

5. Създавайте решения на проблеми

Не отделяйте дълго време за обмисляне и анализиране на предходни грешки. Ако решите да  наказвате служителите си за всеки неуспех, само ще ги обезкуражите и откажете от креативните им идеи и поемането на инициатива. Вместо това, организирайте бърза среща, веднага след провала, в която да разгледате и дискутирате възможни решения, които да ви бъдат от полза при евентуална поява на сходни проблеми в бъдеще.

6. Грижете се за себе си

Здравето винаги трябва да е на първо място. Твърде често, компаниите очакват  от техните служители да посветят всичкото си време и енергия на даден проект. Важно е да покажете на своите служители, че баланса е от ключово значение. Отделяйте време за кратки почивки, за упражнения, за полезна храна и дори за моменти, далеч от офиса. Вдъхновете екипа си за един добре балансиран живот, както физически, така и психически, и ще увеличите десетократно успеха на вашата фирма.

7. Бъдете честни

Честността наистина е най-добрата политика. Лъжата и пазенето на информация в тайна, засяга всичко и всички, от междуличностните отношения и комуникацията в офиса до процеса на вземане на решения.

Членовете на екипа започват да губят вяра в себе си и в организацията, за която работят, и спират да слушат това, което им казвате. Въпреки че на моменти е наистина трудно да бъдете честни, от жизненоважно значение за един лидер е да бъде искрен със своите подчинени, ако иска да запази компанията непокътната.

8. Следвайте собствените си правила

Не изкривявайте правилата, просто защото може да си го позволите. „Не правете като мен, правете каквото ви казвам“ е ужасно лидерско мото. Подобна непочтеност и лицемерие ще подрони авторитета на всеки мениджър, достатъчно арогантен да вярва, че може да прави каквото си иска. Ако вие самите не следвате собствените си правила, защо би го направил някой друг? Установете граници и норми и се придържайте към тях.

9. Създайте базово ниво на качество

Ако не искате екипа ви да не бъде посредствен, самият вие трябва да показвате добри резултати и значими постижения. Не забравяйте, че вие сте примера за подражание и, че всяко ваше действие се гледа под лупа. Ако сте взискателни към себе си и си поставяте високи цели, вашият екип ще ви последва и ще направи всичко възможно да достигне вашето ниво. Даването на пример е най-бързият начин за обучаване на екип. Бъдете взискателни към себе си и служители ви ще направят същото, за да спечелят вашето одобрение. Те ще дадат всичко от себе си, за да отговорят на вашите очаквания за почтеност, уважение и успехи, ако и вие им отговорите със същото. Когато екипът ви е съставен от силно мотивирани и можещи хора, успехът е въпрос на време.

Мъри Нюлендс, автор на „Online Marketing: A User’s Manual“, за Entrepreneur.com

Източник: http://www.manager.bg