Когато шефът не иска да говори с вас

Когато шефът не иска да говори с вас
Когато шефът не иска да говори с вас
Снимка: Shutterstock

Запитването „Какъв е най-добрият начин да се справите с шеф, който не говори с вас?“се появи на американския сайт за споделяне на опит и знания Quora, в който хората се учат един от друг, в опит да разберат по-добре света около тях.

От Inc.com цитират отговора на Марио Пешев, главен изпълнителен директор наDevriX:

Най-добрият начин да се справите с шефа, който не общува за вас, зависи от различни фактори:

Личността на вашия шеф

Размерът на вашата организация

Причината, поради която искате да говорите с шефа си

Йерархията във вашата компанията

Близостта на шефа с вашия екип

Някои хора са по-интровертни и не общуват редовно със своите колеги. Принципно това не е проблем, стига да не става въпрос за вашия директен мениджър, който трябва да мотивира и вдъхновява своя екип.

По-големите компании могат да си позволят да координират дейността на отделните мениджъри, които разпределят задачите на екипните лидери. В зависимост от това колко „високо“ по стълбата трябва да се изкачите, за да достигнете до шефа, с който искате да говорите,  контактът може да бъде практически невъзможен.

Ако сте част от компания, в която  работят повече от 200 души, и искате директно да се свържете с главния изпълнителен директор, помислете каква точно е целта на тази комуникация и дали тя ще има някаква стойност за бизнеса. Директорът на голяма организация не може активно да участва във всички небрежни разговори в офиса и същевременно да се среща с клиенти, инвеститори и партньори през целия ден.

Успешните директори делегират контрола върху  отделните екипи на своите най-доверени мениджъри и предоставят различни канали за комуникация, които могат да бъдат използвани от служителите, желаещи да споделят своите идеи с висшето ръководство.

Ако сте член на сравнително малък екип и искате да изградите силна връзка с вашия директен мениджър, но не успявате да достигнете до него, опитайте да разберете от къде идва проблема.  Наблюдавайте как той се държи с вашите колеги и за какво си говорят всеки ден. Има ли нещо, с което може да допринесете за тези дискусии? Има ли личност или тенденция, която може да бъде използвана за започването на разговор?

Ако по някаква причина чувствате, че отношението на вашия шеф към вас е различно от това към вашите колеги, разберете какво може да в основата на това несъответствие и опитайте да го обсъдите с шефа или с някой на по-високо ниво в йерархията. Ако проблемът е редовен и ви кара да се чувствате изолиран от екипната култура, помислете за нова кариера в среда, в която вашите умения ще бъдат ценени и шефът ви ще говори с вас няколко пъти в седмицата.

Понякога има разлика между очакванията на служителите и възможностите на мениджърите. Може проблемът да идва от несъответствие в характерите или разминаване в екипната динамика, но ако усещате, че нещата не вървят, не се страхувайте да се изправите срещу шефа си и да потърсите обяснение за неговото отношение.

Източник: http://www.manager.bg